Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

İlk işitme sistemi hangi canlılarda neden ve nasıl ortaya çıktı? Dışarıda ses olduğunu nasıl anladılar?

281 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Bu konuda net bir bilgi ile karşılaşmadım, ancak bunu ışık ile görmenin oluşumu açısından yorumlarsak muhtemelen duyma yapısı da zamanla kademeli olarak gelişti. Ancak bunun için sürekli ve yüksek sesin güçlü uyaran olduğu bir ortama ihtiyaç olduğu da kesin gibi. Yada en azından çok sık ve yüksek şekilde ses titreşimlerin var olduğu ortam. Bu havadaki titreşimler kulak yokken kafatasına veya daha genel olarak kemiklere çarptığında da ilk olarak beyinde uzun vadede ses işleme özelliğinin ilk adımları başlamış olabilir. Nitekim bugün bazı kulaklıklar kemik yolu ile ses iletimini kullanabiliyor. Beyindeki bu değişim ile de seslerin işlenmesine dair daha işlevsel bir organ olarak kulak gelişimi başlamış olabilir. Tabi ilk olarak sesin uyarımı ile beyinde ses titreşimi işleme süreci başladı ise bu durumda beyinde başlayan gelişmenin esasen kulak yapısının ortaya çıkması için zorunlu olacağını tahmin edebiliriz. Üstelik görmek ve duymak özünde beyinle ilgili işlevlerdir. Çünkü örneğin yılanların kulağı yoktur ve dilleri ile 'duyarlar'. Dilleri ses titreşimleri için çok hassas yapıdadır ve bu sayede dilleri yolu ile beyinleri bu titreşimleri işleyebilir. Yani burada bir uyaranı işlerken organdan çok aslında beynin durumunun önemli olduğunu anlıyoruz. Duyma verisini işleme bazen kulakla bazen örnekteki gibi dil gibi bir organla da olabilir. Buna benzer bir çok örneği başka canlılarda bulmak mümkün Örneğin görmek için de benzer bir durum söz konusudur. Yarasalar kör olmasa da bazı türlerin gözleri oldukça zayıftır ve bu nedenle çıkardıkları sesler sayesinde kulaklarının hassas veri işlemesi sayesinde kulakları ile 'görürler' mesela. Yine gözünüzü kapattığınızda görme eylemi esasen karanlık için devam eder. Çünkü gören esasen göz değil (yani görme verisini işleyen ana organ göz değil) aslında beyindir. Örneğin görmeyen insanların beyni zamanla dokunma konusunda gelişerek zamanla dokunarak 'görmeye' (hassas veri işlemeye) başlar. Yani dokunarak veri işleme konusunda ileri düzeye taşınır ve böylece dokunarak beyinleri 'görmeye' ve zihinlerinde imgelemeye başlar. Bu nedenle görmek duymak gibi veri işleme durumlarında belirleyici olan şeyin aslında temelde beynin durumu olduğunu anlıyoruz.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close