Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Alper Altuntan
Üye 29 Ağustos 2022
2

İnsan kaçıncı evriminde, son evrimi ne zaman oldu?

İnsan kaçıncı evriminde ve önümüzde daha çok Evrim var mı? Tahmini olarak insan kaç Evrim geçirdi?
492 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur 29 Ağustos 2022

Evrim bir olaydır ve süreğendir. "1 evrim, 2 evrim" gibi bir kavram yoktur. Evrim, popülasyondaki gen havuzunun nesiller geçtikçe değişmesidir. Mesela 1 nesil geçse de bu evrimdir, 2 nesil geçse de bu evrimdir. Gen havuzundaki bir özellik %50'den %51'e çıksa da bu evrimdir. %45'ten %30'a düşse de bu evrimdir.

Evrim, bu olgunun genel adıdır. Evrimi nesil geçme sayısı, genetik özellikler ve bunun değişim hızı gibi faktörlerle analiz edebilirsiniz ama 1 bardak, 2 bardak gibi "countable noun" özelliği taşımaz.

Evrimsel süreç ise devam ediyor, önümüzde kaç nesil olduğunu bilmek güç. Çevresel şartları uzun vadede öngöremiyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Evrimin temellerini buradan, buradan (veya genel olarak buradan) öğrenebilirsiniz.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Bilimsever 29 Ağustos 2022

Evrim bir anda gerçekleşmez, sürekli devam eder. Evrim, popülasyon içindeki gen ve özellik dağılımlarının nesiller içindeki değişimidir. Her nesilde özelliklerin görülme sıklığı biraz değişir, bu evrimdir. Evrim tek nesilde gerçekleşmez. Mutasyonlar, transpozonlar(sıçrayan genler) gibi çeşitlilik mekanizmaları yeni özellikler oluşturur. Bu özellikler canlının hayatta kalamamasına veya üreyememesine neden oluyorsa canlı genlerini gelecek nesillere aktaramaz. Eğer özellikler hayatta kalma ve üremeyi olumlu etkiliyorsa bu özellikler sonraki nesillere daha çok aktarılır. [1]Evrim, toplumda bir çeşitlilik olduğu, çeşitliği oluşturan genlerin hayatta kalmaya etkisi sürdüğü ve tabii ki yaşam devam ettiği sürece, devam eder. Dolayısıyla evrimin sayısı yoktur, sürekli devam eder. Bu arada mutasyonlar da öyle üçüncü kol çıkaran şeyler değillerdir. Heri insan ortalama 60 mutasyonla doğar. Mutasyonların çoğunun etkisi nötrdür.

Kaynaklar

  1. G. Akçay. Evrim'e Giriş-1 | Bilimfili.com. Alındığı Tarih: 29 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Evrim'e Giriş-1 | BilimFili.com | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Lu Ca
Lu Ca
52K UP
Konuyla ilgili 5 Mart 2023
Orijinal Soru: Şu andaki insan türünün en sonki evrimi ne zaman ve nasıl gerçekleşti?

İlk evrim ya da son evrim gibi kavramlardan bahsedilemez. Griden siyaha doğru giden bir renk geçişi hayal edin. Siyaha tam olarak nerede geçtiğini bilemezsiniz. Sorunuza cevap verilebilmesi için "Australopithecus"tan "Homo" cinsine geçiş süreci örnek gösterilebilir. Ancak evrimin süreğen bir süreç olmasından dolayı bu neyi majör değişiklik olarak kabul ettiğinize göre değişir. Evrim birikimli bir şekilde durmaksızın işleyen bir süreç. Bu sürecin son bölünebilir parçası tek bir nesil geçişi. Nesil değişiklikleri boyunca gerçekleşen mikro değişimlerin sebep olduğu makro değişiklikleri kendi bakış açımıza göre sınıflandırıyoruz; bu yüzden "Fark" olarak adlandırdığımız kavram aslında doğaya değil bize ait bir kavram. Dolayısıyla bakış açımız değiştikçe ve yeni bulgularla bu makro değişiklikleri sınıflandırmaya ve hangisinin keskin bir dönemeç olduğuna yönelik fikirlerimiz değişebilir; dolayısıyla başka biri sorunuzu evrim sürecinin başka bir noktasıyla cevaplandırabilir. Ama dediğim gibi "Australopithecus"tan "Homo" cinsine geçiş sorunuza bir cevap verilebilmesi için makul bir örnek sayılabilir. Paylaştığım kaynaktan detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Kaynaklar

  1. Henry M. McHenry - Katherine Coffing. (2000). Just A Moment.... AUSTRALOPITHECUS TO HOMO: Transformations in Body and Mind. | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close