Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

İnsan şahit olduğu bir şeyin tam tersini söylerken bunu ne yapıyor?

Bilincimiz doğrusunu biliyor, duyu organlarımız da şahit, ee o zaman inkar ettiren mekanizma ne? 3. Bir şey mi var?
345 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Helin Önen
Helin Önen
2,230 UP
benim fikrim

Bilincimiz doğrusunu biliyor, duyu organlarımız da şahit evet ama insanda irade var. Bunun nedeni irade. Gerçekleri veya yalanı seçmek tamamen iradesel ve bazen de kendini korumak için içgüdüsel.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Binnur Kavlak
Binnur Kavlak
4,828 UP
Matematikçi, kendine filozof

Öncelikle insanın şahit olduğu bir şeyin tam tersini söylemesi, bilerek ve isteyerek yapabileceği bir şey olarak yani yalan söyleme, manipülasyon yapma olarak bilinçli olarak yapılabilen bir şeydir. Bunu yaparken kimi insanlar daha fazla zorlanırken kimileri hiç zorlanmaz. Bu daha çok kişilik yapılarıyla ilgilidir. Eğer bahsettiğiniz, kişinin kasıtlı olarak farklı bir şey söylemesi değilse, ki bazı durumlarda bu da olasıdır, o zaman konuyu bir kaç farklı açıdan değerlendirmemiz gerekir. İlk olarak insanın gördüğü şey ile algıladığı farklı olabilir, farklı insanlar aynı şeye bakıp farklı şeyler görebilir, bunlar bazen taban tabana zıt bile olabilir. Eğer fiziksel bir görme engeli söz konusu değilse, görülen şeyin algılanmasındaki farklılık bireyler arasındaki zeka, eğitim ve sosyakültürel yapıya bağlı olarak anlamlı şekilde farklılaşabilir. Hatta görülen şeyin görüldüğü zamana, görenin o anki psikolojik durumuna göre bile değişebilir anlamlandırma. Görülenin sözel ifadesi için arada geçen görme-söyleme süresi de yine görülen ve algılanan ile söylenen arasında fark oluşmasına neden olabilir. Burada ilgili olabilecek False Memory (Sahte Anı) kavramını örnek olarak verebiliriz. Sahte bir anı, zihninizde gerçek gibi görünen ancak kısmen veya tamamen uydurulmuş bir hatıradır . Sahte bir hatıra örneği, işe gitmeden önce çamaşır makinesini çalıştırdığınıza inanmak, ancak eve geldiğinizde çalıştırmadığınızı bulmaktır. Böyle bir durumda, iş arkadaşlarına evde çamaşır makinasını çalıştırdığını söyleyen kişi gerçeğe tamamen ters bir şey söylüyordur ama yalan söylemiyordur, çünkü muhtemelen defalarca tekrarladığı bu duruma dair hafızasına daha önce yaptığı kayıtlardan biri ile karıştırıp yanlış hatıra oluşturmuştur. Kişiler sık tekrarladıkları ya da sıkça gördükleri şeylerle ilgili daha sık bu tür yanılgılara düşebilirler. Yeni bir şey söz konusu olduğunda sahte anı oluşması, özellikle travma ile bağlantılı durumlarda mümkündür. Pek çok defa tekrarlanan araştırmalarda, özellikle stres altındaki kişilerin bir kişi ya da objeye dair kısa ve uzun süreli hafızalarının yanılmaya çok yatkın olduğunu ortaya koymuştur. Bu nedenle adli tıpta, tanık ifadelerinin çelişkili olması ve gerçek sonuçla ilgisiz olması beklendik durumlardandır.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close