Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Sıla :)
Sıla :)
10K UP
Üye
1

İlmek Kuantum Kütle Çekim Teorisi Nedir? Her Şeyin Teorisine aday mıdır?

Son olarak ise Sicim Kuramına karşı güçlü bir aday mıdır?
795 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gencay Kaan Polat
Fizik meraklısı

İlmek kuantum teorisi, evrenimizin pürüssüz, bükülebilen ve eğrilebilen özelliklerini karşılamak için ortaya atılmış bir teoremdir. İlmek kuantum kütle çekim teorisi esasında tek bir teorem değildir, iki farklı matematiksel modelin bir araya gelmesidir. Kuantum mekanikleriyle genel göreliliği bir araya getiren bu teorem, bütün uzayın Planck uzunluğundaki ( 1,61622837 × 10-35 metre ) kuantum dolanıklılıkları, bir diğer deyişle "ilmekleri" ile örülmüş bir kumaş olduğunu öne sürer. Sicim teorisinde ise bütün parçacıklar, inanılmaz küçük sicimlerin farklı frekansta titreşmesinden meydana gelmiştir.

Bu iki teorem parçacık kavramı üstünde ayrışır. İlmek kuantum yerçekimi (LQG) parçacıkların, bu kuantum dolanıklılık ağındaki uyarılmalar, dalgalanmalar olarak değerlendirir. Bir nevi maddenin kendisi de bu uzay-zaman ağının değişip yoğunlaşması ve etkileşmesi sayesinde meydana gelir. Sicim teorisi ise maddenin uzay-zaman ile etkileşmesini inceler. Bunun anlamı, LQG'nin kütleçekimi gibi bir kuvveti açıklamak için ekstra bir formülasyona ihtiyacı yoktur, arkaplanın yani uzay-zamanı oluşturan bu ilmeklerin düzenlenimi başlı başına kütle çekimi açıklayabilir ( Genel Görelilikteki uzay-zamanın bükülmesini hatırlayınız. ). Sicim teorisi ise kütle çekimi açıklayabilmek için bu arkaplan ile etkileşen bir ara parçacığa ihtiyaç duyar, yani uzay-zamanı ayrı; parçacıkları ayrı ele alır. Bu teorik parçacığa ise Graviton denir. LQG ise gravitonu ana yapıtaşı olarak kullanmayı reddeder, yapıtaşı olarak "Qubit" denen, Planck uzunluğundaki bilgi verilerini temel alır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu iki teorinin çakıştığı tek yer burası değildir, LQG 4 boyutta çalışırken Sicim teorisi 11 boyut ve Kaluza-Klein boyutlarını da gerektirir çünkü sicim teorisinde süper-simetri konsepti vardır. Dolayısıyla bu enerji seviyelerine çıkmak mümkün olmadığından Sicim teorisi ile ilgili gözlem yapabilmiş değiliz.

Peki görünen birçok dezavantaja rağmen, Sicim teorisi ile ilgili bizi bu kadar cezbeden şey nedir? Sicim teorisi bütün parçacıkları tek bir Poincare temsil grubuna indirgeyebilir. Yani Sicim teorisinde parçacıkları tek bir dönüşüm formülünün farklı sonuçları olarak ele almak mümkündür ve bu bize madde-enerji veya madde-madde etkileşimlerinde büyük bir avantaj sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

Yine de en nihayetinde bu iki teorinin ortak noktası var: Kara delikler ve kara deliğe düşen bilginin gizemli kaderi. 2012 yılında, Santa Barbara'daki California Üniversitesi'nden dört araştırmacı, hakim olan teorilerde bir iç çelişkiyi vurguladı. Bilginin kaçmasına izin vermek için bir kara deliğe ihtiyaç duymanın, kara deliğin ufku etrafındaki boş uzayın hassas yapısını yok edeceğini ve böylelikle oldukça enerjik bir bariyer - bir kara delik "güvenlik duvarı" yaratacağını savundular. Ancak bu güvenlik duvarı, gözlemcilerin ufku aşıp aşmadıklarını söyleyemeyeceğini savunan genel göreliliğin altında yatan eşdeğerlik ilkesiyle uyumsuzdur.

Tüm zıtlaşmalara ve eksikliklerine bakarak, umudumuzu teorilerden birinin diğerini alt etmesi şeklinde değil de birbirlerini tamamlayacakları fikri üzerine kurmak daha doğru olur çünkü birini yalanlarsak diğerini gözlemleme şansımız görünen gelecekte mümkün olmadığı için bizi büyük matematiksel modeller bekliyor demektir.

327 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Richard Feynman. (1963). Feynman's Lectures.
  2. Roger Penrose. (2020). The Road To Reality.
  3. Steven Weinberg. (2020). The Discovery Of Subatomic Particles.
  4. Stephen Hawking ve Roger Penrose. (2020). Zamanın Ve Uzayın Doğası.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close