Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Horozlar yumurtlayabilir mi?

24,595 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Cevap
Hüseyin Açar
ZOOLOJİ MERAKLISI
Orijinal Soru: Horozlar yumurtlar mı? Yumurtlarsa neden?

Bazen kümeste minik yumurtalar bulursunuz. Genellikle sarısı olmayan küçük yumurtalar. Çağlar boyuncu bu yumurtalara çeşitli isimler verildi, peri yumurtası, cadı yumurtası, osuruk yumurtası, rüzgar yumurtası gibi günümüzde de horoz yumurtası denilmeye başlandı.

Hatta eski çağlarda insanlar bu yumurtaların eve hastalık getireceğini, cadıların veya şeytani varlıkların işi olduğunu, Bu yumurtaların manevi kayıplara bile sebep verebileceği söyleniyordu. 1474 İsviçre Basel'de bu yumurtadan dolayı tavuklar ve horozlar yargılanmış ve yakılarak öldürülmüştü. Günümüzde de Ahir zamanda horozların hayatlarında bir sefer yumurtlaması gerektiğine kadar inanan insanlar bulunmakta.

Tüm Reklamları Kapat

Anlayacağınız orta çağdan günümüze kadar kafa mantığı pek değişmemekte. Bu şehir efsaneleri bu şekilde uzayıp gidecek sanırsam. İnsanlar efsaneler uydurmayı ve bunlara inanmayı çok seviyorlar. Ancak bir horozun yumurtladığını bugüne kadar bir kanıtla destekleyebilen çıkmamıştır. Horozun Anatomisi incelendiğinde de böyle bir durumun olması söz konusu değildir.

Tavuk Yumurtalığından kopan küçük bir doku parçası yumurta üreme işleminin başlamasına sebep olur. Kopan doku parçası yumurta sarısı muamelesi görür ve yumurta beyazı (albuminle) kaplanır. Yumurta beyazı ile çevrelenen doku sonrasında zarla ve kabukla kaplanır. Ancak bu oluşan yumurta kabuk organında normalden daha fazla bekler bu sebepten normal yumurtaya göre daha koyu olurlar. Bu yumurtalar ovalimsi ve normal yumurtanın 3 te 1 i kadardır.

Tavuklar yumurta döngüsü içerisinde bir soruna veya strese bağlı olarak da böyle yumurtalar yumurtlayabilirler. Veya genç yarkalar daha yumurtlama organlarının tam çalışmamasına bağlıda böyle yumurtlayabilmektedirler. Bunlar anomalidir ancak endişelenilecek bir şey değildir; tavuğunuz ertesi gün mutlaka normal yumurtlayacaktır.

4,043 görüntülenme
4
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Oğuz Deniz
Oğuz
Orijinal Soru: Horozlar yumurtlar mı? Yumurtlarsa neden?

Yılda bir kez yumurtlarlar. Tavuk yumurtalarına göre daha küçük olur. Aşağıdaki kişinin horoz beslemediği belli... Benim evimin yanında kümes var. Tavuklar ve horoz var. Horozun yattığı yerde minik yumurta görünce şaşırmıştım.

12,267 görüntülenme
3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences
Orijinal Soru: Horozlar yumurtlar mı? Yumurtlarsa neden?

Horozlar yumurtlamaz. Horozların fizyolojilerinde yumurta, yumurtlama için gerekli mekanizma da yoktur.

Horozun kloakasından yumurtanın çıkışına şahit oldunuz mu? Olduysanız bunun dışkı veya tüylere yapışmış başka bir tavuk yumurtası parçası olmadığından emin misiniz? Alıp incelediniz mi?

Tüm Reklamları Kapat

12,197 görüntülenme
3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Emrick Drake
Emrick Drake
31K UP
Öğrenci
Orijinal Soru: Horozlar yumurtlar mı? Yumurtlarsa neden?

Horoz yumurtlayamaz. Mantikli düşündüğün zaman sen dogurabilir misin. Imkansiz doguramazsin. Horoz da senin gibi erkek bir canli olduguna gore doguramaz. Düşününce aslinda bunu yapamayacağını anlayabilirsin.

10,196 görüntülenme
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Kötü Bilim: Bazıları Bilimi Nasıl Kötüye Kullanıyor?
Kötü Bilim: Bazıları Bilimi Nasıl Kötüye Kullanıyor?
Bu Videoyu Nasıl İzleyebiliyorsunuz? | İnternet Nasıl Çalışıyor?
Bu Videoyu Nasıl İzleyebiliyorsunuz? | İnternet Nasıl Çalışıyor?
Yürürken Neden Bunu Yapıyorsunuz?
Yürürken Neden Bunu Yapıyorsunuz?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
C Vitamini Uçar mı?
C Vitamini Uçar mı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close