Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Deniz Pulat
Deniz Pulat
22K UP
Üye
5

İçi tamamen aynalarla kaplı bir odaya bir ışık kaynağı koyulsaydı ne olurdu?

Işık eğer bu bahsettiğim aynalı odada soğurulmadan gidebilseydi tüm oda kendi içinde yıldız gibi parlar mıydı?
443 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sldjaod Wlfjaone
Sldjaod Wlfjaone
4,299 UP
Bilim Meraklısı

Öncelikle ışık kaynağından çıkan fotonlar aynalara çarpıp yansıyacaktır. Aynanın kusursuz olduğunu varsayarsak bu durum sonsuza dek sürebilir.Bir süre sonra odanın parlaklığı çok fazla artacaktır bununla birlikte ışık kaynağı ısınacaktır bir süreden sonra patladığında odadaki ışık kaynağı , aynalar fotonları soğuracak ve oda eski haline geri dönecektir.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
112K UP
Elektronik Teknisyeni ve Aydınlatma sektöründe çalışıyor

Ayna kayıpsız yansıtsa bile ışık dediğimiz şey sonlu, sınırlı, miktarı olan bir şey. Muhtemelen onlarca kez aynaya çarpa çarpa yok olur. Ayna kusursuz olsa bile mi? Evet. Unutulmamalıdır ki ışık ilerledikçe dalgaboyu uzar ve enerji kaybeder. Ve an gelir ki son enerjisini de aynaya aktardıktan sonra yok olur.

Peki enerji nereye gitti? Aynaya aktarılan enerji, aynayı ısıtır. Günlerce, aylarca, veya yıllarca ışık kaynağımızdan foton demetleri yolladığımızı varsayalım. Bu durumda artık farazi (genel geçer) konuşamayız. Çünkü ışığımızın hangi dalgaboyunda olduğu önemli.

Deneyimizin koşullarını belirleyelim o zaman. Kutumuz 30x30x30 cm olsun. İçi kusursuz aynalarla kaplı. Aynalarımızın et kalınlığı ise 5 milimetre olsun. Oda sıcaklığımız ise 20 derece olsun. Hatta burada nem oranını bile ölçmek gerekli ama düşünce deneyi nede olsa, es geçiyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi burada düşük tayflardan başlayarak ışık yollayalım.

  1. Radyo dalgaları. Hiç hesap yapmaya gerek yok, aynamızı ısıtmaya yetmez bile. Sonsuza kadar radyo dalgası üretsen bile kutunun dış ortam sıcaklığı olan 20 derece radyo dalgasını her türlü soğutur.
  2. Mikrodalga: Burada özel bir durum devreye giriyor, su. Eğer aynamız ya da kutumuzun içi nemli ise ve mikrodalga tayfın içinde yer alan 245 megahertz frekansında ışık yollarsak değişik sonuçlarla karşılaşabiliriz. Örneğin kutumuzun içine 20x20x20 cm hacimde bir kutu koyup içini su doldururarak 245 megahertz ışık yollarsak suyun frekansı ile rezonansa girip su basınç oluşturabilir. Bu da kutumuzu patlatabilir. Bu evimizdeki mikrodalga fırınların çalışma prensibidir. Ama %100 nem olan bir kutuyu patlatabilir miyiz bunun için bir şey diyemem. Yetmeyebilir basınç oluşturmaya. Kutu kuru ise mikrodalga ısıtamayacaktır aynayı.
  3. Kızılötesi dalga: Aynı şekilde kızılötesi dalga da çok az enerjiye sahip bir dalga. Oda sıcaklığı her türlü yener kızılötesi dalgayı.
  4. Görünür ışık: Görünür tayfın kızıla kayan kısmı bir işe yaramaz ama mora kayan kısmı muhtemelen 1-2 derece ısıtabilir aynayı.
  5. Mor ötesi ışık: İşte artık Aynamızın kuşku duymadan ısınacağını söyleyebildiğimiz tayflara gelmeye başladık. Sarı ampüllerin sıcak olması, güneşin bizi ısıtması hep mor ötesi tayf sayesindedir. Fakat burada da ne kadar ısıtır sorusu gündeme geliyor. Rakam vermek zor ama mor ötesi 3 kategoriye ayrılır. Uva, uvb, uvc. Uva belki 1-2 derece ısıtır ama uvc kutuyu 30,40,50 derecelere çıkarabilir. Hatta bizim kutumuz 30x30x30 cm olduğu için günlerce ya da haftalarca çalışma sonrası aynalar kırılmasa bile sararmaya başlayabilecektir. 3 milimetre et kalınlığı çok bir şey değil.
  6. X ışınları ve gama ışınları: Bu iki dalgaboyunu beraber yazdım zira artık tehlikeli bölgelere geldik. Çünkü mikrodalga, kızılötesi gibi ışıklar termal radyasyon yayarken morötesinin sonlarından başlayıp x ışını, gama ışını gibi ışıklar iyonize radyasyon yayarlar. Bunun anlamı artık ışık kaynağındaki enerji hareketlerinde sadece foton değil, elektronlar da yayılıyor. Bu da artık ışınlar kutuyu aşıp kutunun dışına da çıkacak demektir. Bildiğimiz radyasyon yani. Muhtemelen x ışını günlere bile gerek kalmadan, belki de saatler sonra kutumuzu eritecektir. Gamma ışını zaten artık işin fantezi kısmı. Gamma dediğimiz ışınlar güneşin merkezinde üretilen ışıklar. Sanırım deneyi gerçek yapsaydık artık x ışınında kutu şeffaf hale dönüşürdü.

Peki suyu titreştirdiğimiz gibi düşük dalgaboylarında ayna ile aynı frekansı yakalayıp aynayı rezonansa sokup kırabilir miyiz? Eğer aynayı oluşturan molekülleri spektrometre ile ölçüp tayfsal özelliklerinden frekansını bulursak camı da kırmak mümkün olur. Sadece cam molekülünün frekansları düşük dalgaboyu mu onu gerçekten bilmiyorum. Ses ile kırılabiliyor cam. Ama orada ses hızı hesap ediliyor.

Kaynaklar

  1. S. Çağlar. Rezonans, Rezonans Kanunu, Biorezonans: Tüm Bunlar Ne Anlama Gelir?. (17 Mayıs 2019). Alındığı Tarih: 18 Kasım 2022. Alındığı Yer: Matematiksel | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close