Paylaşım Yap
Sorulara Dön
3

İnsan geni değiştirilerek veya gen eklenerek "Süper İnsan" yapılabilir mi?

Demek istediğim,gen eklenerek veya değiştirilerek tüm özellikleri normal bir insanın üstünde(iyi anlamda) bir "Süper İnsan" yapılabilir mi? Yada böyle bir şey varsa bu genler nedir?
1,181 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Veli Sarıgül
Bilimsever

Bahsettiğiniz şey Deadpool, Wolverine gibi bir süper insansa yakın gelecekte böyle bir şeyin olması imkansız gibi gözüküyor. Ama normal bir insandan daha güçlü, daha zeki veya hastalıklara karşı dirençli bir insan üretmek CRİSPR-CAS9 teknolojisiyle artık mümkün olabilir.

Bu teknoloji, genetik hastalıkları tedavi etmek veya düzeltebilmek için kullanılır. Potansiyel olarak kalıtsal hastalıklara yol açan genetik mutasyonları düzeltebilir. Bitki ve hayvanların genetik özelliklerini değiştirmek için tarım sektöründe kullanılır. Bu, daha dayanıklı ve verimli bitkilerin yetiştirilmesine olanak sağlar.

CRİSPR-CAS9'la süperinsan yaratmak mümkün mü?

İnsanlar üzerindeki ilk çalışma Kasım 2018'de Güney Şenzen Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde görevli olan He Jiankui, genlerini değiştirdiği ikiz kız bebeklerin HIV virüsüne karşı bağışıklık kazanmalarını sağladığını iddia etmişti. Ancak bilim dünyasından yoğun tepki almıştı. Çünkü bu deneyler, birçok etik ve yasal soruna yol açmıştı. İlk olarak, bu tür bir genetik düzenlemeyle ilgili bilinmeyen riskler ve yan etkiler vardı. İkincisi, bu tür bir genetik düzenlemenin nesilden nesile geçebileceği endişeleri ortaya çıktı.

Tüm Reklamları Kapat

Doğal olarak bu tür değişiklikler, kişiye süper kahraman güçleri kazandırmak yerine, hastalıkların tedavisi ve önlenmesi ve güç ve zeka gibi insan yeteneklerinin geliştirilmesiyle sınırlı olacaktır. Öyle olsa bile, DNA düzenleme tartışmasıyla ilgili çekinceler hâlâ devam ediyor.

Şu anda, CRISPR'ın insanlarda kullanımı tamamen tedavi amaçlıdır.

Kaliforniya Üniversitesi'nden 2020 Nobel Kimya Ödüllü Prof. Jennifer Doudna ,

30 yıl içinde, muhtemelen herhangi bir genom türünde esasen her türlü değişikliği yapmak mümkün olacak.

CRISPR, genetik materyali kesme, düzeltme veya değiştirme imkanı sayesinde birçok farklı alanda büyük potansiyele sahiptir. Ancak bu teknolojinin etik ve güvenlik sorunları hala devam ediyor.

Kaynaklar

  1. Jenny Straiton, et al. Https://Www.future-Science.com/Doi/10.2144/Btn-2019-0056. Alındığı Tarih: 16 Eylül 2023. Alındığı Yer: Future science doi: 10.2144/btn-2019-0056. | Arşiv Bağlantısı
  2. Paul Parsons. Could We Make A Superhuman?. Alındığı Tarih: 16 Eylül 2023. Alındığı Yer: Sciencefocus | Arşiv Bağlantısı
36
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close