Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

İleride insan-robot ilişkisi nasıl olacak?

Teknoloji gelişiyor buna bağlı olarak robotlar daha da insansı özellikler yetenekler kazanıyor, ileriki yıllarda robotlar bizim gibi bilinç duygu kazanabilir mi veya bize karşı savaş açabilirler mi bizi gerçekten yok edebilirler mi?
386 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ubik Ubik
Ubik Ubik
15K UP
bilime ilgili biriyim.

Teorik olarak baktığımızda robotların yapabilecekleri şu anlık bizim elimizde gibi durmakta. Ancak kendi kendisini geliştirebilen yazılım türlerinin geliştirilmekte olduğunu biliyorum. Bu konuların büyük bir kısmının cevabını sadece zaman gösterecek gibi dursa da yakın zamanda bir felaket gerçekleşirse, bunun robot konusuyla ilgili olacağını zannetmem.

3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
esat kudret
esat kudret
108K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Olması gerektiği gibi olacak! Evrimin "yalancısıyım!"

Hiç bir şey olmaz. Kanıksarız. Tıpkı diğer canlıların bizleri kanıksadığı gibi. Doğa yasalarına da aykırı olmaz.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim ağacının tepesindeyiz. Bitkilerin, hayvanların dili olsa da konuşsa, bizimle ilgili ne derdi acaba...

Pençe yok, kanat yok, kürk, yüzgeç, zehir, diş, sert kabuk yok yok yok...Ve tepedeler...

Tüm Reklamları Kapat

Ve aslında hepsi var. Her tür silah,uçak, giysi, gemi, kimyasal, delici, kesici alet, ev vb. var var var.

Tek bir şeye borçluyuz. Zekamıza... Ve sırf zekamızdan dolayı her şeyi kendimize hak görüyoruz.

Yarın bizlerden daha da gelişme ihtimali olan, yapay zeka ile kendi olağan evrimini kaçınılmaz olarak yaşayacak olan robotların durumu neden farklı olsun.

Zeka dediğimiz şey kimyasallardan oluşuyorsa, kimyasallar fizik yasalarına tabi ise ve en nihayetinde hepimizin, canlı cansız hamuru aynı ise evrimin kimyasal, biyolojik, fiziksel ilerleyişine karşı durabileceğimizi söyleten kibrimizin dayanağı ne.

Tepede olup alttaki her şeye " ben tepedeyim ve geriye kalan her şey benim için var" diyecek insan dışında bir canlı tanımadım. Robotların sınırı buraya getirecekleri kanısında değilim. Getirirlerse de bu muhtemeldir ki bizim soyumuzun, haddini bilmeyen kibrine bir tepki şeklinde olur.Evrimin yasalarına da uygundur kanısındayım. Yani korkacak bir şey yok. İş olacağına varır.Evrimin "yalancısıyım."

Aksini iddia eden, bunun hak olup olmadığını merak eden, özene bezene besleyip, sonra afiyetle yediğimiz tavuğa, danaya, süt oğlaka, buzağıya, sırf zevkimiz için genetiğini bozup kendimize mahkum ettiğimiz süs köpeğimize, akvaryum balığımıza, çorbasının tabağını 500 dolara içmek üzere soyunu tükettiğimiz çelonya midas'lara (yeşil deniz kaplumbağaları) , kestiğimiz ormanlara, zehirlediğimiz topraklara, kuruttuğumuz nehirlere, göllere, kirlettiğimiz havaya ve en korkuncu acıların en büyüğünü ve istisnasız yaşattığımız kendi soyumuza bir sorsun isterim.

Bugün kü hali ile insan mı, gelecekteki belirsiz hali ile robot mu yeğdir diye.

Bu cevap, geleceğin inşası konusunda muazzam bir fikir verecektir kanısındayım. Sınıfsız ve sömürüsüz bir dünyanın inşasında, doğayla barışık ve kendini doğanın efendisi bilen değil, sıradan bir parçası gören homo sapiens'in dışındakilerle ortaklaşa yaşadığı bir dünya...

Tüm Reklamları Kapat

Robotların dahi bir parçası olmaktan gurur duyacağı bir dünya. Hem de bir alt zekanın evrime aykırı olarak inşa edip, miras olarak bir üst zekaya devrettiği bir dünya.

Hiç biri gerçekleşmezse de olağan sayacağımız bir dünya.Yani korkacak bir şey yok .Evrime güvenin...

0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Türkiye Kıyıları Nasıl SONSUZ Uzunlukta Olabilir? | Sahil Paradoksu!
Türkiye Kıyıları Nasıl SONSUZ Uzunlukta Olabilir? | Sahil Paradoksu!
Gombe Şempanze Savaşı:
Gombe Şempanze Savaşı: "Maymunlar Cehennemi" Gerçek Oldu!
Oppenheimer: Ben Şimdi, Dünyaların Yok Edicisi Olan Ölüm Oldum!
Oppenheimer: Ben Şimdi, Dünyaların Yok Edicisi Olan Ölüm Oldum!
Denizdeki GERÇEK Tehlikelere Hazır mısın?
Denizdeki GERÇEK Tehlikelere Hazır mısın?
Arabada/Gemide Neden Mideniz Bulanıyor (Araç Tutuyor)?
Arabada/Gemide Neden Mideniz Bulanıyor (Araç Tutuyor)?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close