Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

İnsan organizmasını oluşturan solunum, sindirim, sinir ve dolaşım sitemi gibi sistemlerin evrimi eş zamanlı mı yoksa birbirinden bağımsız mı olmuştur?

Şöyle ki; İnsan organizmasını oluşturan solunum, dolaşım, sinir ve sindirim sistemi gibi pek çok sistem bulunmakta. Bu sistemlerden biri eksik olunca diğeri işe yaramamakta. Araştırdığım kaynaklarda bu duruma, evrimsel süreç açısından bir açıklama bulamadım. Bu konuda bilgisi olan benimle paylaşırsa sevinirim.
356 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emir Bayar
Evrim alanında araştırmacı

Biraz tek hücrelilerden gideceğim ama toparlamaya çalışacağım tam soruyu.

Solunum ve sindirim yaşam için zorunlu. Bunların ilk yaşamda bile olduğu kesin. Solunum, besini enerjiye dönüştürmek için sindirim de enerjiyi kullanmak için zorunludur. Bu ikisinden birinin olmadığı her canlı ölmeye mahkum. Bu ikisinin yaşamın başlangıcından beri var olduğunu, ve gelişen canlıya göre geliştiğini gördük. Bunların dışında kalanlar:

sinir sistemi tek hücreli canlılarda yoktur ama daha rahat üreyebilecekleri ve yaşayabilecekleri yöne doğru hareket edebilirler kimyasalları algılayıp. (bunun sebebi tam olarak bilinmiyor ama genlerle aktarılan bilgilerden olabilir)

Tüm Reklamları Kapat

İnsana dönecek olursak, her canlı gibi tek hücrelilerden geldiğimizden tahmini 3.4 milyar yıl önce bakteriler iyon kanalları üretme kabiliyetine sahip oldular. İyon kanalları daha fazla görevi olsa da bu contextte kısaca elektrik sinyallerinin zar boyunca dağıtımını sağlar, nöromüsküler ve nöranal iletimi sağlar ki bu şu anki beynimizin işleyişine benzerdir çünkü insan beyni elektrokemikalle çalışır. Düşünmemizi, hissetmemizi, bilincimizi elektrokemikallere borçluyuz. Bu gelişimden tahmini 1 milyar yıl sonra ökaryotlar yüzerken elektrik sinyalleri oluşturma kabiliyetini kazandı. Ki ökoryatlarda fotosentezi gerçekleştiren kloropolast ve enerjiden sorumlu mitokondri bulunur yani daha önce bahsettiğimiz solunum ve enerji zorunluluğu. Ayrıca elektrik sinyalleri olmadan kimyasal çekimle hareket edebilen canlılar daha önce de dediğim gibi olsa da onların zamanla elektrikle hareket etmeye dönüştüğü düşünülüyor. Elektrik sinyalleri önemlidir çünkü sinir sisteminin oluşmasıyla direkt bir bağlantısı vardır. Sinir sistemi ilk en azından en basit versiyonları deniz analarında, ktenoforlarda ve süngerlerde görülmüştür. Ki ökaryotlar 2.7 milyar yıl önce olduğu ve deniz analarının, ktenoforların yaklaşık 600 milyon yıl önce olduğu tahmin ediliyor. Aradaki yıl farkını kendiniz görünüz. Her neyse, bu sinir sistemi gelişiminin üzerine hareket ettikçe artan ihtiyaçlar sebebiyle blitterally symmetric nerve cords (kafa ve kuyrukla hareket) ve ışık sensörlerinin gelişmeye başladığı düşünülüyor. Ki buradan sinir sistemimizle beynimizin benzer zamanlı geliştiğini görebiliyoruz. Buradan sonrası zaten kompleks canlılara beyinlere ve sinir sistemlerine dönüşüyor.

Anlattığım bunca yazı boyunca dolaşım sistemi de canlının gelişmesiyle gelişmiştir. ama mesela bakterilein dolaşım sistemi yoktur. Sinir ağlarının, hareketin ve beynin gelişmesiyle hücreler arası basit difüzyondan parçalar oluştukça onlara da besin gidecek şekilde gelişti.

[2]

Kaynaklar

  1. neuroscience.openetext.utoronto.ca. 1.8 The Circulatory System – Neuroscience: Canadian 1St Edition Open Textbook. Alındığı Tarih: 9 Şubat 2023. Alındığı Yer: neuroscience.openetext.utoronto.ca | Arşiv Bağlantısı
  2. Encyclopedia Britannica. Nervous System - Evolution And Development Of The Nervous System. Alındığı Tarih: 9 Şubat 2023. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close