Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
7

İç güdüler nasıl oluştu?

örneğin bir hayvan neden neslini devam ettirme iç güdüsüne sahiptir ve bu nasıl oluştu.
2,448 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Kaan Kanara
Kaan Kanara
60K UP
Lise Öğrencisi

1) İnsan bedeni;

– Hayatta olmak(organların çalışması ve tüm hücrelere enerji ulaştırılması)

Tüm Reklamları Kapat

– Hayatta kalmak(beslenme yapabilmek, besin aramak ve güvenlik sağlamak için uzuvların varlığı)

– Üreme (dölleme veya döllenme için gerekli organların varlığı)

Tüm Reklamları Kapat

amaçlarına hizmet edebilecek şekilde tasarlanmış, gelişebilen bir donanımdır.

2) Bu donanım, 5 çeşit duyu organı ve sinir ağları ile donatılmıştır.

3) Hayatta olmak yani iç organların çalıştırılması, “beyin sapı” tarafından bilinçsizce yönetilen bir süreçtir.

4) İnsanın “ilkel alt beyni”; hayatta kalmak, gelişmek ve üremek amaçlarını gerçekleştirmek için programlanmıştır.

Alt beyin, duyu organlarından ve sinir ağlarından gelen bilgileri değerlendirir ve sinir ağları vasıtası ile tüm uzuvlara emirler gönderir. (Korteks geliştikçe bu emirlerin birçoğunu iptal eder veya iptal etmeye çalışır.)

5) Alt beyne gelen bilgilerin değerlendirilmesi demek, bu bilginin; yaşama, gelişme ve üreme amaçlarına hizmet etmesi için planlanan beslenme, uyuma, güvenlik ve cinsellik gibi algoritmalarla ölçülmesi demektir.

6) Ölçüm süreci karmaşık da olsa, aynı koşullarda aslında bir başka sonuç çıkabilecek olsaydı da; hızlı ve kesindir.

7) Çıkan sonuç emir haline gelir ve emir gerçekleştirilene kadar kolay kolay yeniden değerlendirme yapılmaz. İçgüdüsel davranışı mesele haline getiren bir yönü de bu durumdur. Ölçü kaçabilir, “vur deyince öldürebilir”

Tüm Reklamları Kapat

Bilgininin değerlendirilmesi ve bir emir oluşması sürecine içgüdü diyelim.

8) İçgüdünün emirleri somuttur. Dokun, tat, kokla, dinle, seyret… Em, yala, ısır, çiğne, yut, tükür… yaklaş, dokun, okşa, sarıl, sürtün… vur, kopar, çek, kovala… donakal, it, uzaklaş, kaç… yat, dinlen, uyu… vs.

9) Alt programlardan çıkan içgüdü emirlerinin üst seviyedeki programda kaybolup gitmemesi için veya önem sırasına konması için “acı – haz – doyum” döngüleri çalıştırılır.

Bilgi gönderilen içgüdü programı, eksikliği tespit eder ve bir acı duygusu ile adeta emir verir, döngü başlatır. "Yandım!"diyen ilkel beyin, en yüksek acı verenin “emrinden” başlayarak organizmayı ilgili nesne veya duruma ulaştırmak için yönlendirir.

Tüm Reklamları Kapat

Kavuşulan nesne veya durum ile zaman geçirilir ve haz yaşanır. Yeterli süre geçirildikten sonra ilkel beyinde emri gerçekleştirmiş olmanın doyumsal hazzı yaşanır.

Kavuşmak için acı çeker, kavuştumu haz duyar ve sonra doyuma ulaşırız.

Örnekler:

— İlkel beyin güzel bir yiyecek gördü mü, eğer birazcık aç ise hemen yemek ister. Mülkiyet bilmez. Sağlıklı beslenme bilmez. Bu konuda doyumu bir kaç saat sürer. Çeşitlilik ister.

— İlkel erkek beyni güzel bir kadın gördü mü, hemen döllemek ister. Mülkiyet bilmez. Nüfus planlama bilmez. Bu konuda doyum/isteksizlik bazen dakikalar sürer, bazen bir kaç saat. Çeşitlilik ister. Süreli bağlılık geliştirebilir.

Tüm Reklamları Kapat

— İlkel kadın beyni güçlü ve güvenilir bir erkek gördü mü, diğerleriyle kıyaslar ve sonra döllenmek ister. Mülkiyet bilmez. Nüfus planlama bilmez. Doyum/isteksizlik bazen bir kaç gün sürebilir!!! Çeşitlilik isteği üreme kaynaklı değil, güvenlik için yedekte tutma kaynaklıdır. Süreli bağlılık geliştirebilir.

SONRA NE OLUR?

10) Ana amaç için içgüdüleri uygulayıp ihtiyaçlarını karşılayan organizma, ana amaç olan yaşama ve gelişme (ve bazen üreme) sürecine devam eder.

11) Organizma(beden+beyin) geliştikçe çevre ile etkileşimi başlar ve potansiyelleri dolmaya başlar. Organizma içgüdülerini gerçekleştirmede ustalaşır.

12) Zihin geliştikçe yeni alanlar(korteks vb) devreye girer ve gerçek öğrenme süreci başlar.

Bu yeni durumda “korteks” ve “ilkel alt beyin” kendi başlarına algılama ve değerlendirme işlerine devam ederler. Fakat duygulanıma ve davranışlara hakim olmak isteyeceklerinden bazen uzlaşsalar da çoğu zaman çatışırlar…

Bazen korteksin dediği olur;

Bazen alt beynin dediği olur;

Bazen alt beyin korteksi oyuna getirir;

Bazen korteks, alt beyini ölçüsüzlükle suçlar;

Bazen alt beyin, korteksin tehlikeli işlerine karşı koyar;

Tüm Reklamları Kapat

Bazen korteks, sıkıntılarını alt beyine yönelerek aşmaya çalışır;

İradenin ve içgüdünün birlikteliği ve savaşımı sürüp gider…

541 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Serhat Kesen
Serhat Kesen
1,534 UP
B Sc Engineer, Author

Bu soruya yanıt bulabilmek için evrende var olan en ilkel proteine, hatta belki ilk atoma gitmek gerekiyor. Evrendeki tüm atomlar, insan oğlunun enerji-madde döngüsü (yada ayrı ayrı enerji ve madde döngüsü) olarak adlandırdığı belli süreçlerde sürekli olarak farklı maddelere dönüşme eğilimindeler. Bu süreç içerisinde önce basit daha sonra daha karmaşık bileşikler meydana geliyor. Bu noktada proteinleri ele alalım. Proteinler uzun bir evrim süreci ve sayılamayacak miktarda reaksiyonlar sonucunda ilk basit canlıyı oluşturuyor. Bu süreç içerisinde proteinleri oluşturan temel atomlar (C, H, N...)'ın yönelimleri aslında hep aynı. Lakin proteinleri oluşturan atomların ve dolayısıyla bu atomlardan oluşan proteinlerin çok sayıda olasılık sonucunda ilk canlı organizmayı oluşturması olası bir sonuç olarak karşımıza çıkıyor. Bu organizmanın yaşamı sürdürme ve çoğalarak bu döngüyü devam ettirme eğilimi ise bu sürecin bir sonraki aşaması oluyor.

Özetle her şey, madde-enerji sürekliliği temelli. Atomların bileşik oluşturma eğilimi, daha karmaşık organik yapıların oluşmasına, organik yapılar ise organizmaların meydana gelmesine sebebiyet veriyor. Aslında her şey maddenin geçirdiği uzun süreçler sonucunda dönüşümlere uğrayarak yeni maddeleri meydana getrmesi ve en nihayetinde kendi içerisinde sürekliliği olan yeni bir evreni, yani canlıyı oluşturmasından ibaret. Hayatta kalma ve neslin devamlılığını sağlama içgüdüsü aslında maddenin sürekli gösterdiği reaksiyonların bir izdüşümü. Canlı DNA'sı bu uzun evrim macerasında, her bir hücrenin proseslerini kaydediyor ve doğru bir şekilde devam etmesi için bir sonraki canlıya, yani ardılına aktarıyor. Canlı geçirdiği evrimle birlikte daha kompleks bir yapıya dönüştükçe; yine bir takım organik bileşik dizilimlerinden oluşan genetik materyal de daha unique bir hal alıyor.

Tüm Reklamları Kapat

İçgüdü ve düşünce arasındaki fark bu. İçgüdü canlılığın sürmesi için kendiliğinden gerçekleşen reaksiyonların değişmez yasası gibi düşünülebilir. Aslına bakarsanız canlılık, bu olayların tümüne deniyor.

387 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close