Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
1

İlk insan ne zaman ortaya çıktı?

Antik Mısır ve Sümer Tabletlerine göre “Gökten gelen tanrılar” olarak nitelendiren üstün bir ırk, primatların genleri ie oynayarak insan ırkını oluşturmuşlar. Buna göre Darwin’in evrim teorisi boşa çıkmış olmuyor mu?
2,740 görüntülenme
İlk insan ne zaman ortaya çıktı?
İlk insan ne zaman ortaya çıktı?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Bu tür antik anlatıların hepsi aslında aynı sorunu çözmeye çalışıyor: başlangıç problemini. İnsanlık her devirde kendisinin diğer türlerden farklı bir nitelikte olduğunu düşünmüş olmalı, özellikle de yerleşik yaşama geçildikten sonraki birkaç bin yıldan sonra... Vahşi yaşam ile ilişkisi azalmış, kültürel bilgi aktarımı artmış, kendi varlığı üzerine düşünme ve bunları geleceğe bırakma imkanı çoğalmıştır. Bu da beraberinde, kendisini diğerlerinden ayıran şeyin ne olduğunu irdelemeye itmiştir. Zaten din, felsefe ve nihayetinde bilim de bu sayede doğmuştur.

Bariz bir şekilde "canlı" gözüken gökyüzü (yıldızlar, Güneş, ay, gök cisimleri, meteorlar, hava olayları, vs.), insanın kökenlerini gökyüzünde aramasına neden olmuştur. O nedenle antik mitler gökten gelen canlılar üzerine kuruludur ve dinler, tanrıları çoğunlukla göklere yerleştirmiştir. Mesela dış dünyadan gelen sinyalleri değerlendirmekten ziyade kendi vücudumuzdan gelen sinyalleri değerlendirmeye yönelik olarak evrimleşmiş olsaydık, muhtemelen tanrıları da dış dünyaya değil, içimize yerleştirmeye meyilli olacaktık ve dominant inanç türü panteizm tarzı inançlar olacaktı.

Dolayısıyla mitlerde göklerden gelip de hem varlığımızı açıklayacak, hem de gözlerini kendinden önce gelenlerin inşa ettiği medeniyete açtığı ve nasıl olup da kendilerinin bu kadar medeni yaşamlar sürebildiğini anlayamayanlara medeniyetin nereden geldiğini izah edebilecek anlatılar olması hiç de şaşırtıcı değil. Biz insanlar genel olarak uzun süreli süreçleri anlamakta berbatız (buna kozmoloji, evrim, iklimbilim, jeoloji gibi alanlar dahil olduğu gibi, kültürel miras konusu da dahil). Dolayısıyla eğer ki bir sürecin en başlarında değilsek de kendimizi ortasında bulduysak, o şeyleri bir sürecin sonucu olarak görmektense, "gökten inivermiş şeyler" ile açıklamaya meyilli oluyoruz. Çünkü uzun soluklu süreçlerin tüm detaylarını düşünmek aşırı zor ama bizden çok daha üstün bir şeyin o karmaşık şeyi "yapıvermesini" hayal etmek çok daha kolay.

Tüm Reklamları Kapat

1,002 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (4 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 4 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close