Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 20 Temmuz 2022 1 Cevap
2

İlkel komünal toplum ve komünal toplumun farkı nedir?

Marxist teoride tarihsel materyalizm ilkel komünal toplumla başlayıp komünal toplumla sona eriyor. Peki neden en başından komünal toplum devam etmedi ve neden şimdi tekrar bi çeşit komünal topluma geçeceğiz? Bu ikisinin farkları neler ki arada bunca geçiş evresi oldu?
1,150 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersin Kılıç
Sosyal Bilimler 16 Ağustos 2023

Diyalektikte yadsımanın yadsınması diye bir ilke var. Yokluğa dayalı ilkel komünal toplumun yadsıması sınıflı toplumlardır. Bolluk ve refahtan kaynaklı gelişmiş bir dünya toplumunun sınıfsız topluma erişmesi ise sınıflı toplumun yadsıması yani yadsımanın yadsımasıdır.

Çevrimler helezonik niteliktedir. Yani çevrim başlangıç noktasına dönmez, daha üst bir düzeye yükselerek çevrim tamamlanır.

İlkel yokluk koşullarından kaynaklı sınıfsız toplum ancak tarımın bulunması sayesinde sınıflı toplum olarak "aşılabilir" idi. Sınıflı toplum ise ancak herkesin tüm ihtiyaçlarını giderecek düzeyde bir bolluk ve refah sayesinde "aşılabilir."

Tüm Reklamları Kapat

Bu yüzden Marksizm, modern sanayiyi ve birikimin en üst düzeye yükseldiği kapitalizmi yaşanması zorunlu bir tarihsel dönem olarak tarif eder. Marx'ın kapitalizm eleştirisi onun tarihsel bir zorunluk olduğu gerçeğini asla dışlamaz. Bilakis Marx, modern sanayiyi, bilimi ve teknolojik gelişmeyi, emek verimliliğindeki artışı, bolluk ve refahın temellerini ve tabi ki globalleşmenin zeminini döşeyen sermayeyi komünist topluma gidişin koşullarının hazırlanması olarak ele alır. Ve tabi ki, nihai çıkarları sınıflı topluma karşı mücadelede somutlanan, geleceğin toplumunun kapısını aralayabilecek yegâne sınıfı, dünya proletaryasını selamlar.

Kaynaklar

  1. K. Marx, et al. (2011). Alman İdeolojisi. ISBN: 9786055465919. Yayınevi: Alter Yayınları.
  2. K. Marx. (2016). 1844 El Yazmaları. ISBN: 9789750520105. Yayınevi: Birikim Kitapları.
  3. K. Marx, et al. Komünist Manifesto. ISBN: 9786057775382.
  4. K. Marx. Felsefenin Sefaleti. ISBN: 9789757399223. Yayınevi: Sol Yayınları.
  5. F. Engels. Antidühring. ISBN: 9788868023188.
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close