Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

İki elektronun biz onu gözlemleyemediğimizde aynı anda hem var hem de yok olduğunu yapılmış hangi deneyle veya gözlemle test edebiliriz?

Çünkü biz onu gözlemlediğimizde sadece bir durumda bulunabiliyor bu durumda zaten hem var hem yok olduğu anı gözlemleyemiyor olmamız gerekir. Bununla bağlantılı olarak biz onu ölçmediğimizde hem var hem yok oluşunu matematiksel çıkarımlarla ortaya çıkarıyoruz?
736 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Özgür Arslan
Yazılımcı

Young deneyi olarak da bilinen çift-yarık deneyi, ışığın dalga özelliği sergilediğini gösterir. Fotoelektrik etkisi ışığın dalga özelliğinin yanı sıra parçacık özelliği de sergilediğini gösterir. tam olarak aradığın şey bu :)

121 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Young. Wikipedia. (23 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 23 Ocak 2022. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
181K UP
Bilim ve felsefe okuru

Sadece matematiksel çıkarım denip geçilemez. Çünkü elektron hem parçacık ve hem dalga özelliği gösteriyor. Bu çift yarık deneyiyle ortadadır. Ayrıca elektronu bir parçacık gibi düşünsek de klasik okul kitaplarındaki çizimler de böyle tasvir edilse de aslında elektron atom çekirdeği etrafında da parçacık olarak değil elektron bulutu olarak (veya kabuğu diye ifade edilir) bulunuyor. Ve gözlemle elektron bulutunun şekli değişiyor. Buna dair internet de atomun çekilmiş çeşitli görselleri ile konuyu daha iyi anlayabilirsin. Yani elektronu parçacık olarak düşünmek esasen zor. Özünde elektron dalgası yapısında. Sadece gözlem daha doğrusu etkileşim sonucu dalga çöküyor ve parçacık olarak görülüyor. Gözlem (etkileşim) öncesinde bu yüzden elektronun tam durumu belirsiz, olasılıksal ve yaygındır. Bu duruma da süper pozisyon denmiştir. Etkileşim kurulursa ise elektronun dalgası çöker ve durumu (konum veya hız) anlaşılır. Yani belirsizlik ilkesini yaratan şey gerçekten etkileşim öncesinde durumunun (konumunun ve hızının) olasılıksal ve bilinemez olmasıdır.

Kaynaklar

  1. Çağrı Mert Bakırcı. Elektronlar Atomun Etrafında Nerede Bulunuyor. (29 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 26 Ocak 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Alperen Yuncu
Alperen Yuncu
35K UP
Fizik doktora öğrencisi

Aynı anda iki durumda olma özelliğinin en net olarak gözlemlenen deney 1920'li yılların başında Otto Stern tarafından önerilen ve üzerinden bir yıl geçmeden Walther Gerlach tarafından yapılan Stern-Gerlach deneyi[1].

Bu deney ile hem var hem yok olmasından ziyade electronun spin'in aynı anda hem yukarı hem de aşağı olduğunu tespit etmek mümkün. Deney düzeneği elektronun manyetik alan altında spin değerine göre sapma göstermesi ile çalışıyor. elektrik yükünden dolayı olacak etkiler daha büyük olduğu için elektrik olarak nötr olan ve en dış orbitalinde tek bir elektronu olan bir atom ile yapılıyor (orjinal deney gümüş atomuyla yapılmış olsa da günümüzde potasyum tercih ediliyor. Fiziksel olarak prensipte en üst orbitalinde tek bir elektron olan herhangi bir atom ile yapılabilir.). Diğer bütün elektronlar yukarı-aşağı çiftler halinde bulunduğundan atom düzgün olmayan bir manyetik alandan geçerken en dış elektronunun spin değerine göre yukarı veya aşağı sapıyor. Buraya kadar klasik modellerle çakışan bir şey yok bazı atomların elektronu yukarıydı onlar yukarı saptı bazılarınınki ise aşağı idi onlar aşağı saptı diye bilirsiniz. Diyelim ki atomları z ekseninde yolluyorduk ve ölçümü x-ekseninde yaptık. Atom demetini yukarı ve aşağı spinli (tabiki x ekseninde) atomlar olarak ikiye ayırdık ve bunlardan birini bloklayıp demet hattından uzaklaştırdık, mesela aşağı spinlileri elimizde x-eksenindeki spin değerleri yukarı olan atomlar kaldı sadece. bunları iki kere daha aynı sistemden geçiriyoruz. İkincisinde diğer eksende spin ölçümü yapıyoruz farklı eksenlerdeki spin değerleri birbirinden bağımsız olduğu için yine yarısı yukarı yarısı aşağı çıkıyor. Ama bu ölçümle x eksenindeki dolanıklıktan kurtulduğumuz için üçüncü ölçümde tekrar x-eksenindeki spinlerini ölçtüğümüzde hepsi yukarı çıkması beklenirken(çünkü aşağı olanlar ilk ölçümde deney dışı bırakılmıştı) yine yarısı yukarı yarısı aşağı çıkıyor. Bu elektronun spininin aynı anda hem yukarı hem de aşağı olduğu ve ölçüm yapıldığında %50 ihtimal ile yukarı %50 ihtimal ile aşağı çıktığını söylüyor.

Tüm Reklamları Kapat

*hamiş: Kelimelere dökünce sanki ayakları yere basmıyormuş gibi geliyor ama hesapları yapınca argümanın ne kadar güçlü olduğunu görüyorsunuz. Ayrıntısı için Kuantum Mekaniği kitaplarına bakabilirsiniz. Benim önerim Sakurai ama benzer seviyedeki herhangi bir textbook işinizi görür.[2]

Kaynaklar

  1. Gerlach, W.; Stern, O.. (1922). Das Magnetische Moment Des Silberatoms. Zeitschrift für Physik, sf: 353–355. doi: 10.1007/BF01326984. | Arşiv Bağlantısı
  2. J. J. Sakurai. (2020). Modern Quantum Mechanics. ISBN: 9781108587280.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close