Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
A B
A B
Üye 30 Eylül 2019
1

İnsan hücrelerine kloroplast organeli ya da klorofil pigmenti eklenirse fotosentez gerçekleşir mi?

İnternet sitelerinde okuduğumda yüzey alanı yetersiz kalacağından bunun mümkün olmadığına benzer bir şey yazıyordu. Az miktar olsa da insan bu şekilde glikoz üretebilir mi?
2,333 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çınar Ege Bakırcı
Biyolog 1 Ekim 2019

Evet aldığınız cevap doğru. İnsanların hücreleri fotosentez yapacak hücreleri içerse bile, günlük enerjisini glikoz üreterek asla karşılayamaz. Örnek olarak tipik bir kadın vücudu, 60 kg ATP üretmek için günde yaklaşık 700 gram glikoz gerekmektedir. Yüksek bitkilerde bilinen azami fotosentez göz önüne alındığında, yetişkin bir kadının cildinin yüzeyi 1,6m2 olduğu varsayarsak, yeşil bir cildi olan kadının, fotosentez yoluyla günlük glikoz talebinin %1'ini anca karşılar. Bu yüzden onun enerji taleplerini karşılayabilmek için kadının cildinin yüzey alanı daha büyük olması gerekmektedir. Bu da yaklaşık olarak kadının vücudunun bir tenis kortunun yüzey alanı kadar olması demektir.

Bunu yapan hayvan örnekleri var aslında. Mesela Yeşil Deniz Salyangozları. Bu sümüklü böcekler, otladıkları alglerden kloroplastları çalıyorlar. Ancak bu kloroplastları vücudunda uzun süre tutamıyorlar. Bu yüzden sürekli yerine yenisini koyması gerekiyor. Ancak hala kloroplastların bu sümüklü böcekler için hayati bir önem taşıyıp taşımadığı bilinmemektedir. Aşağıdaki fotoğrafta hayvanın ne kadar ince, küçük ve şeffaf olduğunu dikkat etmeni isterim.

Yeşil Deniz Salyangozu
Yeşil Deniz Salyangozu
The Conversation

Tüm Reklamları Kapat

971 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. The Conversation. (1 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 1 Ekim 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close