Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Burak Cevher
Burak Cevher
2,398 UP
Üye
4

İki cisim arasındaki kütleçekim kuvveti aynı büyüklükteyse neden küçük cisim büyük cismin etrafında dönüyor?

Veya neden büyük cisim küçük cismin yörüngesine girmiyor?
978 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Erencan Emin
Erencan Emin
5K UP
Fizik meraklısı

Bunun nedeni Newton'un 2. yasasıyla açıklanabilir(F=m*a). İki cisme uygulanan kuvvet aynı [1][1]olsa da cisimlerin kütlelerinin farklı olması kazanacakları ivmeyi etkiler. Kütlesi büyük olan daha küçük bir ivmeye dolayısıyla daha küçük bir radyal ivmeye sahip olur. Radyal ivme, dönen cismin hızı ve döndüğü noktaya olan uzaklığı ile orantılı olduğu bir değerdir. Radyal ivmenin küçük olması demek cismin hızının daha az değişeceği(hızın vektörel olduğunu unutmayın.) anlamına gelir. Küçük cisimler büyük cisimlerin de bir miktar hareket etmesini sağlar ancak genellikle büyük olan cisim binlerce kat daha büyük bir kütleye sahip olduğu için büyük cisimlerin konumları önemsiz boyutlarda değişmektedir. Kısacası kuvvet aynı olsa dahi kütlenin büyük olması kazanacağı ivmeyi oldukça azaltır. Bu sebepten ötürü yıldızların vs. gezegenlerin etrafında dönmediğini söyleyebiliriz.

Kaynaklar

  1. Dr. H.Sarı. Newton Kanunları. (1 Ocak 2023). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2023. Alındığı Yer: Ankara Üniversitesi Açık Ders Malzemeleri | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hayrettin Enes Karalı
4 yıldır fizikle ilgileniyorum.

Size komik bir tekerlemeyle yanıt verebilirim sanırım:

İneklerin kuyrukları neden sallanır?

Neden?

Tüm Reklamları Kapat

Çünkü kuyruk ineği sallayamaz.

evet birbirimize etki ettiğimiz kuvvet aynı fakat farklı bir şekilde etkliniyoruz seninle dünya arasında ki çekim kuvveti ile ay ile dünya arasında ki çekim kuvveti eşit değil yani senin 1 ise ayın 50 olabilir ve ay da dünyanın dönüş hızını etkiliyor bu olaya 3 d bakmamalısın 2 d bir şekilde benle birlikte düşünmeni istiyorum bir çarşafı 4 kişi her yerinden gerelim ama esnek bir çarşaf olsun ve sen bir tane basketbol topu bırak çarşafa çarşaf aşşağı doğru büküldü değil mi bir de kendini düşünebilmek için başka bir çarşafa bir cille koyalım ama çarşaflar özdeş olsun cillemiz de çarşafı belli bir miktarda büktü değil mi peki sen mi uzayı daha çok büktün yoksa dünyamız mı dünyamızın daha çok büktüğünü gördük beraber şimdi seni dünyanın yanına koyalım ve orada düz ayakta diğer çarşafta olduğu gibi büyümeye çalış bakalım olucak mı? Sanırım olmadı değil mi elips bir şekilde dünyanın etrafında dönmeye başladın çünkü dünya uzay zamanı daha çok büküyor ve kendi kütlesinden küçük her cismi o oluşturduğu çukurun eğrisinde döndürebilir birbirinize yaptığınız kuvvet aynı olsa da uzayı aynı şekilde bükmüyorsunuz olay bundan ibaret[1]

Kaynaklar

  1. ABRAHAM PAIS. Albert Einstein 'In Bilimi Ve Hayatı. Yayınevi: Alfa.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Özgür Odabaşı
Araştırmacı

Kütleçekim yasasına göre cisimler birbirlerine kütleleri ve aradaki mesafenin karesi ile doğru orantılı etki ederler. Dönme olayı ise kabaca cisimlerin uzay zamanı bükmesinden dolayı iki nesnenin birbirini doğrusal olarak çekmemesinden kaynaklanıyor. Yani aslında kütlece küçük cisimler de büyük cisimleri etkiler. Dünya ve ay örneğinde olduğu gibi ayın kütle çekim kuvveti dünyanın merkez ekseninden kaymasına ve yalpalamasına neden oluyor. Bizler de dünyaya kütlemizden kaynaklı bir çekim uygularız. Ancak anlamlı bir kuvvet yaratmadığımız için dünyanın ekseninde gözle görülür bir değişim gözleyemiyoruz.

Kaynaklar

  1. tua. Kütle Çekimi Nedir? - Türkiye Uzay Ajansı. Alındığı Tarih: 17 Ocak 2023. Alındığı Yer: TUA | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close