Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Salih Dümenci
Üye
3

İnsan için hiçbir şeyin anlamı yoksa, bir şey yapmak için gerekli motivasyonu sağlayacak sebepleri nasıl bulabilir? Ya da bulmaya çalışmak doğru mudur?

1,154 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Damla Şahin Uçar
Felsefe Öğrencisi

Merhaba,

Bu dünyaya kendi isteğimiz ile gelmedik. Bu nedenle aslında varoluşçuların da dediği gibi varlığımızın oluşmasından sonra bir öze kavuşuyoruz. Bu aşamada attığımız adımlar, yaşadığımız korkular, çektiğimiz acılar; bunların tamamı özümüzü oluşturuyor. Bu dünyaya kendi isteğimizle gelmediysek, "yaşama amacı" olarak nitelenen kavramı sonradan oluşturuyoruz. Çevremize baktığımızda ve tabi kendimize, çalışmak ve para kazanmak zorundayız. Fakat bu bir amaç olamaz. Belki de bir amaç yoktur. Ama yaşadığımız her iyi şey, hayata tutkuyla ama farkındalıkla bağlanmamızı sağlıyordur. Örneğin bir şiir okumak, yaz ayında hafif esen bir meltemde yürümek hayattaki amacımız değildir. Ama bunları yaparken oldukça huzurlu hissediyor olabiliriz kendimizi. Bir spor müsabakasını izlerken aynı duyguyu yaşıyoruzdur örneğin. Bir kitap okurken. Bunlara baktığımızda hiçbiri bir amaç değil. İnsanın doğrudan yaşamak için bir amaç edinmesi gerektiğini düşünmüyorum. Aksine doğaçlama yaşantının gücüne inanıyorum. Attığın her güzel adım seni mutlu edip yaşama olan inancını bir kat daha arttıracaktır.

Tüm Reklamları Kapat

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
181K UP
Bilim ve felsefe okuru

Sorunuzu zıttıyla düşünelim. Şimdi olandan ne farklı olsaydı herşey anlamlı olurdu. Mesela Sonsuz yaşamak mı??

Bilinç yapı ve işleyişimiz dolayısıyla bazı şeyler bize doyumsuz gelebilir. Ama bu yoksunluk halinde yani o şeye sahip olmadığımız da geçerlidir. Tam aksine o şeye eriştiğimiz veya sahip olduğumuzda ise o şeye duyarsızlaşacağımız bir süre sonraysa hiç farkında olmayacağımız için doyumsuz gelen şey de anlamını yitirecektir. Bu nedenle bilinç durumumuz kendisi için 'yok' olanı 'var' kılar, tersine kendisi için 'var' olanı bir müddet sonra 'yok' kılar. Bu da herşeyin yoksunluk halinde anlamlı olmasına neden olur. İlginçtir ki evren de buna göre dizayna sahiptir. Anlam üreten zihinlerimiz için bize bu anlamı sunar. Öyle ya anlamda evrende var oldu ondan ayrı ve bağımsız bir olgu değildir. Evrene dönüp bakalım onda bir çatlak, boşluk, çelişki veya tutarsızlık görüyor muyuz. Herşey çok istikrarlı ve kendi içinde tutarlı. Tutarlılık mantığı beklentisini biz yaratmıyoruz veya yaratıyor olsak da bunun evrende karşılığını buluyoruz. Tutarlılık beklentimizi herşeyde olduğu gibi evreni deneyimleyerek ediniyoruz. Bu anlamda sahip olduğumuz tutarlılığı ve buna dair beklentiyi bize evren armağan etti zaten. Tüm anlamları da evren doğurdu. Bizler evrenden bağımsız veya soyut düşündüğümüzü zannetsek de bize herşeyi evren öğretti. Öğrendiğimiz herşey evrenin sunduğu şeyler. Durum buyken hala evren veya hayat anlamsız diyecek olan kişi var mı? Varsa kendisini gözden geçirmeli. Anlam gibi anlam arayışını da bize herşey gibi evren bahsetti bilinç vererek. Kendisini evrenden bağımsız düşünüyor sananlar metafizik icindelerdir. Asıl metaryaliz ve pozitivizm düşüncesinde olan kişi evreni, düşüncesinin kökenlerini evrenden bağımsız görmemeli. Görüyorsa kendisini ayrıksı bir yere koyarak düşüncesinin metafizik olduğunu kabul ediyor demektir. Ama ne gariptir ki bu kişiler genelde kendisinin materyalist olduğunu, düşüncesini maddeyle açıklayabileceğini ifade ederler. Materyalist birisinin ilk kabul edeceği şey düşünebilmesinin evrenin ürünü olduğu ve düşündüklerinin kökenlerinin evrene dayandığı olmalıdır.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Eylül Liber
Eylül Liber
11K UP
derin konulara meraklı

tabii ki de doğrudurr biz evrimleşmiş canlılarız irade sahibiyiz ve mutlak bilgiye ulaşmak için bize o irade verildi bunlara erişmeye çalışmak bizim için doğru yol zaten bana kalırsa.. motivasyona gelirsek motivasyon çok göreceli bir kavram bence her an değişkenlik gösteren her zaman yüksek olmayan kimi zaman özgüvenle inip alçalan kimi zaten birinin bi sözüyle çıtası yükselen... örneklemeler bitmez ama bence motivasyon insanın içinden gelmiyoor motivasyonun içinden biz geliyoruz bu ne demek peki ? motivasyonun içinde yoksak ya da mutlak motivasyon hala bizim kapımızı çalmadıysa işte o zaman işin içine bilinç giriyor doğrular yanlışlar hayaller işin içine duygular giriyor o duygularla başa çıktığın zaman ise mutlak motivasyona adım adım yaklaşıyorsun önemli olan bunları adım adım yapmak potansiyelini kendi beynin ve ilkelerinde yaşatıp motivasyonunun yeniden doğmasını sağlamak en büyük gerekli motivasyon sebebide nefes almamız basit düşün nefes alıyorsam ben varım ben varsam potansiyelimde var

bunlar benim fikrim bu konu hakkında cok yorum yapmak isterdim ama şuann da elimden gelen bu gerekli tecrübeler ve araştırmalarımın arttığı bir zamanda tekrar konuşmak dileğiyle

bol şanss

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Fad Fad
sıradan biri

En azından ölene kadar insanın kendini oyalaması için bir amaç bir heves zorunludur bence. Yoksa sıradan, toplumun beklentisini karşılayan bireyler, ebeveynler haline geliriz. Ama ıkınmalarla itiştirmelerle insan heveslenebilir mi? Ya da bu ne kadar kalıcı ve içten olur? Akışa bıraksak takılacağımız bir şey çıkar mı karşımıza?

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close