Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf Kozan
Yusuf Kozan
1,274 UP
Üye
1

Ihlamur Çayı, Solunum Yolu Hastalıklarına İyi Gelir Mi?

Halk arasında, ıhlamur çayı içmenin bazı solunum yolu hastalıklarına -özellikle nezle, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara- iyi geldiğine dair bir genel kanı ve alışkanlık var. Bu ne kadar doğru bir alışkanlık?
1,227 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Serkan Sezer
Serkan Sezer
2,650 UP
Tıp hekimi

Merhaba,

Halk arasında bazı bitkilerin kullanımının hastalıklara iyi geldiği, semptomları rahatlattığı düşünülmekte, modern tıpta kullanılan ilaçlara alternatif olarak görülmektedir. Bu bitkilerden belki de en sık kullanılanı, özellikle üst solunum yolları enfeksiyonlarında faydalı olabileceği düşünülmekte olan ıhlamurdur.

Toplumda sık kullanılmasına rağmen hastalıkların tedavilerinde ıhlamur ya da ıhlamur çayının tedavi edici özelliğini kanıtlayan yeterli bilimsel çalışma yoktur. Çiçeklerinden ve kabuklarından elde edilecek ekstratların tıbben sedatif, antispasmotik, hipotansif ve vazodilatör etki gösterebileceği düşünülmekle birlikte güvenilir doz aralığı bilinmemektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Yapılan kısıtlı araştırmalar ekstaktların kullanımının toksik metabolitlerin düzeylerini düşürebileceğini göstermektedir.

Her ne kadar fayda sağlayacağı düşünülse de unutulmamalıdır ki ilaç ile zehir arasındaki fark sadece dozdur. Tüketeceğiniz bitki çaylarının Tarım Bakanlığı onaylı ve ambalajlı olmasına, ek olarak da aşırıya kaçmamaya özen göstermenizi öneririm.

130 görüntülenme

Kaynaklar

  1. N. Özok, İ. Çelik, et al. (2020). Sıçanlarda Ihlamur (Tilia Platyphyllos Scop) İnfüzyonunun İmmün Sistem Üzerine Etkilerinin Araştırılması. BEÜ Fen Bilimleri Dergisi, sf: 852-858. | Arşiv Bağlantısı
  2. G. Toker. (1995). Ihlamur Çiçek Ve Kabuklarının Biyolojik Aktivitesi Ve Kullanılışı. FABAD. | Arşiv Bağlantısı
  3. E. İzmirli. Ihlamur Ağacı (Tilia) Özellikleri Ve Bilgileri. (20 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2019. Alındığı Yer: Bushcraft Okulu | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Günhan Özkul
Tıp Doktoru

Ihlamur etnofarmakolojik açıdan uzun dönemlerdir kullanımdadır. Bilimsel olarak ıhlamur çayının neye iyi nasıl iyi geldiğini gösteren çalışmalar bulunmamaktadır.

Diğer taraftan geleneksel kullanımını destekleyen bazı çalışmalar yapılmıştır ve kullanım alanında istenen etkiyi göstermesi potansiyel olarak mümkün olan bazı bileşenler saptanmıştır.

Ancak bu bileşenlerin saptanması demek %100 etki edecekleri anlamına gelmez. Klinik etkinin oluşmasında etkiyi oluşturmak için gereken miktarın alınması gerekir. İlaç kısmında hem bu etkiyi oluşturacak miktarı, olası yan etkileri ve bu bileşiğin nasıl tedavi edeceğini biliyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Diğer taraftan geleneksel yaklaşım bu kanıtları genellikle sağlamaz.

Ülkemizde de sıkça bulunan bir ıhlamur türünün geleneksel kullanımları destekleyebileceği öne sürülen sekonder metabolitlerini araştıran bir yayına ait linki paylaşıyorum. Ama bu yayında okuyacaklarınız tedavi etkinliğini gösteren kanıtlar değildir. Lütfen bu gözle bakınız.

Bireysel yaklaşım olarak ıhlamurun günde 1-2 defa tüketilmesinde sakınca görmüyorum, kendim de tüketiyorum. (içeriğindeki maddelere karşı hassasiyetiniz yoksa)

İlaçla tedavisi gereken hiçbir hastalığı geleneksel yöntemlerle tedavi edebildiğinizi gösteren kanıt yoktur. Bitki çayları kültürümüzün ve insanlığın bir parçası ve bu şekilde hayatımızın içinde kalmaya devam edecek, etmeli.

Sağlıkla kalın..

310 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Natural Product Research. (6 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 6 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Baran Anık
Baran Anık
7K UP
Tıp Fakültesi Öğrencisi

Merhaba,

Ihlamur ağacının çiçekleri ve yaprakları, halk arasında bazı hastalıklara iyi geldiği düşünülerek kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları soğuk algınlığı, baş ağrısı ve insomnia olarak sıralanabilir fakat, ıhlamurun bu gibi hastalıklara iyi gelip gelmediğiyle ilgili yeterli bilimsel veri bulunamamıştır.

Ihlamur, çoğu insan için tüketilmesi zararsız bir bitkidir. Bunun yanında ıhlamur, nadiren de olsa alerji yapabilmektedir. Fazla ıhlamur çayı içmek, çok nadiren kalp hasarına da yol açabilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Bilim dolu günler dilerim, sağlıcakla kalın.

245 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Webmd. (6 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 6 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close