Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
9

İleride sokak hayvanlari ve evde sahiplenilen hayvanlar arasinda ne gibi farklılıklar ortaya çıkabilir ya da çıkar mı?

Sokakta yaşayan hayvanlar hayatlarını sürdürmek için fiziksel mücadeleye ihtiyaç duyar sahiplenilen hayvanlarsa özellikle eğitim verilen hayvanlar gel git otur kalk hatta karmaşık komutlara maruz kaliyor akillarini kullanmaya zorlamak uzun süre zarfinda sokakta ve evde yasayan hayvanlar arasında..
905 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
İlhan Taşlı
Egzistansiyalist

Evde bakılan hayvanların pek çoğu maalesef kısırlaştırılmış veya yavruları olsa bile çok küçükken başka yerlerde sahiplendiriliyor, yani yavru, annesinden davranışlarının çoğunu kopyalayamadan başka bir ortama götürülüyor. Ancak bu yeni nesil yavruların evde bakıldığından da emin değiliz. Eğer nesiller boyu evde bakıldığından emin olabileceğimiz bir türü gözlemleme şansımız olsaydı, belirgin farklar gözlemleye bilirdik. Pek çok evcil hayvanın atası vahşi hayvanlar ve doğaları çok farklı. Özelliklerinde ve davranışlarında ciddi farklar olurdu diye düşünüyorum.

4
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ece Budunoğlu
Veteriner adayı

Köpekleri düşünelim. Bir dönem vahşiydiler ancak şu anda avlanamıyorlar bile çünkü insanlarla yaşamaya başladılar ve bu özellikleri köreldi. Zaman geçtikçe kedilerde de böyle bir değişim yaşanabilir. Ayrıca köpek türleri de kedi türleri de zaman içerisinde değişiklik gösterdi ve büyük ihtimalle bu devam edecek. Yapay seçilimle istediğimiz özelliklere sahip türler üretiyoruz.

3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İsmail Aziz Bozkurt
Doğa inceleyicisi

Bu farkların ağırlıklı olarak davranışsal yani psikolojik olarak ortaya çıkacağını düşünüyorum (biyolojik ve fiziksel olarak da ortaya çıkabilir) öncelikle şunu belirtmek isterimki ben hayvanların sokakta değil evlerde tutulmasını destekleyen bir insanım ya da herhangi farklı bir ortamda (bu ortamların bakımlı ve hayvanlar için karşılayıcı nitelikte olmalıdır) normalde bazı hayvanlar sokağa karşı bir sevgi duyabilirler ne kadar acı çekselerde çünkü kendilerini 'kafeste' hissederler ama sokakta kalmak hem onlar hem de insanlar için büyük sorunlar yaratır bu canlılar için doğuştan olan bir 'özgürlük' arzusudur.Bir insanın zekası ve iradesi olan bir varlık tarafından bakıcılık ve yardım görmeleri çoğunlukla hayvanlar için en iyisidir ama bu hayvanlar 'evcil' dediğimiz hayvan grupları için geçerlidir yani köpekler,kediler,kuşlar,bazı kemirgenler vb. bunun dışında kalan hayvanlar bazı kişiler için sahiplenilebilir olsa da çok büyük bir miktarını insanların eline vermek doğal dengeyi bozar mesela çitalar kendileri bir vahşi hayvan olsa da kaderlerindeki savannalarda çok büyük psikolojik zorluk çekerler onların bazılarını insanlar sahiplenir çünkü onlar evcil olmaya çok müsaitlerdir .

2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
A. Ö.
uzun süre köpeklerle haşır neşir oldum

Bence burda yenilen gıda ve yaşanılan ortamda önemli cünkü evdeki evcil hayvanın yediği yemekler genelde içine farklı farklı değerlerde gıdalar katıldığı için daha sağlıklı olabilir örneğin köpek mamalarının içinde vitaminler felan var fakat sokak hayvanları gıda icin diğer sokak hayvanlarıyla mücadele etmek zorunda ve akşam maksimum kazandıkları yemek, esnafın veya yoldan geçen insanların çöpe döktüğü ekmek veya çürümüş yiyecekler ve artıklar oluyor. Yani evlerde yetiştirilmesi için petshoplarda yetiştirilen köpeklerin doğal seçilimle pek bir alakası olmadığı için doğaya salındığında ortama uyum sağlayamadığı için ölenlerde olabilir ölmeyenlerde olabilir fakat sokak hayvanları doğaya salındığında fazla zorluk çekmezler çünkü en güçlüleri hayatta kaldığı için onlarca nesildir sokakta yaşayıp üreyen köpekle, onlarca nesildir petshoplarda yapay ortamlarda üreme sağlanılan köpekler arasında güç farkı olabilir veya dayanıklılık farkı olabilir.

2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Abdurrahman Aygün
Evrim konusunda önemli bilgilerim var.

Kesinlikle çıkacaktır.

Farklılıkların çıkmaması mümkün değildir. Bugün bile sokak hayvanları ve evde sahiplenilen hayvanlar arasında farklar var ve bu farklar zaman geçtikçe hayvanların bulundukları ortamlara göre değişiklik kazanacaktır. Örneğin sokak köpekleri çok acıktıkları zaman avlanarak yemek bulmaya çalışacaklardır. Fakat sahiplenilen bir köpeği doğaya salarsan avlanmayacaktır. Çünkü o önüne hazır bir şekilde yemek konmasına alışmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Bence ilerleyen zamanlarda sahiplenilen hayvanlar sokak hayvanlarından daha zeki olacaktır.

0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Yere Düşen Yemeğe Mikroplar Kaç Saniyede Bulaşır?
Yere Düşen Yemeğe Mikroplar Kaç Saniyede Bulaşır?
Türkiye'de Aurora? Gökyüzündeki Kırmızı Işıkların Sebebi Ne?
Türkiye'de Aurora? Gökyüzündeki Kırmızı Işıkların Sebebi Ne?
OceanGate Faciası: Titanik'e Giden Araca Tam Olarak Ne Oldu?
OceanGate Faciası: Titanik'e Giden Araca Tam Olarak Ne Oldu?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Körler ve Sağırlar Rüya Görür mü?
Körler ve Sağırlar Rüya Görür mü?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close