Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
buse demir
Üye
3

insan hakları evrensel olmasaydı ne gibi sorunlar ortaya çıkardı ?

902 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Kadir Mısırpüskülü
Makine Mühendisi

Dünyada neredeyse her devlet liberalizm ile yönetilerken sanırım bu konuyu liberallere göre açıklamak daha doğru olacaktır. Öncelikle işin temeli olarak başlarsak; fizyokratlara göre doğa, bizi cografi farklılıklar ile bölgere ayırmış ama her malzeme her yerde çıkmadığı için ise ticarete zorlamıştır. Dolayısı ile ticaret, doğal bir olaydır der. Adam Smith ve arkadaşları ise bu çıkarımı ekonomiye uyguluyarak "doğal olarak" müdahale edilmeyen her ürün arz-talep dengesine varacak ve bu sayede hem satıcı hemde alıcı kazancak herkes zenginleşecektir. Bu görüşe göre Avrupa topluca zenginleşecektir. Tabiki bunun bazı ön şartlarını da koymuştur bunlardan ilki, fayda hesabını iyi yaparak cahil olamayan yöneticilerin olması ikincisi piyasanın bağımsız olması üçüncüsü ise komşunun da zengin olması ki ticaret yapılabilecek muhataplarının olabilmesi yani piyasa anlayışının yaygınlaştırılması vardır. Bu üç ön kabulden bizi ilgilendiren kısım ise ilk ve üçüncüsü olarak kabul olan "piyasanın bağımsız olması" ve "iyasa anlayışının yaygınlaştırılması" olacaktır. Piyasanın bağımsızlığını iktidar, fayda analizine göre kısıtlama/özgürlük dengesi yaparak hesaplar. Fayda maksimum çıkar manasındadır. Dolayısı ile piyasanın her yere yayılması için de bu hakların evrensel olması gerekir. Yani küresellşemesi gereken piayasa yanında küreselleşen bir özgürlük (insan hakları) da getirecektir. Bu tanıma göre liberalizmin monarklara bir tepki olarak doğduğunu düşünürsek sorumuzun cevabı liberalizmden önceki monarşi ile yönetilen avrupayı göstermektedir. Her kralın kendi çıkarlarına göre koyduğu kurallar ve yöntemleri işaret eder.

Bir diğer açıdan ise J.J. Rousseuo ise tümden gelerek insan haklarının birer kavram olarak başlaması ve bunun üstüne iktidarın hareket alanının belirlenmesi gerektiğini söyler.Bunu da hukuk sayesinde yapacağını belirtir. Bu yaklaşıma göre ise sorumuzun cevabı insan hakları olmasaydı iktidarı kısıtlayan etmenler olmayacağını ve iktidarın sınırsız bir güce sahip olacağını söyler.

Tüm Reklamları Kapat

Marx'a göre ise insan hakları burjuvazinin yıkılması ve doğrulara eleştirisel bakış açısı ile bakarak çarpıtılmışı doğrunun altındaki gerçek doğruyu bulmamız gerektiğini söyler.Her olaya Neden? diyerek başlamamızı söyler. Şu anki durumu ise zenginlerin fakirleri sömürdüğü bir dünya olarak tanımlar. Yani Marx'a göre insan hakları zaten şu an ihlal edilmektedir ve evrensel durumda değildir.

Görüldüğü üzere her üç bakış açısında da ortak olarak "iktidarın insan haklarına (tabaa) nereye kadar müdahale hakkı vardır?" sorusu ile bağlantılır. Yani aslında işin en temeli ise iktidar erkini sınırlandırmaktır. Dolayısıyla bu üç bakışın da daha temel olan ortak cevabı ise evrensel insan haklarının olmayışı sınırsız veya sınırını aşmış bir iktidar gücünün çıkmasını sebep olduğudur.

383 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Foucault. (2020). Biyopolitikanın Doğuşu.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Plastik Problemimizi Bakterilerle Çözebilir miyiz?
Plastik Problemimizi Bakterilerle Çözebilir miyiz?
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Uzaydan Bırakılan Çubuklarla Deprem Yaratma Projesi Gerçek mi? | Kinetik Bombardıman
Uzaydan Bırakılan Çubuklarla Deprem Yaratma Projesi Gerçek mi? | Kinetik Bombardıman
Kime Göre
Kime Göre "Deli"? Şeytanlardan Tımarhanelere Akıl Hastalıkları...
Karadelikler Hakkında YANLIŞ Bildiğiniz Her Şey! | Prof. Dr. Bayram Tekin (ODTÜ) (KISIM 1)
Karadelikler Hakkında YANLIŞ Bildiğiniz Her Şey! | Prof. Dr. Bayram Tekin (ODTÜ) (KISIM 1)
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close