Sorunuzdan çevreye bilerek adapte oluyormuş gibi görünse de bunu bilerek yapmıyoruz. Mutasyonlar, crossing over gibi çeşitlik sağlayan mekanizmalarla bir çeşitlilik oluşur. Çevre şartlarına göre bazıları daha kolay hayatta kalır, bazıları ise çevre şartlarında hayatta kalamaz, elenir. (ya da daha az ürer.) Çevre şartlarında daha çok hayatta kalan ve üreyebilen bireyler ise genlerini çocuklarına daha çok aktardığı için (ve çevreye uyumsuz olanlar öldüğü veya daha az ürediği için) her nesilde daha uyumlu bireyler çoğalır ve evrim yaşanır. Daha basit bir örnekle açıklayayım.
Mutasyonlar, Crossing over gibi çeşitlilik mekanizmaları ile çeşitlilik oluşur. Bu mekanizmalar da "Bu canlıya şu özellik olsun." demez. Örneğin büyük gaga, geniş gaga, küçük gaga, dar gaga gibi geniş çeşitlilik oluştu. Doğal seçilim kısaca daha uyumlu veya avantajlı olanın hayatta kalması ve genlerini gelecek nesillere aktarabilmesidir. Çevre şartlarında küçük gagalı olanlar daha rahat yiyebiliyor diyelim. Bu yüzden küçük gagalılar daha kolay hayatta kalıp daha kolay ürüyor. Kendilerini avantajlı kılan genleri gelecek nesillere daha çok aktarıyor. Uyumlu olanlar daha çok üreyip diğerleri elenince ispinoz popülasyonunda nesiller geçtikçe küçük gaga geninin frekansı artar. Yani evrim yaşanır.
Bu örnekten de görebileceğiniz üzere çevreye uyumlu olan daha çok ürerken uyumsuz olan zaten daha az ürediği ya da direkt öldüğü için adaptasyon yaşanıyor. Yani hiç kimse bir çaba sarf etmiyor, kimse "Ben evrimleşeyim, şu özelliği evrimleştireyim." demez.
"Canlılar Hangi Özellikleri Evrimleştirmeleri Gerektiğini Nereden Bilirler?" adlı videoyu da ekliyorum.
https://www.youtube.com/watch?v=_8NWRB3brfA
Kaynaklar
- Yazar Yok. Kaynak 1. (16 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 16 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Kaynak 2. (16 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 16 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı