Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Tamer Er
Tamer Er
24K UP
Üye
2

İğrenme diğer hayvanlarda da var mı?

Bizde var olan iğrenme, r diğer hayvanlarda da var mı? Mesela sıkça gördüğümüz aslan vs. ceylan sürüsü belgesellerinde ceylanı aslan bağırsakları ile beraber yiyor. Oradaki koku da onu rahatsız etmiyor. Hatta yerken sinek sürüsü ağız kenarlarına doluşuyor ama bundan da rahatsız olmuyor. Biz neden rahatsız oluyoruz?
227 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emir Bayar
Evrim alanında araştırmacı

Darwin'in insan ve hayvanlarda duyguların ifadesi [1]kitabında bahsedilir bu. Tüm memelilerde iğrenme duygusu vardır. Genelde hayati unsurları tehlikeye atabilecek durumlara karşı verilir. Bozuk bir yemeğin kokusuna veya tadına karşı en basitinden. İnsanlarda dediğin gibi bağırsakları ile yeme konusunda iğrenme bugünki modern insana özgüdür. Normalde insanlar akbabalar gibi leş yiyiciler idi bir zamanlar. O yüzden sadece bağırsağı bırak artakalan her şeyi yerlerdi. Bunun iğrenç veya tiksindirici bir şey olarak görülmesi modern toplum kaynaklıdır. Sineklerden rahatsız olmaya geleceksek bahsettiğin hayvanlar zaten vahşi doğada yaşıyor. Ve bu sineklere alışıklar. Ama insanların iğrenme sebebi daha fazla vahşi doğada yaşamaması ayrıca tarım hayatına geçtiğinden beri sinek vb böcekleri tarımlarına karşı bir tehlike olarak görmeye başlamıştır. Bu sebepten dolayı da olabilir. Ayrıca insanların çoğunun böceklere karşı bir korku ve iğrentisi vardır. Bunun sebebi bir dönem ağaçlarda yaşamamız, hayatımızı tehlikeye atabilecek kadar zehirli böceklerle bir arada bulunmamızdan hatta böcekleri yaşanamayacak kadar kötü bir ortamla ilişkilendirdiğimizden.dir Bu sebepten de böceklerden iğreniriz.

Kaynaklar

  1. https://www.apa.org/pubs/journals/releases/xge-1303466.pdf. Https://Www.apa.org/Pubs/Journals/Releases/Xge-1303466.Pdf. Alındığı Tarih: 16 Mayıs 2022. Alındığı Yer: https://www.apa.org/pubs/journals/releases/xge-1303466.pdf | Arşiv Bağlantısı
  2. C. Darwin. (2001). İnsan Ve Hayvanlarda Duyguların Ifadesi. ISBN: 9789756658284.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close