Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin hayranlarına sorum var. Tarihte milyonlarca kişiyi katletmiş sömürgeci devletlere neden hayransınız?

329 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Bu sorunuzda bir safsata var. Bunu kasten mi yapıyorsunuz ya da farkında değil misiniz bilemiyorum ama fark etmez çünkü vereceğim cevap, yaptığınız safsatayı açıklamaktan ibaret olacak. Çünkü gerçekleri görmek için bu safsatayı açık etmek yeterli, fazlasına gerek yok.

Yayılmacılık, sömürgecilik, başka bölgelerdeki insanları sömürmek, tarih boyunca ilerlemenin, gelişmenin en büyük yolu ve göstergesiydi zaten. Tarih öncesinde de böyleydi hatta doğada da bu böyle. Avcı-toplayıcı türler kendilerine avlanma bölgeleri tayin ederler ve bölgelerini genişlettikçe daha geniş bir alandan faydalanmaya çalışırlar. Kedigiller de böyle örneğin.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanların oluşturduğu topluluklar ve devletler de çağlar boyu ne kadar geniş alanlarda hâkimiyet kurduysalar o kadar güçlü oldular ve daha da güçlenmek için daha geniş alanlara yayılmaya çalıştılar. Yani bu yayılma, sömürme, katletme (ki bu kelimeyi kullanmanız da ayrı bir safsata) sadece Fransa, İngiltere gibi ülkelerin uyguladıkları bir yöntem değil ki. Cengizhan'dan, Büyük İskender'den tutun da Roma İmparatorluğu, Abbasi-Emeviler, Selçuklu, Osmanlı, kendi dönemlerinin en güçlü ülkeleri hep aynı yöntemle büyüyüp güçlendiler. Tekrar söylüyorum, taa tarih öncesinden 1800'lere kadar, binlerce hatta onbinlerce yıl gelişmenin ve güçlenmenin tek yöntemi buydu zaten. Doğada da, insanın dünyasında da.

Sizin belirttiğiniz ülkeler, bu yöntemi başarılı bir şekilde en son uygulayan ülkeler oldukları için göze batıyorlar. Onlardan 300 yıl önce de Osmanlı da aynı şeyi yapıyordu.

Tüm Reklamları Kapat

"Neden hayransınız?" diye sorarken yaptığınız safsataya geleyim: Biz "batı hayranları", o insanların bilime, sanata, felsefeye yaptıkları katkı nedeni ile onlara hayranız. Yayılmacı oldukları için değil. Bu yöntem, onların keşfettiği bir şey değil ve bu yöntemi uyguladıkları için onlara kızacak da değiliz, çünkü dediğim gibi binlerce yıl tek yöntem buydu zaten. Siz, bu ülkelerin, yayılmacı yöntemleri nedeni ile onlara hayran olduğumuzu ya da bu yöntemleri uygulamış olmaları nedeni ile bilimsel, sanatsal, felsefi güçlerini görmezden gelmemiz gerektiğini iddia ediyor gibisiniz ama bu doğru değil.

Ayrıca... "Katletmek" kelimesi ile bu ülkelerin yayılma çabalarını da, silahsız ve savaşma yeterliliğinde olmayan kişilere, yani sivillere yönelik bir çaba olduğunu hissettirmeye çalışıyorsunuz. Onları, bir masalın kötü karakteri gibi "kötü kalpli" olarak tanıtıyorsunuz. Bu da doğru değil. Onlar iyi ya da kötü değillerdi. Bu ve tüm ülkeler, yayılmaya çalıştılar. Bu yayılma hem fiziken hem de kültür, din, dil olarak idi. Kendilerine direnenleri de öldürdüler. Tüm güçlü ülkeler yaptı bunu. Sadece Fransa ve İngiltere değil. Hiç biri iyi de değil, kötü de değil. Sadece güçlenmeye, gelişmeye çalışan topluluklar. Her topluluk gibi.

Ve ayrıca... O ülkeler, sömürgeci ve yayılmacı stratejilerle ilerlerken bilime, sanata, felsefeye yatırım da yaptılar. Biz "batı hayranları" bu ülkelerin, tüm Dünyaya hediye ettikleri çalışmalara ve kendi içlerinde oluşturdukları kültüre hayranız. Ama bu, her birimizin, Fransız olmak istediği anlamına gelmiyor. Vietnam'lıların kültürüne de, Peru'lunun kültürüne de, İsveçlinin kültürüne de, Faslının kültürüne de, İranlının kültürüne de hayran olmak gayet normaldir. Çünkü bunların hepsi, tüm Dünyanın kültür mirasına yapılmış katkılardır. Fransa ve İngiltere gibi ülkeler, uzun yıllar ve bugün de Dünyanın bir çok açıdan önderleri. Politik, siyasi, ekonomik olarak şüpheli stratejiler güdüyor olmaları, ülkelerinin ürettikleri kültürel, sanatsal, felsefi mirası değersiz kılmaz çünkü zaten bu mirası var edenler de kendi ülkelerinin yayılmacı, politik, ekonomik tercihlerine karşılar. Yani ben Fransız Sinemasına hayranım ve çok sevdiğim yönetmen olan Jean Luc Godard, Fransa'nın siyasetini, politikasını eleştiren, muhalif biri. Ben ABD'den çıkmış heavy metal müziği seviyorum ama benim sevdiğim müzisyenler, ABD'nin politikalarını eleştiren kişiler zaten. Bayıldığım ABD'li stand-up komedyen George Carlin ABD'yi en fazla eleştiren sanatçılardan. Tıpkı İngiliz Ricky Gervais gibi. Yani bir ülkeye hayran olmak, o ülkeyi var eden her şeye hayran olmak demek değil. Siz, yaptığınız safsata ile, o ülkelere, her şeyleri ile hayran olduğumuzu iddia ediyor gibisiniz ama bu kesinlikle doğru değil. Fransa'ya hayran değiliz. Onların imza attığı bilimsel gelişmelere, sanatsal güçlerine hayranız. Tıpkı Aşık Veysel'e de, Kemal Sunal'a da, Barış Manço'ya da hayran olduğumuz gibi. İsimler değişebilir, önemli değil. Ama öncü, değerli, üretken herkese hayranız. Ve bu isimler her nereden daha fazla çıkarsa oraya hayranız.

Bunlar bir yana zaten Fransa ve İngiltere gibi önder ülkeler, sahip oldukları bilimsel, teknolojik ve hatta felsefi düzeyi, 800-1200 yılları arasında Dünyanın en gelişmiş ülkeleri olan İslam Ülkeleri'nden miras aldılar. Ama, bu dönemde Dünyanın en gelişmiş ülkeleri olan İslam Ülkeleri de sahip oldukları bilgileri Yunanistan'dan almışlardı. Bu aktarma, miras bırakma süreci, Thales ve Anaksimandros'a kadar gidiyor. Orada da son buluyor çünkü öncesi yok. Bu gelişmişliğin bayraktarlığı sürekli değişen bir yapıda. Yani aslında biz bilimseverler, bilimin bayraktarlığını kim taşırsa ona hayranlık duyuyoruz. Fransa'ya ya da İngiltere'ye değil. Yarın Şili olur, sonra Arabistan (hiç sanmıyorum ama) olur, daha sonra Meksika olur, gerçekten umurumuzda değil. Bugün bayrak Avrupa'da, ABD'de. Fark etmez. CERN'i kuran hangi ülke, topluluk, kültür, devlet olursa olsun, hayranlık duyarım. Dini, ırkı, dili, kültürü hiç fark etmez.

Özetle... bakışınız hayli taraflı ve biraz da savunmacı. Tarihte bir çok ülke Dünya'ya hükmetti. Ve genellikle de bu ülkeler bilimin, felsefenin, sanatın önderliğini yaptı. Ama toplama baktığımızda hiç bir bölge, Avrupa kadar uzun süre ve kalıcı etkiyle bu konumda olmadı. Modern bilimin mimarı Avrupa, yapacak bir şey yok. Evet, belki de dönemler boyu sömürgecilikle edindikleri birikim ile bu değerli bilimsel mirası beslediler, olabilir. Ortadaki hayranlık bu ülkelerin kendilerine, tarihlerine ve varlıklarına değil. Bilim, sanat ve felsefe dünyasına kattıklarına.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close