Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ece Müker
Ece Müker
428K UP
Üye
1

II. Dünya Savaşı'nın sebepleri nelerdir ve neden bu kadar yıkıcı sonuçlar doğurdu?

146 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

Hocam, iyi olduğum bir konu, cevap vermeliyim.

Mihver Devletleri'nden Almanya'nın durumuna bakalım: 1. Dünya Savaşı sonucunda ihtilaf devletleri, Almanya'ya çok ağır şartları olan Versay antlaşmasını imzalatmışlardır. Savaşı kaybettiğini düşünmeyen Almanlar üzerinde ekonomik ve psikolojik etkiler yapan bu anlaşma, faşist Nazi Partisi'nin yükselmesine neden olmuştur. 1933 yılında iktidarı biraz da ayak oyunları ile ele geçiren Naziler, Versay antlaşma maddelerini yok saymaya başlamışlar ve yayılmacı politikalarını uygulamaya koymuşlardır. İlk olarak aynı ırkı barındıran Avusturya'yı ilhak etmişler, ardından Alman dili konuşan Çekoslovakya'daki Sudetland bölgesini bahane ederek bu ülkeyi de işgal etmişlerdir. İngiltere ve Fransa tüm bu olanları yeni bir savaş çıkmasın diye yutmuş, fakat Polonya'nın işgali bardağı taşıran son damla olmuş ve 1 Eylül 1939'da savaş patlamıştır.

İtalya'nın Durumu: 1. Dünya savaşında önceleri Alman tarafında olsalar da, ilerleyen süreçte ihtilaf devletlerine katılmışlar, fakat savaş sonunda vaad edilen ülke çıkarları gerçekleşmeyince tavır almışlardır (Osmanlı savaş sonunda işgal edilince, İtalyanların hiç sorun çıkarmadan işgal topraklarından çekilmeleri, hatta Anadolu'ya asker, silah kaçıran Milli Mücadele hareketini, görev yaptıkları bölgelerde görmezden gelmeleri bu sebeptendir). Diğer yandan, İtalya'nın batılı sömürgeci devletlere nazaran, sömürge bölgelerinin olmaması ve doğal kaynaklardan uzak kalması, 1920'lerde faşist Mussolini hareketine güç vermiştir. Mussolini ve Hitler dostluğu, doğal olarak onları da 2. Dünya Savaşına sokmuştur. Mussolini ilk olarak Kuzey Afrika ve Yunanistan'a saldırmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Japonya'nın Durumu: Sanayileşmeyi başaran uzak Asya ülkesinin neredeyse doğal kaynaklarının (özellikle maden ve enerji) hiç olmaması ve bu kaynaklara açlığı, diğer yandan burnunun dibindeki kaynakların, Hint Adaları ve Güney Asya bölgesinin batılı ülkelerce (İngiltere, Fransa, Hollanda) sömürgeleştirilmesi, Japon yönetiminde yükselen faşizme neden olmuştur. 1932'de önce Mançurya'yı ardından 1937'de Çin'e saldırması ile yayılmacı politikalara başlamışlardır. Enerjinin çoğunu ABD'den alan Japonya'ya ambargo ve yaptırımlar uygulanması, kaynaklara ulaşma baskısını artırmıştır. Yayılmacı politikalarına en büyük engel olarak ABD'yi gördükleri için Pearl Harbor limanında bulunan Pasifik Donanması'na saldırarak, ABD'nin Pasifikteki etkinliğine son vermek istemişlerdir.

Savaşın yıkıcı olması, silah teknolojilerindeki gelişmelere bağlanabilir. Bombardıman uçak teknolojisi, uzun menzilli toplar ve sivillere zarar vererek, psikolojik savaşın verilmesi, tarihte ilk defa sivil kaybın asker kaybının kat be kat önüne geçmesine neden olmuştur. Fakat asıl neden, sapkın faşist anlayışın kendilerinden alt ırk olarak gördükleri (Bolşevikler, Yahudiler, Çingeneler, Asya ırkları) insanlara soykırım uygulanmasıdır. Tarihin en unutulmaz travmatik insanlık dramları bu sapkınlık nedeniyle yaşanmıştır.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close