Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Hücre içinde sentezlenen proteinler hücre için enerjide mi yoksa yapı taşı olarak mı kullanılır?

7,480 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Atahan Sır
Atahan Sır
70K UP
Öğrenci

Vücudumuzdaki her protein hücre içinde sentezlenir. Tırnaklarımızdan, kemiklere, saçlara ve göz rengimizde kadar her şey hücre içinde dna kodları ile üretilmiş proteinlerdir. Bir embriyo hücrelerinin çoğalmasından, ergenlikte kemik büyümesine kadar her şey dna ve dış etkenlerin ( beslenme vb.) sayesinde hücre içinde sentezlenir. İnsan proteinleri tümüyle hücre içinde sentezlenmiştir. Hücredeki protein yapıların sentezi ve hücrenin proteinlerini oluşturan ve hücreyi oluşturan şey de hücre içi sentez proteinleridir. Bir kedinin DNA'sı hücreleri bir kedi oluşturmaya bilgisine sahiptir ve kedi hücreleri belli farklılaşmalara ve değişimlere girerek kediyi oluştururlar, insan DNA'sı ise insan oluşturma bilgisine sahiptir.

Özetle beden bir fotoğraf ise hücreler ve sentezledikleri proteinler bu resmin pikselleridir diyebiliriz.

Protein sentezi ( evrim ağacı sözlüğü): Canlıların protein yapımı için kullandığı mekanizmanın genel adıdır. Herhangi bir canlı organizmada bulunan tüm proteinler sürekli bir yıkılma ve yeniden yapılma durumundadır. Sentezlenme sırasında, genetik materyalden okunarak üretilen aminoasitler, peptit bağları sayesinde proteinleri oluştururlar.

Tüm Reklamları Kapat

Beyaz fare vücut proteinlerinin yarısını 17 gün içerisinde yeniler. İnsan için bu süre 80 gün kadardır. Bununla birlikte yıkılma ve yeniden yapılma hızı, tüm proteinlerde aynı değildir. Örneğin insandaki serum proteinlerinin yarısı 10 gün içerisinde yenilenirken, karaciğer proteinlerinin yenilenmesi için 20-25 gün geçmesi gerekir. Kemik proteinlerinde bu süre daha da uzundur.

Protein ( evrim ağacı sözlüğü): Bir ya da birden fazla aminoasit zincirinden oluşan kompleks organik moleküller. Proteinler başka moleküllere bağlanma yetenekleri sayesinde bir çok değişik görev üstlenebilirler. Proteinler; enzim, hormon, antikor, yapısal elementler ya da gaz taşıyan moleküller olabilirler.

Ayrıca bakınız:

https://youtu.be/gG7uCskUOrA

Tüm Reklamları Kapat

https://youtu.be/zfKHb9yAefY

Kaynakta ''Hücresel İşlevler'' başlığına bakmanızı öneririm.

1,616 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Vikipedi, özgür ansiklopedi. Protein. (18 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 15 Kasım 2020. Alındığı Yer: vikipedi.com | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close