İyi akşamlar! Öncelikle Neandertallerin ortadan nasıl kaybolduklarını inceleyim.
Neandertaller oldukça büyük beyinli olmalarına karşın, Sapiensler bunları alt edebilmişlerdir. Sapiensler, tüm dünyaya yayılmaya başladıklarında tabi ki Neandertallerle karşılaştılar. Sapiensler geldikleri yeni bölgelerde daha adaptif; daha iletişimci, konuşkan tür olduklarından kendi aralarında anlaşmaları daha kolay oldu. Sapiensler kendi aralarında iyi işbirliği yapıyorlardı ki dedikoducu tür dememizin asıl sebebi de budur, beraber avlanmak, gruplaşmak, sosyalleşmekte Neandertalleri sollamışlardı.
Sapiensler, Neandertallere karşı galip gelemeselerdi şu an dünyaya hükmeden tür Neandertaller olurdu. Biz onların önüne çıkmış bir engeliz. Bizim önümüze de çıksaydı bir engel, şu an Sapienslerden değil, önümüze çıkmış engel, bizleri nasıl alt edebildiklerinden bahsederlerdi. Ki evrimin algoritmik sürecinin amacı bizi ortaya çıkarmak değildi, bu şartlar sonucu biz galip geldik ve biz konuşuyoruz. Farklı şartlar olsaydı biz olmazdık. Kim daha adapte olabilecekse o olurdu, hangi türün galip geleceğini kesin olarak söyleyemeyiz. Fakat teknoloji gelişirse bunu güzelce öngörebiliriz.
Yine de Neandertallerin fosilleri, bıraktıkları hazineler bize güzel bir evrimsel miras olmuştur!
[1][3]
Kaynaklar
- Y. N. Harari. (2018). Yuval Noah Harari Collection 3 Books Set (Sapiens A Brief History Of Humankind, Homo Deus A Brief History Of Tomorrow, 21 Lessons For The 21St Century). ISBN: 9789123859436. sf: 1208.
- D. C. Dennett. (2013). Darwin'in Tehlikeli Fikri. ISBN: 9786051068343. Yayınevi: Alfa Yayıncılık. sf: 690.