Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Cemre Ertan
Cemre Ertan
20K UP
Üye 2 hafta önce 2 Cevap
8

İki galaksinin çarpışmasının sebebi, aralarındaki etki-tepki kütleçekim kuvvetleri midir?

İki galaksinin çarpıştığını varsayalım. Sebebi aralarındaki etki-tepki kütleçekim kuvvetidir. Etki-tepki yasasına göre bu genel kuvvete de tepki olacak bir başka kuvvet lazım bu da yine kütleçekim kuvvetidir. Bu durumda iki galaksinin çarpışmasına sebep olan etki-tepki kütleçekim kuvvetine tepki olan kütleçekim kuvveti nerededir ve neyi ifade eder?
364 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Chev Chelios
Chev Chelios
90K UP
Bilim Makinesi 2 hafta önce

burda biraz kafa karıştıran bir durum var aslında. Etki-tepki yasası dediğimiz şey, iki nesne arasında birbirine ters bir kuvvetin olduğunu söyler. Mesela, bir galaksi diğerine doğru çekiyorsa, o galaksi de aynı şekilde bir kuvvetle karşılık verir. Kütleçekim kuvveti de buna dahil, yani galaksiler birbirine çekiyor ama her biri de diğerine aynı şiddette bir kuvvet uyguluyor.

Şimdi, “tepki olan kütleçekim kuvveti nerededir?” sorusu aslında doğrudan bu iki galaksi arasındaki etkileşime dayalı. Yani her iki galaksi de birbirlerine kuvvet uyguluyor ve her ikisi de birbirinin çekim alanında. Ama bu kuvvetler eşit büyüklükte olmasına rağmen, galaksilerin yapısı, kütlesi ve uzaklıkları gibi faktörler nedeniyle etkileri farklı olabilir. Tepki, her iki galaksiye de ait ve her biri kendi yerinde, bu çekim kuvvetine tepki verir.

Kısaca, kütleçekim kuvveti her iki galaksiyi etkiler ve bu kuvvetin “tepki” dediğimiz kısmı aslında her iki galaksiye de dağılmış olur. Yani ortada bir kuvvet var ama bu kuvvetin fiziksel etkileri, galaksilerin birbirine yaklaşması ve çarpışması şeklinde kendini gösterir. Bu durumu açıklamak için, klasik fizik terimleriyle bakınca her iki galaksi birbirine etki ediyor, ama tepkiyi birine özgü bir yer olarak tanımlamak zor.

Tüm Reklamları Kapat

Yani kütleçekim kuvvetine tepki olan kütleçekim kuvveti aslında her iki galaksinin tüm yapılarını etkileyen ve onları birbirine yaklaştıran güç.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen 2 hafta önce

Newton fiziği bize kütleler arası çekim kuvvetini harika bir formül ile ifade eder.

Yazdığımız bu formül ve yörünge hesaplama formülleri, öylesine mükemmel çalışmaktadır ki, bir dönem "Newton Yasaları" olarak anılmıştır. Elbette bu formüllere uymayan istisnalarda vardı, Merkür'ün 43 yay/saniyelik yörünge sapması gibi. Hatta bazı gök bilimciler bu yasalara öylesine inanmıştır ki, bu sapmaya henüz tespit edemediğimiz başka bir gezegenin neden olduğu düşünülmüştür.

Tüm Reklamları Kapat

Newton'un kendisi dahil olmak üzere, pek çok fizikçinin kafasını karıştıran şey, (tıpkı şu an sizin kafanızı karıştırdığı gibi) kuvvetin nereden geldiğidir, eğer ortada uygulanan bir kuvvet var ise hangi enerjiyi harcayarak bu kuvvet uygulanabilir oldu v.s.

Bu kafa karışıklığını gideren Genel Görelilik Teorisi olmuştur. Einstein net bir şekilde ortada bir kuvvet olmadığını, kütlelerin uzay-zamanı büktüğünü ve cisimlerin bu bükülen uzay doğrultusunda hareket ettiğini ispatlamıştır.

Eğri Uzay ve Kütleçekim Etkisi
Eğri Uzay ve Kütleçekim Etkisi

Sonuç olarak; "kütleçekim kuvveti" aslında hatalı bir ifadedir, çünkü ortada bir kuvvet yok, bu ifadenin yerine "kütleçekim etkisi" daha kabul edilebilir gibi görünüyor.

12
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close