Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Taha Basmacı
Üye
2

İnsan dişisi neden hamilelikte ve sonrasında çok fazla yıpranıyor?

Örneğin diğer memeli türlere baktığımız zaman çok fazla üreseler bile hamilelikte veya sonrasında vücutları neredeyse eski haline çok rahatlıkla dönüyor. Ancak insanlarda daha öncesinde doğum yapmış bi kadın vücuttaki deformasyonlardan dolayı çok kolay fark edilebiliyor, bunun tam olarak nedeni nedir?
263 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Doğada bir hamileliğin süresi, yavrunun doğduğunda en temel seviyede hayatta kalacak yeterliliğe ulaşması ile biçimlenir. Yani yavru doğduğunda kısa sürede hareket edebilir, gıda bulabilir, çevresini algılayabilir, düşmanından kaçabilir vs.

İnsanda ise böyle değil. İnsan, bu yeterliliğe kavuşana kadar rahimde kalsa başı öylesine büyüyor ki doğum kanalı o bebeği çıkaramıyor ve anne ölümleri söz konusu oluyor.

Yani insanın hamileliği normalde uzun sürmeli. Bunun nedeni de insanın, evrimsel olarak hayli karmaşık bir organizma olması. Özellikle beyin. Bu kadar karmaşık bir organizmanın olgunlaşması, çok sayıda elementin temin edilip kullanılması vs. süreçleri de anne için hayli yıpratıcı.

Tüm Reklamları Kapat

Sonrasında ise insan yavrusu hayati yeterlilik açısından aciz doğduğu için uzun süre anne bakımına ihtiyaç duyuyor. Yine hamilelik gibi bu süreç de yıpratıcı. Zaten bu nedenle hem hamilelikte hem sonrasında ikinci bir bireyin yardımına ihtiyaç duyuluyor. Bu bireye de baba diyoruz. Buradan hareketle eğer insan, sağlıklı bireyler dünyaya getirmek istiyor ise bir kadın bir erkek belirli süreler işbirliği yapıp bir organizasyon kurmak zorundalar. Bu organizasyona aile, bu girişime de evlilik diyoruz işte. Gayet anlaşılır ve evrimsel bir gereklilik bu.

Kısaca böyle.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close