Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Sevgi Düşkün
Sevgi Düşkün
4,618 UP
Üye
5

İnsan nöronları aynı bilgisayar gibi mi çalışır?

Bilgisayarlar işlemleri 1 ve 0 lardan oluşur. Varsa 1 yoksa 0 dır. Beyin de nöronları bu şekilde mi çalışır?
329 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hayrettin Enes Karalı
Lise Öğrencisi

İnsan beynini bilgisayara aktarma fikrini savunanların bir kısmı bilgisayarı beyne benzeterek ilerlemeye çalışırken diğer bir kısmı ise beyni bilgisayara benzetmeye çalışarak ilerlemeye çalışıyorlar.

Beynin bir bilgisayar olduğunu iddia edenlerin temel noktalarından biri Claude E. Shannon’un “İletişimin Matematiksel Kuramı” adlı makalesidir. 20. yüzyılın en önemli yayınlarından biri olarak kabul edilen bu makale, dijital bilgisayarların yapıtaşı olan elektrik anahtarının temelini atarak bilginin ölçülebilir bir büyüklük olduğunu ve biriminin de bit olduğunu söylüyordu. Bugün tüm dijital cihazlar, hesaplarını bu en küçük ikili bilgi birimi (bit) ile yaparlar.

Tüm Reklamları Kapat

Devrim niteliği taşıyan makalesinden yıllar önce Shannon, bir elektrik devresindeki herhangi bir mantıksal veya sayısal ilişkiyi oluşturmak için bir kişinin sadece iki sayıya 0 ve 1’e ihtiyaç duyduğunu göstermişti. Bu ise yeterli sayıda 1 ve 0 yan yana geldiğinde evrendeki tüm bilginin temsil edilebileceği anlamına geliyordu. Bu inanılmaz teorik iç görü, transistörün icadı ve Alan Turing'in idealleştirilmiş bir bilgi işleme makinesinin ilk teorik formülasyonu ile birleşince dijital bilgisayarların tarih sahnesine çıkışı mümkün oldu.

Shannon’un teorisi sadece cansız sistemler için geçerli değildir. DNA'nın bilgiyi bir sonraki nesle aktarmak için 4 temel nükleotidinin farklı dizilimlerini kullanarak kodlaması bu keşfin genetik ve moleküler biyolojide uygulanmasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

İletişimin matematiksel kuramı adlı makalesinde Shannon, bilginin oluşması için gerekli en önemli kavramın entropi (belirsizlik) olduğunu söyler. Buna göre bilginin varlığını (dolayısıyla bir başka noktaya iletilmesini) ölçen şey, iletilen mesajın ne kadar belirsiz olduğudur. Buna göre, iletişim kanalı üzerinden tek bir mesaj iletiliyorsa, mesajın belirsizliği ile ilgili herhangi bir durum olmadığı anlamına gelir. Bu da mesajın aslında hiçbir bilgi taşımadığını gösteriyordur.

Bunu en basit olarak şöyle düşünebiliriz: Diyelim ki bir zar oyunu oynamaya karar verdik ve elimizdeki zarın hileli mi düzgün mü olduğuna dair bilgi edinmeye çalışıyoruz. Eğer her attığımızda 6 olarak geliyorsa, bu zarların hileli olduğu anlamına gelir ve artık bilgi değildir. Bilgi zarın durumu ile ilgili belirsizlik varsa oluşur.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close