Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf Gültekin
Yusuf Gültekin
2,896 UP
Üye
0

İnsan bilinci madde ve enerjiyle açıklanabilir mi?

İnsan bilincini madde veya enerji ile açıklayabilir miyiz? yoksa idealist filozofların savunduğu gibi fiziksel gerçeklik dışında bir gerçekliğe mi bağlıdır?
824 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
ersals krononot
ersals krononot
226K UP
Krononot⁸

Genel olarak bilincin net bir tanımı henüz yapılabilmiş değildir. Canlılığın kendisini nasıl tam olarak açıklayamıyor isek, bilinci de tam olarak açıklayabilmiş değiliz.

Ne olduğunu tam olarak anlayamadığımız şeylerin ne olmadığını anlamaya çalışmak da daha iyi tanımaya yardımcı olabilmekte.

Tüm Reklamları Kapat

Genel anlamda, çok fazla sayıdaki beyin sinir hücresi-nöron un, her birinin ortalama diğer 10bin nöron ile yaptığı üst düzey karmaşık bağlantının sonucunda oluşan üst bir sonuç olarak görülmekte. Kaynağı her ne kadar nöronlar gibi görünse de, bilincin kendisinden ve varlığından doğrudan haberleri olmadığı için, sadece nöronlar olamaz. Bir organizmadaki karmaşık sinir yapılanmasının da neden olduğu bilinç gibi anlaşılamaz karmaşık üst sonuçlar, tür bazında da (organizmaların birlikte oluşturduğu) ortak bilince neden olduğunu görüyoruz. Yine kaynak türe ait bireyler gibi görünürken, bireylerin kendisinin ortak bilinçten haberlerinin olmaması, sadece tür e ait bireylere indirgenemeyeceğini açıklıyor. Tek hücrelilikten çok hücreli yapılara geçişteki organizasyonun farklı bir versiyonu gibi çalışmakta.

Diğer yandan bilinç gibi kompleks bir sonucu sadece madde ve enerji üzerinden açıklayamayız. Beynin elektromanyetik alanı, ya da nöronların sahip olduğu aksiyon potansiyelleri gibi ölçülebilir sonuçlar bilinç hakkında bilgi vermeye yeterli değildir malesef. Ya da nöronların çalışma yapıları, etkileşim biçimlerini ne kadar açıklamaya çalışsak da, bu sadece biyolojik yapılanmayı açıklamaya yetmekte.

Böyle konularda çok disiplinli araştırma yapmak gerekiyor. Bilim disiplini, sahip olduğu metodoloji nedeniyle farklı disiplinlerle çalışmak durumunda uç konularda.

231 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Salih Atlı
Salih Atlı
64K UP
Makina mühendisi.

Bilinç; evrimsel geçmişini, güdülere en temelde hücre sinyallemesine kadar izleyebildiğimiz ortak yönleri olan, canlı yaşamın en karakteristik özelliği. Evrene ait ne varsa hepsi de 100 küsur atomun farklı kombinasyonlarının bir neticesi. Bu kombinasyonlardan biri canlı yaşam ve devamında akıllı yaşam formlarına kadar ilerleyebilmiş. Şimdilik abiyogeneze geçişi ve insandaki bilişsel sıçramayı çözememiş olsak da doğa üstü çıkarımlara yönelmeden önce elimizde olan ve kademeli/evrimsel olarak ilerleyen maddi yapıların izini sürmeye, evrenin başlangıç ve genişlemesinin karanlık noktalarına ışık tutmaya devam etmek durumundayız. Aynı durum nöronal harita Konnektom ve genetik entegrasyon Genom projeleri için de geçerli. Her iki proje de, belirli sayıdaki elementin ürünleri olan moleküler bileşiklerin farklı diziliş ve işlevselliklerinin bileşenlerinden daha organize yapılara nasıl evrildiğini araştırmaya devam ediyor. Bu sonuçların alınması için henüz aceleyle hareket edip doğa üstüne atıflar yapacak kadar zaman kaybetmiş değiliz.

Tüm Reklamları Kapat

103 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Connectom. (2 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 2 Şubat 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Plasebo Etkisi Gerçek mi?
Plasebo Etkisi Gerçek mi?
Tek Bir Takviye ile Bebekleri Kurtarın!
Tek Bir Takviye ile Bebekleri Kurtarın!
İnsan Bebekleri Neden Bu Kadar Aciz?
İnsan Bebekleri Neden Bu Kadar Aciz?
42 Milyon Dolarlık Saat Ne İşe Yarayacak?
42 Milyon Dolarlık Saat Ne İşe Yarayacak?
"Marslı" Filmindeki Gerçek Gözyaşları!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close