Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

İllüminati Dan Brown'ın kitaplarına konu olmuş yakın tarihli bir örgüt olmasına rağmen ele geçirilen tevrat metinlerindeki bu görsel bize ne anlatır?

Yahudiliğin bu örgütle olan bağlantısının kanıtı dini kitaplarında ki görseller ile aşikar değil mi? Bu arada görsel ve buna benzer tevrat nüshaları yakın tarihte türkiyede yakalanmış haber sitelerine konu olmuştur.
1,007 görüntülenme
İllüminati Dan Brown'ın kitaplarına konu olmuş yakın tarihli bir örgüt olmasına rağmen ele geçirilen tevrat metinlerindeki bu görsel bize ne anlatır?
İllüminati Dan Brown'ın kitaplarına konu olmuş yakın tarihli bir örgüt olmasına rağmen ele geçirilen tevrat metinlerindeki bu görsel bize ne anlatır?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Arın Özkınay
Öğrenci

Dan Brown'ın kitaplarında bahsedilen örgütün isminin İllüminati olması, gerçek hayattaki İllüminati topluluğunun o kitaplarda anlatıldığı gibi olduğunun kanıtı değildir. Dan Brown'ın yazdığı kitaplar kurgudur. Marvel'ın çizgi romanlarındaki İlluminati'nin kurgu olması gibi.

Internette her kafadan ayrı ses çıkıyor olmasının getirilerinden olan yalan bilginin yayılışının sonuçlarından biri, Illuminati isimli oluşumun sembolünün üçgen içinde göz olduğu inancıdır. Bunun doğru olduğuna dair bir kanıt yoktur. Üçgen içinde gözün (asıl ismi ile "Tanrının her şeyi gören gözü") kullanımı İllüminati'nin kuruluşundan yüzlerce yıl öncesinde olmakla birlikte, farklı kültürlerde de görülebilir.[1]

Göz gibi güçlü bir imgenin, sembolizmdeki yeri bellidir. Çeşitli kültürlerde kullanılması da bu düşünceyi pekiştirebilir

Tüm Reklamları Kapat

  • Ra'nın gözü,
  • Fatma'nın eli,
  • Buddha'nın gözü,
  • Shiva'nın gözü,
  • Tanrı'nın gözü (Eye of Providence)

Üçgen içindeki gözün dini temelini attığımıza göre şimdi İllüminati'nin kuruluş sebebini ve kuruluş aşamasında doğrudan etkilendiği bilinen masonlukla arasındaki farklarını inceleyelim.

Latince "aydınlanmışlar" anlamına gelen ama tarihte çeşitli ön adlar aldığı bilinen bu örgütün asıl hedefleri, masonların "her ne inanca sahip olursan ol ama üstün bir varlığa inancın olsun" prensibine tamamen terstir. Dini inançlar dahil her türlü kuraldan arındırılmış bir toplum hayali ile kurulan örgütün asıl sembolü de aşağıdaki gibidir

Minerva'nın Baykuşu, İllüminati'nin sembolü
Minerva'nın Baykuşu, İllüminati'nin sembolü
Complex.com

Başlangıçta her türlü kontrolden, kurallardan ve dinlerin etkilerinden arınmış bir toplum hayali ile oluşan ve örgüte insan toplamak için özgür masonlardan faydalanan bu "gizli" örgüt, çok önemli değişiklikler yapabilecek güce ulaşamadan fark edilmiş ve yasaklanmıştır.[2]

Yani İllüminati örgütünün hem üçgen içinde göz sembolüyle hem de masonluğun fikir ve hedefleriyle bir ilgisinin olmadığı ve masonlukla bağlarının, o dönemde insan toplamanın bu yoldan geçmesinden kaynaklandığını söyleyebiliriz.

Eğer popüler kültürün bu sembolü ve ismi kaynaştırarak sömürdüğü gerçeğini kabul edersek, ortada Yahudilik ile İlluminatinin arasında bir ilişkinin olmasını gerektirecek önemde bir durum olmadığını da anlamış oluruz. Komplo teorilerinin kapsamının geniş olduğunu da zaten biliyoruz.

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Supper At Emmaus (1525) By Pontormo. (24 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 25 Ekim 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. HeritageDaily. The History Of The Illuminati. (12 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 25 Ekim 2022. Alındığı Yer: HeritageDaily - Archaeology News | Arşiv Bağlantısı
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ali Sert
Ali Sert
60K UP
Düşünür çok Düşünür

Bu ve benzeri semboller Ortadoğu ve Anadolu'da uzun yıllar yaşamış olan Paganizm inancında bulunmaktadır.[1] Paganizm eski Mısır'da, İslam gelmeden önceki Arap Yarım Adasında ve Avrupa'daki Hristiyanlık öncesi inançların temellerini oluşturur. Yahudiler ve Hristiyanlar da bu inançtan etkilenerek zaman içinde kitaplarını da bu inanca göre şekillendirmişlerdir. Daha doğrusu eski dinleri olan Paganizm, inançlarında daha ağır bastığı için dinlerini ona uydurmuşlardır. Yahudi kaynaklarında bulunan birçok sembolün böyle olduğu görülür. Hristiyanlık için kullanılan semboller başta haç işareti Pagan ve eski Mısır kaynaklarında bolca vardır. Hatta İslam dinine katılan birçok batıl inançlar da bu şekildedir. Mesela nazar boncuğu ve fatımanın (haymaananın) eli diye adlandırılan semboller bu tek göz sembolünün türevleridir. Hatta biraz daha ileri gidelim İslam'ın sembolü diye öne sürülen hilal ay işareti Paganizmin yaygın kullandığı sembollerdendir (İslam dininin hiçbir sembolü yoktur gerçekte).

Yıllarca hatta yüzyıllarca birilikte olmuş inançların birbirinden etkilenmiş olmaları gayet normaldir. Ama tarihte öyle durumlarla karşılaşıyoruz ki inançlara ve kitaplara kasıtlı müdahaleler olduğu anlaşılıyor. Dinler tarihine bu gözle bakmak daha doğru olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Evrim Ağacı. Paganizm Dini Nedir ? | Soru & Cevap - Evrim Ağacı. Alındığı Tarih: 25 Ekim 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close