Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mehmet Emin
Mehmet Emin
21K UP
Üye
4

İlk insan kabileleri birbirleriyle nasıl iletişime geçti ya da nasıl birbirlerinin dillerini öğrendiler?

154 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Deniz Kayaturan
Deniz Kayaturan
2,210 UP
Sosyolog

Merhaba,

İlk insanların (erken hominidlerin) konuşması, mutlak bir iletişim ihtiyacından daha fazlasına karşılık gelmektedir. Konuşma, beyin yapıları gibi fiziksel mekanizmaları gerektirmektedir. İşitsel mesajları anlamak, ilişkilendirmek, ses aygıtının kaslarına uygun sesleri çıkartmak beynimizin dış kabuğu olan serebral kortekste yer alan üç özgül kısmı tarafından sağlanmaktadır.

Besin paylaşımı ve et yemeye geçiş sıralarında, erken insan beyni bizimkinin yarısından daha küçüktü ve serebral korteks daha da küçüktü; ancak insan olmayan primatlarınkine oranla daha büyüktü. Böylelikle korteksin dil üreten yapılarının o zamanlar tam gelişmiş olması muhtemel gözükmüyorsa da, yapılan fosil araştırmalarıyla fonetik aygıtın insana özgü yapısının bir çağrı sisteminden dile geçiş sürecine dört milyon yıl kadar önce başladığı düşünülmektedir (Bates, 2009: 65).

Tüm Reklamları Kapat

Dil aracılığıyla öğrenme ve dili yaratıcı biçimde kullanma yeteneğimiz ise gramere ilişkin sezgisel kavrayışımıza bağlıdır. Gramer kurallarını öğrenmek yerine insanlar yalnızca özgül cümle yığınlarını öğrenseydi, daha önce duymadıkları, ne anlama geldiğini bilmedikleri ve anlamadıkları önermeleri anlayamazlardı. Ancak insanlar gramer kurallarını uygulayarak ilk kez duydukları önermeleri anlayabilmekte ve sürekli daha önce kimsenin kurmadığı cümleleri kurabilmektedir (Bates, 2009: 67).

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. 21. Yüzyılda Kültürel Antropoloji İnsanın Doğadaki Yeri. (28 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 28 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close