Halk arasında, ıhlamur çayı içmenin bazı solunum yolu hastalıklarına -özellikle nezle, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara- iyi geldiğine dair bir genel kanı ve alışkanlık var. Bu ne kadar doğru bir alışkanlık?
Ihlamur etnofarmakolojik açıdan uzun dönemlerdir kullanımdadır. Bilimsel olarak ıhlamur çayının neye iyi nasıl iyi geldiğini gösteren çalışmalar bulunmamaktadır.
Diğer taraftan geleneksel kullanımını destekleyen bazı çalışmalar yapılmıştır ve kullanım alanında istenen etkiyi göstermesi potansiyel olarak mümkün olan bazı bileşenler saptanmıştır.
Ancak bu bileşenlerin saptanması demek %100 etki edecekleri anlamına gelmez. Klinik etkinin oluşmasında etkiyi oluşturmak için gereken miktarın alınması gerekir. İlaç kısmında hem bu etkiyi oluşturacak miktarı, olası yan etkileri ve bu bileşiğin nasıl tedavi edeceğini biliyoruz.
Diğer taraftan geleneksel yaklaşım bu kanıtları genellikle sağlamaz.
Ülkemizde de sıkça bulunan bir ıhlamur türünün geleneksel kullanımları destekleyebileceği öne sürülen sekonder metabolitlerini araştıran bir yayına ait linki paylaşıyorum. Ama bu yayında okuyacaklarınız tedavi etkinliğini gösteren kanıtlar değildir. Lütfen bu gözle bakınız.
Bireysel yaklaşım olarak ıhlamurun günde 1-2 defa tüketilmesinde sakınca görmüyorum, kendim de tüketiyorum. (içeriğindeki maddelere karşı hassasiyetiniz yoksa)
İlaçla tedavisi gereken hiçbir hastalığı geleneksel yöntemlerle tedavi edebildiğinizi gösteren kanıt yoktur. Bitki çayları kültürümüzün ve insanlığın bir parçası ve bu şekilde hayatımızın içinde kalmaya devam edecek, etmeli.
Sağlıkla kalın..
Merhaba,
Ihlamur ağacının çiçekleri ve yaprakları, halk arasında bazı hastalıklara iyi geldiği düşünülerek kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları soğuk algınlığı, baş ağrısı ve insomnia olarak sıralanabilir fakat, ıhlamurun bu gibi hastalıklara iyi gelip gelmediğiyle ilgili yeterli bilimsel veri bulunamamıştır.
Ihlamur, çoğu insan için tüketilmesi zararsız bir bitkidir. Bunun yanında ıhlamur, nadiren de olsa alerji yapabilmektedir. Fazla ıhlamur çayı içmek, çok nadiren kalp hasarına da yol açabilmektedir.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Bilim dolu günler dilerim, sağlıcakla kalın.
Merhaba,
Halk arasında bazı bitkilerin kullanımının hastalıklara iyi geldiği, semptomları rahatlattığı düşünülmekte, modern tıpta kullanılan ilaçlara alternatif olarak görülmektedir. Bu bitkilerden belki de en sık kullanılanı, özellikle üst solunum yolları enfeksiyonlarında faydalı olabileceği düşünülmekte olan ıhlamurdur.
Toplumda sık kullanılmasına rağmen hastalıkların tedavilerinde ıhlamur ya da ıhlamur çayının tedavi edici özelliğini kanıtlayan yeterli bilimsel çalışma yoktur. Çiçeklerinden ve kabuklarından elde edilecek ekstratların tıbben sedatif, antispasmotik, hipotansif ve vazodilatör etki gösterebileceği düşünülmekle birlikte güvenilir doz aralığı bilinmemektedir.
Yapılan kısıtlı araştırmalar ekstaktların kullanımının toksik metabolitlerin düzeylerini düşürebileceğini göstermektedir.
Her ne kadar fayda sağlayacağı düşünülse de unutulmamalıdır ki ilaç ile zehir arasındaki fark sadece dozdur. Tüketeceğiniz bitki çaylarının Tarım Bakanlığı onaylı ve ambalajlı olmasına, ek olarak da aşırıya kaçmamaya özen göstermenizi öneririm.