Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 29 Temmuz 2023
3

Horoz ve tavuklar, uçamamasına rağmen kanatların varlığını sürdürmesi, evrimsel süreçle nasıl açıklanabilir?

824 görüntülenme
Horoz ve tavuklar, uçamamasına rağmen kanatların varlığını sürdürmesi, evrimsel süreçle nasıl açıklanabilir?
Horoz ve tavuklar, uçamamasına rağmen kanatların varlığını sürdürmesi, evrimsel süreçle nasıl açıklanabilir?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
ChatGPT gibi yapay zeka dil modeli kullanılmış olabilir. Cevap sahibinin gösterdiği kaynakları gerçekten kontrol ettiği veya kullandığı şüphelidir. Kaynaklar, kaynak göstermek için öylesine girilmiş olabilir.
1
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Matematik Öğretmeniyim 30 Temmuz 2023

Horoz ve tavukların uçamamasına rağmen kanatlarına sahip olmaları, evrimsel süreçle açıklanabilir. Evrim, türlerin zaman içinde ortama uyum sağlamak için değiştiği ve adaptasyonlar geliştirdiği bir süreçtir.

Kuşlar, yaklaşık 150 milyon yıl önce dinozorlardan evrimleşmiştir. Bu dönemde bazı kuş formları uçma yeteneğini kazanırken, bazıları da uçuş yeteneğini kaybetmiştir. Horoz ve tavuklar gibi kanatlara sahip olup uçmayan kuş türleri de bu gruptadır.

Uçuş kabiliyetinin kaybedilmesi genellikle doğal seçilim sonucunda gerçekleşir. Eğer bir popülasyonda belirli bir özellik (burada uçuş) kullanılmazsa veya işlevsiz hale gelirse, o özellik zamanla azalabilir veya tamamen kaybolabilir. Bu duruma "dejeneratif evrim" denir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu tür kuşlarda ise kanatlar diğer işlevler için adapte olmuştur. Kanatlar; denge sağlama, sıcaklık düzenlemesi ve sosyal etkileşimler gibi faktörlerde önemli rol oynar. Ayrıca bazen tehlike durumunda kaçmak için kısıtlı bir şekilde zayıf uçuş becerisini bile kullanabilirler.

Evrimsel süreçte, bir türün anatomik yapısı ve işlevleri zamanla değişebilir. Doğal seçilim, uygun çevresel koşullara en iyi uyum sağlayan özelliklerin korunmasını teşvik ederken, gereksiz veya dezavantajlı özellikler azalabilir veya kaybolabilir.

Sonuç olarak, horoz ve tavukların uçamamasına rağmen kanatlarının varlığı evrimsel sürecin bir sonucudur. Bu durumda kanatlar farklı işlevlere yönelmiştir ve adaptasyon sağlamıştır.

Kaynaklar

  1. Douglas J. Futuyma. (2005). Evolution. ISBN: 9780878931873. Yayınevi: Sinauer Associates Inc..
  2. Richard Dawkins. (2010). The Greatest Show On Earth: The Evidence For Evolution. ISBN: 9780552775243. Yayınevi: Black Swan.
  3. Jerry A. Coyne. (2010). Why Evolution Is True. ISBN: 0143116649. Yayınevi: Penguin Books.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ebru Tuba Ölçücü
biyoloji üzerine çalışmalar 2 Ekim 2023

Aslında tavuklar ''kötü'' bir uçuş sergileseler de, uçuyorlar. Yırtıcılardan kaçma, tehlike sezme, kur yapma gibi davranışlar kapsamında birkaç metreye kadar havalanabilirler. Alışık olduğumuz uçma eyleminin aksine ''havalanma'' eylemi dersek daha doğru olur. Hatta bazı yerleşim yerlerinde tavukların havalanıp kaçmasını engellemek amacıyla kanat uçlarındaki uçma eyleminin ağırlıklı olarak gerçekleştiği tüyleri keserek bunun önüne geçiyorlar.

Tavukların uçmama sebebi başlıca kanat boyutunun vücut ağırlığını taşıyamaması. Kanatlar bu ağırlığı kaldıramadıkları için tam olarak uçma eylemini gerçekleştiremezler.

İnsanlar tavukları endüstriyel olarak ürettikleri, ağırlıklarını farklı yollarla fazlalaştırmak amacıyla ''normal'' tavuktan çok daha iri tavuklara sahip olarak, onların uçma olanaklarını daha çok elinden aldı gibi görünüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Tüm bunlar, bizlere kanatların ''işlevsiz'' olduğunu, neden hala tamamen körelmediklerini aklımıza getiriyor. Aslında bu pek doğru değil. Tavukların kanatları hala işe yarıyor. İşte bunlardan bazıları:

  • Civcivleri ve yumurtaları korumak: yumurtadan çıkan civcivlerin tavukların kanatlarına sığınarak ısındığını görmüşüzdür. Ya da yumurtaları belli bir ısıda tutmak için bunu yaparlar. Kanatlar bu işlevi oldukça iyi bir şekilde yerine getirir.
yumurtalarını ısıtan tavuk.
yumurtalarını ısıtan tavuk.
Pet Yurdu
  • Mücadele: Kavga ederken tavuklar, rakiplerine tepeden vurabilmek için uçarlar ve kanatları bu konuda onlara yardımcı olur.
  • Kur yapmak: Kur yapan horoz ve tavuklar, birbirlerini etkilemek amacıyla kanatları aracılığıyla birbirlerine ''dans'' ederler. Böylece seçilim gerçekleşir.

Bir organın tamamen körelmesi için, hiçbir işlevi kalmaması gereklidir. Enerji verimliliği düşük olan organlar, körelir.

Körelen organlarla ilgili daha ayrıntılı bilgi için Evrim Ağacı'ndan şu yazıyı okuyabilirsiniz: https://evrimagaci.org/korelmis-organlar-nedir-neden-korelirler-neden-hala-canlilarda-bulunurlar-260#:~:text=Yani%20evrim%20ekonomisi%20dahilinde%2C%20sahip,organlar%C4%B1n%20k%C3%B6relmesi%20de%20bu%20y%C3%BCzdendir.

Kaynaklar

  1. G. Şener. Tavuklar Neden Uçamaz? - Bilimup. (2 Ekim 2023). Alındığı Tarih: 2 Ekim 2023. Alındığı Yer: Tavuklar Neden Uçamaz? - bilimUP | Arşiv Bağlantısı
  2. tavuk iyidir. Tavukların Neden Kanatları Vardır?. Alındığı Tarih: 2 Ekim 2023. Alındığı Yer: tavukiyidir | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close