Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ömer Abidinoğlu
Üye 5 Kasım 1 Cevap
1

İnsan kendi sorunlarını görmesi veya fark etmesi neden zordur? Zorlaştıran nedir?

200 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 5 Kasım

Sorunlarını derken “kusurlarını” kastettiğinizi var sayarak…( devamı da var)

Hipermetropite (Benim uydurmam): Evrenin uzak diyarlarını görecek ve tahlil edecek keskin gözlere, zekaya ve cesarete sahip olup burnunun dibindekine kör olanlara yönelik kullanmayı tercih ettiğim bir kavram. Hatta bununla ilgili ve yangın yeri coğrafyamız Ortadoğu üzerinden bir slogan bile türettim: Tanzanya halkı yalnız değildir!

İnsanın kendini bir tartıya koyması cidden çok zor. Hele ki herkesi tarttığı kendi tartısına…

Tüm Reklamları Kapat

Özgüven sorunu mu desem, kibir mi desem, cehalet mi, atalet mi, nedamet mi?

Aynaların aslında temel işlevi somut olarak bizi bize göstermesi iken bizler ne yapıp ne edip onları, karşılarında kendimize taktığımız her maskeyi onaylayan araçlara çevirdik (mecazidir) .

Hal böyle olunca her gün bizi bize yaklaştırması gereken aynalar ( her an kırarız kaygısı ile) aksine bizi bizden uzaklaştırır ve yerine maskeli halimizi ikame eder oldu.

Kendi aynamıza körlüğümüz bir süre sonra dışarıda ve dostça bize ayna tutanlara, vazife addedip gerçekliğimizi somut olarak bize geri yansıtmalarına vesile olunca da, tıpkı aynalara yaptığımızı onlara da, dostlarımıza da yapar olduk. Onaylayanı makbul onaylamayanı mekruh kıldık.

Tüm Reklamları Kapat

Gerisi bilindik hikaye: Bir ağaca toslayan veya bir belediye çukuruna düşene dek…

Fakat bunu kolaylayanlar da var ve emin olun ki sandığımız kadar az değiller. Temel yaklaşımları da şöyle: Dost acı söyler, aynalar yalan söylemez, en iyi sınayıcı akşam başımızı koyduğumuz yastıktır. Ya yumuşar ya da bir taş gibi katılaşır. Bunu bizim dışımızda hiç kimse bilmez fakat herkes adını adı gibi bilir: Ondan kaçamayacağımız tek şey;VİCDAN…

Şayet kasıt gerçekten kusur değil sorun ise;

Doğamız, evrimsel olarak her ne kadar bağıra bağıra bize “uyumsuz olanı elerim” dese de türümüz ne yazık ki doğanın çoğu mesajını yanlış okuduğu gibi bunu da yanlış okuyupzayıf olanı elerim” şeklinde hafızaya kazımış.

Haliyle, hayatta kalma, üreme, beğenilme, önemsenme, tercih edilme vb. her şeyimiz de bu yanlış anlamanın kurbanı olmuş. Bu da haliyle bizim için kendinden menkul bir direktife dönüşmüş: Ne halt olursan ol zayıf olma…

İster bedensel sağlık nedenli ister psiko-sosyal yahut kültürel ya da ekonomik nedenli her sorunumuzu, çoğu zaman görmezden gelme ve bize rağmen görünür kılınmaması adına yırtınma sebebimiz bu olsa gerek. Zayıf görünmemek…

Biraz da türümüze özgü ve bilimsel bir gaf olarak deve kuşlarına atfettiğimiz “kafasını kuma gömme” ve bu sayede var olan sorunu görmediğimiz zaman yok sayma eğilimi işin tuzu biberi olunca; sorunlarımız dilimize kadar ulaşıp, bağırta bağırta Ona: “SORUNUM VAAAAAAAR!” dedirtene kadar sorunlarımızı görmezden gelmek, yok saymak, kolay kolay aşabileceğimiz bir realite olmaktan çıkıyor. Sevgiyle…

(Not: Deneyime dayalıdır)

7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close