Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
4

İdeal Devlet Nasıl Olmalı?

Sizce ideal devlet nedir? Bu devlette özgürlüklerin yeri nedir? Bu devlet nasıl devrimler (örneğin Atatürk devrimleri) yapmalı? Sizin kafanızdaki devlet ile T.C arasında ne gibi ayrımlar var? Bu devlette bilimin yeri nasıl olmalı? Ve son olarak, bu ideal devlette sorunların engellenmesi için bilim ile sanat nasıl kullanılmalı?
1,760 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Cevabı çok büyük sorular sormuşsunuz. Her biri için sayfa sayfa cevap yazmamız gerekli ki bunu burada yapamayız.

Kısa kısa cevap verecek olursak ideal devlet diye bir şey yoktur. İdeal yönetim kavramı toplumdan topluma, kişiden kişiye değişir, farklı kültürler ve düşünce biçimleri farklı ideal devlet fikrine sahiptir. Ben kendi fikrimi söylesem de bu kimsenin pek de umurunda olmayacaktır. Önemli olan bireylerin değil toplumların ideal devlet talebidir ki demokrasi zaten kısmen toplumların benimsediği yönetim biçimini inşa etmesi sistemidir. Ancak bugün için tüm dünya halklarının ortak bir görüşle benimsediği ideal bir yönetim sisteminden bahsetmek olanaklı değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Toplumun sorunlarının bilim ve sanatla çözülebilmesi için o toplumun, eğitimli bir toplum olması gerekli. Ancak dünyada bu nitelikte çok az ülke var. Toplumlar ne yazık ki bilim ya da sanatla yönetilmez. Dinle, inançla, etnik köken ortaklıkları ile ve genel olarak muhafazakâr değerlerle yönetilir. Bu hep böyle oldu, bir süre daha böyle olacak gibi görünüyor.

Benim (ya da halkın arasındaki herhangi bir bireyin) kabulümdeki ideal devlet ile Türkiye arasındaki ayrım da, söylediğim gibi kimsenin pek de umurunda olmayacağı için çok da önemli değil. Önemli olan herhangi bir ülkenin entelektüellerinin, zenginlerinin, fikir önderlerinin, toplumun büyük kesiminin takip ettiği kişiliklerin bu konuda ne düşündüğü. Türkiye, her ne kadar kurucumuz ve önderimiz M.K. Atatürk tarafından, ileri ve çağdaş dünya esaslarına, bilime ve sanata dayandırılarak kurulmuş ise de Türklerin ve Türkiye halklarının bu esasları yüksek oranda benimsediğini ve bugün için ülkemizde, geniş kitlelerin takip ettiği kişilerin, Atatürk'ün inşa ettiği yapıyı başarı ile sürdürdüklerini de iddia etmek zor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durumu değiştirebilmek ve bilime ve sanata dayandırılmış bir yönetim anlayışı oluşturabilmek için güçlü ve ilerici bir eğitim sistemi inşa edilmeli ve benimsenmeli. Ancak halkımız bilime ve sanata dayalı bir yaşam inşa etmediği, takip edeceği değerler olarak bilimi ve sanatı kabul etmediği için ülke yönetiminde bu esaslara bağlı yöneticiler görmek istemiyor. Haliyle sistem de bu esaslarla yönetilmiyor. Bu esaslarla yönetilmeyen sistem de bilime ve sanata dayalı bir eğitim sistemi inşa etmiyor. Denklem gayet belirgin. Bir süre daha bu halde devam edeceğe benziyor.

Kısaca böyle...

234 görüntülenme
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close