Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Zeynep Acar
Zeynep Acar
3,575 UP
Üye 14 Aralık 2023 1 Cevap
3

İnsan bugüne kadar klonladı mı? Bunun gibi çalışmalar yapılıyor mu?

Bu çok tartışmalı bir konu etik açıdan
398 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
biyoloji üzerine çalışmalar 14 Aralık 2023

"Klonlama", bir dizi süreç ve yaklaşımı tanımlamak için kullanılabileceği göz önüne alındığında geniş bir terimdir, ancak Ulusal İnsan Genomu Araştırma Enstitüsü'ne (NHGRI) göre amaç her zaman "biyolojik bir varlığın genetik olarak özdeş kopyalarını" üretmektir. NHGRI'ye göre, herhangi bir insan klonlama girişimi büyük olasılıkla "üreme klonlama" tekniklerinden yararlanacaktır; bu yaklaşımda "olgun somatik hücre", büyük olasılıkla bir deri hücresi kullanılacaktır. Bu hücreden çıkarılan DNA, "kendi DNA'sını içeren çekirdeği çıkarılmış" bir donörün yumurta hücresine yerleştirilecektir.

Ancak bilim insanları sığır, keçi, tavşan ve kedi gibi pek çok memeliyi klonlamış olsa da insanlar bu listede yer almıyor.

Stanford Üniversitesi'nde hukuk ve genetik profesörü olan ve biyobilimlerdeki ilerlemelerden kaynaklanan etik, yasal ve sosyal konularda uzmanlaşmış Hank Greely, WordsSideKick.com'a bir e-postada şöyle konuştu: "[İnsan] klonları yapmak için iyi bir neden olmadığını düşünüyorum."

Tüm Reklamları Kapat

İnsan klonlamayla ilgili etik kaygılar çok ve çeşitlidir. Britannica'ya göre potansiyel sorunlar "psikolojik, sosyal ve fizyolojik riskleri" kapsıyor. Bunlar arasında klonlamanın "çok yüksek olasılıkla" yaşam kaybına yol açabileceği fikrinin yanı sıra klonlamanın öjeni destekçileri tarafından kullanılmasına ilişkin endişeler de yer alıyor. Ayrıca Britannica'ya göre klonlamanın "insan onuru, özgürlük ve eşitlik ilkelerini" ihlal ettiği kabul edilebilir.

İnsanlar, çok iyi bildiğimiz gibi, DNA'larının bir ürünü olmaktan çok daha fazlasıdır. Genetik materyali yeniden üretmek mümkün olsa da, yaşam ortamlarını birebir kopyalamak, aynı yetiştirme tarzını yaratmak ya da iki kişinin aynı yaşam deneyimlerini yaşamasını sağlamak mümkün değildir.

Kaynaklar

  1. J. Phelan. Why Haven't We Cloned A Human Yet?. (9 Mayıs 2022). Alındığı Tarih: 14 Aralık 2023. Alındığı Yer: LiveScience | Arşiv Bağlantısı
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close