Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Hpv aşısı nedir? Zararı yararından çok mudur?

hpv aşısı ile internette çok fazla kirli bilgi bulunmakta. Zararlarını yaşamış olan bir cok kişi aşı olunmaması gerektiğini söylüyor. Bu aşını yan etkileri çok mudur? Aşıyı olurken korkmalı mıyız
4,226 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Serkan Sezer
Serkan Sezer
3,050 UP
Tıp hekimi

CDC, 11 ve 12 yaşındaki tüm çocukların en az altı ay arayla iki doz HPV aşısı almasını önermektedir. 9 ve 10 yaşlarındaki daha genç ergenler ve 13 ve 14 yaşlarındaki gençler de güncellenmiş iki dozlu programa göre aşı alabilirler. Araştırmalar, iki dozlu programın 15 yaşın altındaki çocuklar için etkili olduğunu göstermiştir. 15 ila 26 yaşları arasında aşı serisine daha sonra başlayan gençler ve genç yetişkinler, üç doz aşı almaya devam etmelidir. CDC, 26 yaşına kadar yeterli aşılanmamış tüm insanlar için HPV yakalama aşıları önermektedir.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi yakın zamanda 9 ila 45 yaşları arasındaki kadın ve erkekler için 9 valanlı HPV aşısının[2] kullanımını onaylamıştır. 27 ila 45 yaşları arasındaysanız, HPV aşısı yaptırmanızı tavsiye edip etmediğini doktorunuzla görüşün.

Tüm Reklamları Kapat

158 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Dr. Sözlük. Hpv Ve Genital Siğil Nedir?. (12 Mart 2022). Alındığı Yer: DrSozluk | Arşiv Bağlantısı
  2. Dr. Sözlük. Hpv Ve Genital Siğil Nedir?. (12 Mart 2022). Alındığı Yer: DrSozluk | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Volkan Demirci
Bilimsever ve meraklı birisi

HPV günümüzde en yaygın enfeksiyonlardan biri. Virüsü taşıyan biriyle vajinal, anal veya oral cinsel ilişkiye girmeniz durumunda HPV’ye maruz kalabilirsiniz.HPV bulaşı ihtimalinizi azaltmak için atabileceğiniz birkaç somut adım var. En etkili yol, önleyici bir tedavi olarak HPV’ye karşı geliştirilmiş olan aşıları olmak. Günümüzde, tümü serviks kanserlerinin en az yüzde 70'ine neden olduğu bilinen HPV 16 ve 18'e karşı koruma sağlayan üç aşı bulunuyor ve HPV aşıları, 87 ülkenin ulusal aşı programına dahil. Türkiye’de HPV aşıları aşılama programına dahil değil, bu yüzden aşılar Türkiye’de istek dahilinde ücretli uygulanıyor. Bu arada aşılar, HPV’nin bütün türlerine karşı değil, kanser ile ilişkisi olan türlere karşı koruma sağlıyor.

HPV aşısının 9-45 yaş arasında yapılması öneriliyor. CDC, ideal olanın HPV aşısının 26 yaşına kadar yapılması olduğunu söylüyor. Çünkü HPV aşıları en iyi sonucu, HPV'ye maruz kalmadan önce uygulandığında veriyor. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü de, çoğu cinsel olarak aktif olmayan 9-14 yaş arası çocukların aşılanmasını öneriyor. Araştırmalar, aşıyı genç yaşta almanın, cinsel temasın daha erken başlanmasıyla bağının olmadığını da ortaya koyuyor.

Cinsel olarak aktifseniz, cinsel ilişki esnasında tek kullanımlık prezervatif kullanarak HPV’den korunabilirsiniz. Ayrıca 30-65 yaş arasındaki kişilerin rutin olarak rahim ağzı kanseri taraması yaptırması da tavsiye ediliyor. Smear testi ile yapılan tarama kamu hastanelerinde ve aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz.

Tüm Reklamları Kapat

HPV enfeksiyonları ve servikal prekanserler (servikste kansere yol açabilen anormal hücreler), aşı Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanılmaya başladığından beri önemli ölçüde azaldı.

Genç kızlar arasında, çoğu HPV kanserine ve genital siğillere neden olan HPV tipleri ile enfeksiyonlar yüzde 86 oranında azaldı.

Genç yetişkin kadınlar arasında, çoğu HPV kanserine ve genital siğillere neden olan HPV tipli enfeksiyonlar yüzde 71 düştü.

Aşılanmış kadınlar arasında, çoğunlukla rahim ağzı kanserine bağlı HPV türlerinin neden olduğu rahim ağzı kanseri öncülerinin yüzdesi yüzde 40 oranında düştü.

Tüm Reklamları Kapat

Herhangi bir aşı veya ilaç gibi, HPV aşısının da yan etkileri olabilir. En yaygın yan etkiler hafiftir ve şunları içerir:

-Aşının yapıldığı kolda ağrı, kızarıklık veya şişlik

-Baş dönmesi veya bayılma (HPV aşısı da dahil olmak üzere herhangi bir aşıdan sonra bayılma, ergenler arasında daha yaygındır)

-Mide bulantısı

-Baş ağrısı

HPV aşısının faydaları, potansiyel yan etki riskinden çok daha ağır basmaktadır.

Çocuğunuzun lateks veya maya alerjisi de dahil olmak üzere şiddetli alerjisi varsa bunu doktora veya hemşireye söylemeniz önemlidir.Eğer iğneden korkmuyorsanız aşı olurken korkacak hiçbir şey yoktur.

314 görüntülenme

Kaynaklar

  1. CDC. Genital Hpv Infection - Fact Sheet. (1 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2021. Alındığı Yer: CDC | Arşiv Bağlantısı
  2. CDC. Possible Side Effects. (1 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2021. Alındığı Yer: CDC | Arşiv Bağlantısı
  3. CDC. Hpv Vaccination Is Preventing Cancer-Causing Infections And Precancers. (1 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2021. Alındığı Yer: CDC | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close