Doğanın insana hakim olduğuna ya da insanın doğaya hakim olduğuna yönelik bir çok örnek verilebilir. Örneğin teknolojimizle yaşam süremizi uzatabilmemizden ötürü doğaya hakim olduğumuz söylenebilir; ama ne yaparsak yapalım ölümümüzün önüne geçemediğimiz için doğanın insana hakim olduğu da söylenebilir. Örnekler çoğaltılabilir. Yine de özellikle entropi üzerinde hiçbir etkimizin olamamasından ötürü doğa her zaman 1-0 önde gibi gözüküyor.
Ancak bütün materyalimiz ve bu materyalin bize sebep olan kombinasyonları zaten doğanın kendisi. Hakimiyet kavramı da bu sorunun bağlamında, tek amacı hayatta kalmak olan bizler için yaşamımızı sonlandıracak problemlerin üstesinden gelip gelemediğimizin belirleyicisi olan bir kavram. Dolayısıyla bunların üstesinden gelen ya da gelemeyen şey biz yani doğanın bizzat kendisi olduğu için sorunun "Doğa kendi kendine hükmedebilir mi?" şeklinde değiştirilmesi gerekebilir. Bu bakış açısı soruyu realist bir temelden çıkartıp felsefi bir düzleme çekiyormuş gibi gözükse de bana tam tersi gibi geliyor.
Bu fikir size mantıklı geldi mi bilmiyorum ama eğer geldiyse de siz yine de bunu bir münazara yarışmasında kullanmayın ki "Deli galiba bu" demesinler:) Gerçi bu fikir sorunun temelde yanlışlığını ortaya koyarak çok prim yapmanıza sebep de olabilir, siz bilirsiniz:)