Modern insan’ diye nitelendirilen Homo Sapiens’in de dâhil olduğu insan türünün doğal koşullardaki yaşam süresinin kimilerine göre 18-20 kimilerine göre 38 yıldı.
Ancak, 18. yüzyılın sonunda başlayan sanayi devriminden sonra ve özellikle 1950'den itibaren dünyada ortalama ömrün hızla uzadığı, 2000'li yıllara gelindikçe ömür uzunluğunun giderek arttığını, örneğin Japonya'da ortalama insan ömrü 82-83 yıla ulaştı. Bunun nedeni insanın genetik yapısının değişmesinden kaynaklanmaz.
İnsanın yeryüzünde görüldüğü andan günümüze kadarki süreçte, genetik yapısının büyük çapta değişmesini beklemek mümkün değildir. Küçük çapta değişmeler olabilir, ama ömür uzunluğunu etkileyecek bir değişme için çok uzun süre gereklidir. Burada en önemli faktör, çevre faktörüdür. Dolayısıyla çevresel koşullarda giderek iyileşme söz konusu olmuştur, onun için ömür uzunluğu artarak 80'li yaşların üzerine çıkabilmiştir. Beslenmeden tutun nefes aldığımız hava, yaşadığımız toprak, yaşanılan yerin jeolojik ve topografik yapısı, iklimi, insanın sosyoekonomik durumu, bilgi düzeyi gibi faktörlerin tamamı onun çevresini oluşturmaktadır.
Şu anki insan ortalama ömrü 79-80 yıldır.
Homo Sapiens’in yani bizlerin ortalama ‘doğal’ ömür süresinin modern tıp ve yaşam tarzındaki değişimlere bağlı olarak 2 kattan fazla uzadı
Kaynaklar
- Yazar Yok. Nature . (14 Mart 2020). Alındığı Tarih: 14 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı