Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Olcay Dinç
Olcay Dinç
22K UP
Üye
8

İlham gelmesi tabirinin bilimsel mekanizması ne?

Üretken olamadığımız zamanlarda gelmesini beklediğimiz 'ilham' bilimsel olarak ne anlama geliyor. Neden bazı zamanlar aşırı üretken ve yaratıcı olabiliyorken, bazı zamanlarda beynimiz kilitlenmiş gibi hissediyoruz? Bunun olup olmamasını sağlayan mekanizma ne?
599 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Leyla Hilal Yiğit
Öğrenciyim

İlham'ın bilimsel tanımı, belli bir süre üzerine düşündüğümüz bir problemin artık onla ilgilenmediğimiz ve beynimizin "üretken" olmadığını düşündüğümüz( biz hiç bir şey yapmıyorsak bile beynimiz her zaman üretkendir aslında. Örneğin: çözmeye uğraştığımız fakat çözemediğimiz bir matematik problemini otururken, otobüste giderken veya tuvalette bir anda nasıl çözeceğimizi saptamamız gibi.) bir zamanda aniden "aydınlanmamız" hah! işte böyle olmalı dediğimiz(aha! moment) an. Bunun psikolojideki adı "içgörüsel öğrenmedir".

İçgörüsel Öğrenme:Gestalt psikologlarından Köhler tarafından ortaya konmuştur. Köhler’e göre içgörüsel öğrenme ilişkilerin fark edilmesi ile gerçekleşir. Organizma bir problemle baş başa kaldığında, problemin çözümüyle ilgili ilişkiler fark ederek çözümü birden bulmakta ve içgörüsel öğrenme gerçekleşmektedir.

İçgörüsel öğrenmede üç aşama bulunur:

Tüm Reklamları Kapat

Ön çözüm dönemi: Birey zihinsel deneme-yanılmalar yaparak olası çözümleri düşünür, gözden geçirir, ipuçlarını kullanır, gerekirse eski öğrenmelerini kullanarak karşılaştırmalar yapar.

Hah! Anı: İpuçları ve problemi oluşturan öğeler arasındaki ilişkiler birdenbire fark edilir ve problemin nasıl çözüleceği anlaşılır.

Çözüm Dönemi: Bulunan çözüm performansa dökülür.

Köhler içgörüsel öğrenmeyle ilgili deneylerini maymunlar üzerinde yapmıştır. Bunun için büyük kafesler hazırlamış, kafesin tavanına doğrudan ulaşılamayacak biçimde bir muzz yerleştirmiştir. Kafesin içine de çeşitli çubuklar ve sandıklar koymuştur. Daha sonra aç bıraktığı şempanzeleri kafese almış ve onları gözlemeye başlamıştır. Bazı şempanzeler muzu almayı başaramazken bir tanesi sandıkları üst üste koyarak bir diğeri ise bir sandığın üzerine çıkarak muzu almayı başarmıştır. Sultan adı verilen bir şempanze iki çubuğu eline almış ve bir süre çubukları inceledikten sonra bunların birbirine eklenebildiğini fark etmiş ve çubukları birbirine ekleyerek daha uzun bir çubuk elde etmiş, muzu bununla dürtükleyerek düşürmüş ve almıştır.[1]

Buradan şunu söylebiliriz ki beynimizin "durduğu" veya "kilitlendiği" bir an yoktur çünkü beynimiz her zaman verileri işlemeye devam eder. Üstte açıkladığım kuram da bunun bir sonucudur aslında.

Kaynaklar

  1. M. BAYRAKCI. (2013). Sosyal Öğrenme Kurami Ve Eğitimde Uygulanmasi. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, sf: 198-210. | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ahmet Ege Çarıkçıoğlu
12. sınıf öğrencisiyim.

"İlham" terimi iki farklı bağlamda anlaşılabilir: Fizyolojik ve psikolojik.

Fizyolojik İlham: Fizyolojik olarak ilham, nefes alma sürecini ifade eder. Diyaframın ve dış interkostal (diyaframa giden) kasların kasılmasıyla başlatılır, bu da göğüs boşluğunun genişlemesine neden olur. Bu genişleme akciğerlerin içindeki basıncı azaltarak havanın akciğerlere akmasına neden olur. Bu, solunum döngüsünün hayati bir parçasıdır ve oksijenin vücuda girmesine ve karbondioksitin dışarı atılmasına izin verir. [1]

Tüm Reklamları Kapat

Psikolojik İlham: Psikolojik olarak ilham, genellikle bir şeyi; özellikle yaratıcı bir şeyi yapmak veya hissetmek için zihinsel olarak uyarılma sürecini ifade eder. Bu ilham biçimi bilimsel olarak daha az anlaşılmaktadır; ancak çeşitli faktörlerle bağlantılı olduğuna inanılmaktadır:

Yaratıcılık ve Üretkenlik: Yaratıcılık ve üretkenlik yakından bağlantılıdır. Teknolojideki gelişmeler bizi daha verimli kılıyor, daha yaratıcı olmamızı ve fikirlerimizi daha da ileri götürmemizi sağlıyor. Yaratıcılığa odaklanmak, daha az iş yapmak anlamına gelmez. Aslında yeni fikirler, üretkenliğe anlam ve değer katar. [2]

Tüm Reklamları Kapat

Yakınsak ve Farklı Düşünme: Zihinlerimizin iki modu vardır: Analitik ve görev odaklı yakınsak düşünme ile açık ve yaratıcı olan farklı düşünme. Bu iki modu dengelemek hem üretkenliği hem de yaratıcılığı artırabilir. [3]

Günün Saati: Bazı insanlar günün belirli saatlerinde kendilerini daha yaratıcı hissedebilir. Örneğin; bazı insanlar, beynin konsantre olma yeteneği ile ilişkili kısmı olan prefrontal korteksin (ön beynin) uyku dürtüsü arttıkça titremeye başladığı gece geç saatlerde kendilerini en yaratıcı hissedebilir. Bu durum, daha esnek düşünmenin ve potansiyel olarak yaratıcılığın yolunu açabilir. [4]

Unutmayın, herkes farklıdır ve bu faktörler kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilir. Kendi yaratıcılığınızı ve üretkenliğinizi teşvik etmek için sizin için en uygun olanı bulmak önemlidir.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Mechanics Of Breathing - Inspiration - Expiration - Teachmephysiology. (16 Temmuz 2023). Alındığı Tarih: 12 Ocak 2024. Alındığı Yer: TeachMePhysiology | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Creativity Vs. Productivity: How To Find The Balance. Alındığı Tarih: 12 Ocak 2024. Alındığı Yer: Teamwork | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. This Is Why Some People Feel Most Creative Late At Night. (13 Mart 2018). Alındığı Tarih: 12 Ocak 2024. Alındığı Yer: Vice | Arşiv Bağlantısı
  4. V. A. Convertino, et al. (2019). Mechanisms Of Inspiration That Modulate Cardiovascular Control: The Other Side Of Breathing. Journal of applied physiology (Bethesda, Md. : 1985). doi: 10.1152/japplphysiol.00050.2019. | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close