Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Umut Durna
Üye
4

İdrar tam olarak neden oluşur?

149 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Değirmenci
Tıp okuyorum.

Besinlerden enerji üretmemiz gerek. Karbonhidratlar, yağlar ve proteinler sindirilir, emilir ve kan/lenf yoluyla hücrelerimize ulaşır. Hücre içinde bu maddeler parçalanır. Enerji açığa çıktıktan sonra oluşan bazı atıklar vardır. Bu atıkların vücuttan uzaklaştırılması da boşaltım sistemimizin görevidir. Bu atıklardan biri olan karbondioksit, solunum sistemiyle atılır.

Ancak tuzlar, asitler, bazlar, amonyak gibi toksik atıklar, ilaçların aktif maddeleri ise idrar yoluyla atılır. İşte idrarın görevleri:

1) Üre, ürik asit ve amonyağı vücuttan uzaklaştırmak: Protein metabolizması sonucu oluşan azotlu atıkların uzaklaştırılması. İnsanlarda en fazla üretileni üredir. Balıklarda amonyak, sürüngenlerde ürik asittir.

Tüm Reklamları Kapat

2) Vücudun sıvı miktarını ayarlamak: Bu yolla idrara süzülen suyun miktarı kan basıncını ayarlamada etkilidir. Hipertansiyon hastalarının aldığı ilaçlar genellikle atılan sıvı miktarını arttırmaya çalışır. ADH gibi bazı hormonlar susuzluk durumunda böbrekteki suyun geri emilimini arttırarak kandaki sıvıyı arttırır.

3) Vücudun pH değerini sabit aralıkta tutmak. Kanımızdaki tampon çözeltiler kan pH'ı düştüğünde idrarda H+ atılımını arttırarak pH değerini sabit tutar.

4) İyon dengesi. Özellikle sodyum ve klor miktarı idrarla doğrudan ilişkilidir. Aldosteron hormonu idrardan sodyum geri emilimini arttırır.

5) Toksinlerin uzaklaştırılması. Bazı ilaçlar, zehirler, hastalık yapan mikroorganizmaların ürettiği proteinler vb. idrarla vücuttan uzaklaştırılır. Bu yüzden hastayken bol bol su içmek gerekir.[1]

Kaynaklar

  1. A. C. Guyton. (2013). Guyton Ve Hall Tıbbi Fizyoloji. ISBN: 9789754209563. Yayınevi: Nobel Tıp Kitabevi.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close