Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mehmet Gülümser
Üye 30 Ağustos 2023 1 Cevap
2

İnsan embriyosunun boyun bölgesindekiler solungaç yarığı mı?

Kimi kaynaklar insan embriyosunun boyun bölgesindeki kısmını solungaç yarığı olarak yazmış kimileri başın gövdeye doğru eğilmesinden dolayı oluşan katmanlar gibi bi ifade kullanmış. Doğrusu tam olarak hangisi?
809 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Biyolog 30 Ağustos 2023

Bu konuda farklı görüşler olmakla birlikte, bu yapıların sadece görünüş olarak solungaç yarıklarına benzemesi, yapı ve fonksiyon olarak solungaçlarla ilgisinin olmaması, bunun evrimsel bir kanıt olarak sunulmamasını gerektirmektedir.

Bu konuda Jerry Bergman'in desteklediğim fikirleri şöyledir:

Solungaç yarıkları olarak adlandırılanlar ne yarıklar ne de solungaçlardır; embriyonun boyun bölgesinde yer alan ve çeşitli şekillerde oluklar veya kıvrımlar olarak adlandırılan bir dizi alternatif kese ve çıkıntı oluşturan epitelyal dokudur. Bu yapılar artık anatomistler tarafından doğru bir şekilde faringeal çıkıntılar ve keseler olarak adlandırılmaktadır. Her ne kadar yüzeysel olarak balıklardaki solungaç yarıklarına dönüşen yapıya benzeseler de, insandaki bu yapılar boyun ve boğaz bölgesindedir; balıklarda 'solungaç yarıkları' başın boyun bölgesine bitişik tarafında bulunur. Dahası, balıklarda bu yapılar kelimenin tam anlamıyla yarıklardır ve suyun iç solungaçlara girip çıkmasını sağlayan açıklıklar oluştururlar ve bu da iç solungaçlardan oksijeni uzaklaştırır. Solungaç yarıkları yalnızca suda yaşayan solungaçlı hayvanlar için gereklidir. İnsanlardaki 'solungaç yarığı' bölgesi, kısmen gelişen yarıklar veya solungaçlar bile içermez ve solunum işlevi yoktur. 'Solungaç yarıkları' yanıltıcı bir terimdir. İnsan faringeal keseleri akciğerler veya solungaç benzeri yapılar gibi homolog yapılara dönüşmez. Bunlar, bazı Darwinistlerin iddia ettiği gibi "yeni yapılara" dönüştürülen "eski yapılar" değildir. Aksine, bu bölgelerin gelişimsel kaderi; yüzün bir parçası haline gelen çok çeşitli yapıları, kulak boşluklarını, orta kulak kemiklerini, çiğneme kaslarını ve yüz ifadesini, alt çeneyi ve belirli boyun kısımlarını içerir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Jerry Bergman. (2004). Human Embryonic Gills And Gill Slits—Down But Not Out. TJ. | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close