Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Salih Atlı
Salih Atlı
118K UP
Üye 4 Haziran 2023
11

Homo Sapiens ataları Neandertal ataları gibi yok olup tükenseydi sizce gezegenimiz bugün nasıl bir görünüm arz edecekti?

Primat atalarımız sil baştan bilişsel algısı daha üstün yeni bir Homo türüne doğru ilerlemek zorunda olacaklardı diyebilir miyiz?
967 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Moleküler Biyoloji ve Genetik Mezunu 15 Kasım 2023

Homo sapiens atalarının yok olması durumunda, bugünkü gezegenimiz insan etkisinin görülmediği, doğal evrimsel süreçlerin belirleyici olduğu bir dünya olacaktı. Primat atalarımızın bilişsel gelişimi konusunda, bu potansiyel bir olasılık olabilir, ama kesinlikle bir zorunluluk değildir. Evrim, çok sayıda rastlantısal faktöre bağlı bir süreçtir ve zeka gibi karmaşık özelliklerin evrimi özellikle belirsizdir.

Yüksek bilişsel yeteneklerin evrimi için gerekli olan spesifik ekolojik baskılar ve genetik varyasyonlar, Homo sapiens'in yokluğunda da mevcut olabilir miydi sorusu spekülatiftir. Yine de, primatların sosyal yapıları ve problem çözme becerileri gibi özellikleri, bilişsel gelişimi teşvik eden faktörler arasında sayılabilir. Ancak, Homo sapiens gibi bir türün yeniden evrimleşmesi veya farklı bir Homo türünün ortaya çıkması, belirli tarihsel koşulların tekrarlanması gerektiğini varsayar, bu da oldukça düşük bir olasılıktır.

Bununla birlikte, evrimin yönünü ve hangi türlerin hangi özellikleri geliştireceğini tahmin etmek zordur. Dolayısıyla, eğer Homo sapiens yok olmuş olsaydı, başka bir primatın zeka gibi karmaşık özellikleri geliştirmesi mümkün olabilir ama bu bir gereklilik veya kaçınılmaz bir sonuç değildir. Gezegenimizin görünümü ise büyük olasılıkla insan müdahalesinin olmadığı, daha vahşi ve doğal bir halde olurdu.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Laura S. Lewis, Christopher Krupenye, et al. (2022). Theory Of Mind In Nonhuman Primates.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İrem Kaplan
İrem Kaplan
130K UP
Biyoloji Öğrencisi 9 Kasım 2023

Merhaba, sorduğunuz soru evrimsel bir senaryo üzerine spekülasyon yapmayı gerektiren bir soru. Oldukça yoruma açık ve bence cevaplayacak herkesin bilimsel bilgi düzeyine göre birbirinden farklı açıklamalarla cevaplanacak. Çünkü bu soru evrimin karmaşıklığını ve doğanın öngörülemeyen doğasını dikkate almamızı gerektiriyor. Ayrıca Neandertallerin ve Homo sapiensin kesişen ve ayrılan evrimsel yollarını anlamak için öncelikle insanlık tarihi ve biyolojisi hakkında biraz düşünmek gerek.

Eğer Homo sapiensin Neandertallerle çatışması veya rekabeti onların tamamen yok olmasıyla sonuçlansaydı, bugün dünya çok farklı bir yer olabilirdi. Örneğin, Neandertallerin fiziksel özellikleri ve uyumları, dünya ekosistemine farklı bir etki yapabilirdi. Belki de daha güçlü bir vücut yapısına sahip olmaları, doğal çevrelerde farklı etkileşimler yaratmış olabilirdi. İnsanlık tarihi, tamamen farklı bir seyir izleyebilirdi ve günümüzdeki kültürel, sosyal ve teknolojik gelişmeler büyük ölçüde değişebilirdi. Ya da belki de bu değiştiği hali. (Bunlar tamamen bakış açısı.)

Bununla birlikte, insanlık tarihindeki evrimsel adımların çoğu, çevresel koşullar, adaptasyonlar ve rastlantısal faktörlerin bir karışımıyla şekillenir. Bu nedenle, eğer Neandertallerin devam etmesi, Homo sapiensle etkileşimleri veya ortak evrimleriyle sonuçlansaydı, günümüz dünyası çok daha farklı bir insan türü çeşitliliğine ve kültürel etkileşimlere sahip olabilirdi. Belki de insanlık, farklı fiziksel özelliklere sahip farklı Homo türleriyle birlikte var olabilirdi. Ya da deminki paragrafta dediğim gibi belki de bu farklı tür :)

Tüm Reklamları Kapat

Ancak, insan evrimi ve tarihine dair net bir görüş belirlemek zordur ve spekülasyonlar çoğunlukla varsayımlara dayanır. Bilimsel veriler, Homo sapiensin Neandertallerle karmaşık etkileşimler içinde olduğunu ve hatta genetik olarak bir miktar etkileşime sahip olduğunu göstermektedir.

Neyse yani diyeceğim o ki tarihsel süreçlerin tam olarak nasıl gelişeceğine dair kesin bir yorum yapmak mümkün değildir.

[1][2][3]

Kaynaklar

  1. bbcnews. Neandertallerin Soyu Neden Tükendi, Köklerini Modern Insanların Ataları Mı Kuruttu? - Bbc News Türkçe. (13 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 9 Kasım 2023. Alındığı Yer: BBC News Türkçe | Arşiv Bağlantısı
  2. Herkese Bilim Teknoloji. Neandertal Insan Neden Tükendi, Homo Sapiens Neden Ayakta Kaldı? - Herkese Bilim Teknoloji. (7 Nisan 2017). Alındığı Tarih: 9 Kasım 2023. Alındığı Yer: Herkese Bilim Teknoloji | Arşiv Bağlantısı
  3. bilim ve aydınlanma. Madde, Diyalektik Ve Toplum. Alındığı Tarih: 9 Kasım 2023. Alındığı Yer: bilimveaydinlanma | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Nisanur Er
Nisanur Er
104K UP
Evrim hakkında araştırmalar yapar. 9 Kasım 2023

İyi akşamlar! Öncelikle Neandertallerin ortadan nasıl kaybolduklarını inceleyim.

Neandertaller oldukça büyük beyinli olmalarına karşın, Sapiensler bunları alt edebilmişlerdir. Sapiensler, tüm dünyaya yayılmaya başladıklarında tabi ki Neandertallerle karşılaştılar. Sapiensler geldikleri yeni bölgelerde daha adaptif; daha iletişimci, konuşkan tür olduklarından kendi aralarında anlaşmaları daha kolay oldu. Sapiensler kendi aralarında iyi işbirliği yapıyorlardı ki dedikoducu tür dememizin asıl sebebi de budur, beraber avlanmak, gruplaşmak, sosyalleşmekte Neandertalleri sollamışlardı.

Sapiensler, Neandertallere karşı galip gelemeselerdi şu an dünyaya hükmeden tür Neandertaller olurdu. Biz onların önüne çıkmış bir engeliz. Bizim önümüze de çıksaydı bir engel, şu an Sapienslerden değil, önümüze çıkmış engel, bizleri nasıl alt edebildiklerinden bahsederlerdi. Ki evrimin algoritmik sürecinin amacı bizi ortaya çıkarmak değildi, bu şartlar sonucu biz galip geldik ve biz konuşuyoruz. Farklı şartlar olsaydı biz olmazdık. Kim daha adapte olabilecekse o olurdu, hangi türün galip geleceğini kesin olarak söyleyemeyiz. Fakat teknoloji gelişirse bunu güzelce öngörebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Yine de Neandertallerin fosilleri, bıraktıkları hazineler bize güzel bir evrimsel miras olmuştur!

[1][3]

Kaynaklar

  1. Y. N. Harari. (2018). Yuval Noah Harari Collection 3 Books Set (Sapiens A Brief History Of Humankind, Homo Deus A Brief History Of Tomorrow, 21 Lessons For The 21St Century). ISBN: 9789123859436. sf: 1208.
  2. D. C. Dennett. (2013). Darwin'in Tehlikeli Fikri. ISBN: 9786051068343. Yayınevi: Alfa Yayıncılık. sf: 690.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close