Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Berat Kule
Berat Kule
6K UP
Üye 19 Aralık 2023 1 Cevap
1

İnsan beyninde ilk impuls nasıl oluştu?

Nöronlar bir nörondan başka nörona aktarılan impulslarla uyarılıyorsa döllenmeden sonra ilk impuls nasıl oluştu?
275 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Melih Karalı
Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrencisi 20 Aralık 2023

İlk impuls veya sinir iletimi, embriyonal gelişim sırasında oluşan temel sinir sistemi yapıları tarafından gerçekleştirilir. Bu süreç, embriyo gelişimindeki çeşitli aşamalarda ortaya çıkar.

Döllenme sonrasında, zigot adı verilen tek hücreli yapı başlar. Zigot, ardından hücre bölünmeleriyle çok hücreli bir embriyo oluşana kadar çeşitli bölünme aşamalarından geçer. Bu süreçte, hücreler farklılaşmaya başlar ve belirli hücre tipleri belirli dokuları oluşturmak üzere uzmanlaşır.

Nöral tüp, sinir sisteminin temelini oluşturan bir yapıdır. Embriyonun gelişimi sırasında oluşan nöral tüp, beyin ve omuriliği içerir. Nöral tüp, nöral plaka adı verilen bir yapıdan gelişir. Nöral plaka, embriyonun erken gelişim aşamalarında ortaya çıkan bir hücre tabakasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Nöral Tüp
Nöral Tüp
Wikipedia

İlk impuls, bu nöral tüp içindeki nöronların (sinir hücreleri) olgunlaşma ve bağlantı kurma sürecinden kaynaklanır. Nöronlar, birbirleriyle ve vücuttaki diğer hücrelerle bağlantılar kurarak sinir ağını oluştururlar. Sinir hücreleri arasındaki bağlantılar sinaps adı verilen özel bağlantı noktalarında gerçekleşir.

İlk impulslar, sinir hücreleri arasındaki bu sinapslarda gerçekleşir. Nöronlar arasındaki iletişim, elektriksel ve kimyasal sinyallerin birbirlerine iletilmesiyle sağlanır. Bu süreç, sinir hücrelerinin birbirleriyle iletişim kurarak sinir sisteminin gelişimini sağlar.[1]

Kaynaklar

  1. S. Ackerman. (1992). The Development And Shaping Of The Brain. Discovering the Brain. | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close