HPV günümüzde en yaygın enfeksiyonlardan biri. Virüsü taşıyan biriyle vajinal, anal veya oral cinsel ilişkiye girmeniz durumunda HPV’ye maruz kalabilirsiniz.HPV bulaşı ihtimalinizi azaltmak için atabileceğiniz birkaç somut adım var. En etkili yol, önleyici bir tedavi olarak HPV’ye karşı geliştirilmiş olan aşıları olmak. Günümüzde, tümü serviks kanserlerinin en az yüzde 70'ine neden olduğu bilinen HPV 16 ve 18'e karşı koruma sağlayan üç aşı bulunuyor ve HPV aşıları, 87 ülkenin ulusal aşı programına dahil. Türkiye’de HPV aşıları aşılama programına dahil değil, bu yüzden aşılar Türkiye’de istek dahilinde ücretli uygulanıyor. Bu arada aşılar, HPV’nin bütün türlerine karşı değil, kanser ile ilişkisi olan türlere karşı koruma sağlıyor.
HPV aşısının 9-45 yaş arasında yapılması öneriliyor. CDC, ideal olanın HPV aşısının 26 yaşına kadar yapılması olduğunu söylüyor. Çünkü HPV aşıları en iyi sonucu, HPV'ye maruz kalmadan önce uygulandığında veriyor. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü de, çoğu cinsel olarak aktif olmayan 9-14 yaş arası çocukların aşılanmasını öneriyor. Araştırmalar, aşıyı genç yaşta almanın, cinsel temasın daha erken başlanmasıyla bağının olmadığını da ortaya koyuyor.
Cinsel olarak aktifseniz, cinsel ilişki esnasında tek kullanımlık prezervatif kullanarak HPV’den korunabilirsiniz. Ayrıca 30-65 yaş arasındaki kişilerin rutin olarak rahim ağzı kanseri taraması yaptırması da tavsiye ediliyor. Smear testi ile yapılan tarama kamu hastanelerinde ve aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz.
HPV enfeksiyonları ve servikal prekanserler (servikste kansere yol açabilen anormal hücreler), aşı Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanılmaya başladığından beri önemli ölçüde azaldı.
Genç kızlar arasında, çoğu HPV kanserine ve genital siğillere neden olan HPV tipleri ile enfeksiyonlar yüzde 86 oranında azaldı.
Genç yetişkin kadınlar arasında, çoğu HPV kanserine ve genital siğillere neden olan HPV tipli enfeksiyonlar yüzde 71 düştü.
Aşılanmış kadınlar arasında, çoğunlukla rahim ağzı kanserine bağlı HPV türlerinin neden olduğu rahim ağzı kanseri öncülerinin yüzdesi yüzde 40 oranında düştü.
Herhangi bir aşı veya ilaç gibi, HPV aşısının da yan etkileri olabilir. En yaygın yan etkiler hafiftir ve şunları içerir:
-Aşının yapıldığı kolda ağrı, kızarıklık veya şişlik
-Baş dönmesi veya bayılma (HPV aşısı da dahil olmak üzere herhangi bir aşıdan sonra bayılma, ergenler arasında daha yaygındır)
-Mide bulantısı
-Baş ağrısı
HPV aşısının faydaları, potansiyel yan etki riskinden çok daha ağır basmaktadır.
Çocuğunuzun lateks veya maya alerjisi de dahil olmak üzere şiddetli alerjisi varsa bunu doktora veya hemşireye söylemeniz önemlidir.Eğer iğneden korkmuyorsanız aşı olurken korkacak hiçbir şey yoktur.
314 görüntülenme
Kaynaklar
-
CDC. Genital Hpv Infection - Fact Sheet. (1 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2021. Alındığı Yer: CDC
| Arşiv Bağlantısı
-
CDC. Possible Side Effects. (1 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2021. Alındığı Yer: CDC
| Arşiv Bağlantısı
-
CDC. Hpv Vaccination Is Preventing Cancer-Causing Infections And Precancers. (1 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2021. Alındığı Yer: CDC
| Arşiv Bağlantısı