Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

Hz İsa partanogenez üreme ile mi dünyaya geldi? Öyleyse erkek olarak var olduğuna inanılan İsa aslında bir kadın olabilir mi?

İnsanlarda bir kromozomun eksikliği bile önemli sorunlara sebep olurken 23 kromozomu eksik olarak dünyaya gelen İsa "insan" olarak tanımlanabilir mi? Varsayalım ki böyle bir şey mümkün ve 23 kromozomlu bir insan olan İsa dünyaya geldi, Meryem partenogenez ile kendini döllediyse Y kromozomu olmadığın ötürü İsa'nın kadın olması gerekmez miydi?
410 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hatice Yetişkin
Psikoloji meraklısı

araştırmalara baktığımızda bir dizi nadir olayın yakın bir şekilde art arda gerçekleşmesi gerekir ve bunların hepsinin gerçek hayatta olma şansı neredeyse sıfırdır. bir bakirenin hamile kalması için, yumurtalarından birinin kendi başına döllenmenin göstergesi olan biyokimyasal değişiklikleri üretmesi ve ardından sperm dna'sının eksikliğini telafi etmek için anormal şekilde bölünmesi gerekir.

birincisi, bir memelinin yumurta hücresi, spermden bir sinyal alana kadar genellikle bölünmez. ikincisi, çoğu memeli yumurtası, gelişim için gerekli olan kromozom sayısının sadece yarısına sahiptir. bu engellerin her ikisi de laboratuvarda veya rastgele mutasyon yoluyla potansiyel olarak aşılabilir. (bir japon ekibi, bir çift anne genini ortadan kaldırarak, partenogenez yoluyla, baba tarafından damgalanma eksikliğinden görünüşte etkilenmeyen, yaşayabilir bir bebek fare yaratmayı başardı.)

ilk olarak bir yumurta ancak hücresel bir kalsiyum artışı algıladığında bölünmeye başlayacaktır. bu normalde döllenme sırasında bir spermin yumurta hücresine girişinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. ancak yumurtada kendiliğinden bir kalsiyum sıçraması meydana gelirse, döllenmiş bir yumurta gibi tepki vermeye başlayacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

yani dna'sı olmayan kusurlu bir sperm, sahte bir kalsiyum artışı üretebilir. laboratuvar koşullarında bilim insanları, döllenmemiş yumurtalara basitçe kalsiyum enjekte ederek döllenme sonrası süreci başlatmışlar. bu sahte döllenme meydana geldiğinde, yumurta, sperm dna'sına yer açmak için genetik materyalinin yarısını kaybettiği mayoz ii olarak bilinen hücre bölünmesine girer ve tamamlar.

ancak sperm yoksa, bölünen yumurta hücresinin her bir yarısı kısalacak ve ölecektir veya partenogenez gibi bir aşamaya girip gelişim sürecine başlayacaktır. fakat organ gelişiminin kökleri başladığında örneğin karaciğer, diş, göz, sinir sistemi ve saç gibi birçok farklı doku türünden oluşan bir tümöre yol açar.

yani insanlar partenogenez olduğu hiçbir zaman canlı embriyo üretmez, çünkü döllenmemiş yumurtalar spermden gelen gen ekspresyonu hakkında özel talimatlardan yoksundur. genel olarak, hücrelerimizde her bir genin biri anneden diğeri babadan gelen iki işlevsel kopyası bulunur. normal şartlar altında hem yumurta hem de sperm hücrelerindeki dna, bazı genlerin daha aktif hale gelmesi, bazıları ise baskılanmasını sağlar. yumurta ve sperm bir embriyo oluşturmak için birleştiğinde, bu izler birlikte çalışarak gerekli tüm proteinlerin doğru miktarlarda üretilmesini sağlar. bir yumurta hücresi, sperm hücresi izi olmadan kendi kendine çoğalmaya başlarsa, yavru çok uzun süre hayatta kalamaz.

işte spermin bu etkisine genomik damgalama denmektedir. araştırmaya göre babadan sperm yoluyla gelen genlerden, aktif olan 30'dan fazla damgalanmış gen olduğu ortaya çıkmıştır ve böylece genomik damgalama, insanlar dahil tüm memelilerde bakire doğumu engelleyen bir durum oluşturmuştur.[1]

Kaynaklar

  1. Ekşi Şeyler. Hz. İsa'nın Bir Baba Olmadan Dünyaya Gelmesi Bilimsel Açıdan Mümkün Mü?. Alındığı Tarih: 8 Mart 2024. Alındığı Yer: Ekşi Şeyler | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close