Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Homo saphiens türü ile neardentel hariç başka bir insan türü ile çiftleşmesinde yeni bir canlı oluşturabilirler mi?

Yani örneğin homo saphiens ile homo erectusun eşleşmesinden yeni bir bebek oluşturabilme ihtimalinden bahsediyorum.
557 görüntülenme
Homo saphiens türü ile neardentel hariç başka bir insan türü ile çiftleşmesinde yeni bir canlı oluşturabilirler mi?
Homo saphiens türü ile neardentel hariç başka bir insan türü ile çiftleşmesinde yeni bir canlı oluşturabilirler mi?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Burak Yanılmaz
Burak Yanılmaz
1,424 UP
Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrencisiyim

Homo neardantelis ile homo saphiensin bir canlı oluşturabildiği henüz araştırma konusu ancak muhtemelen oluşturdular hatta oluşturdukları bu ara canlı muhtemelen kısır da değildi çünkü homo saphiens türü ortalama %3 - %4 oranında homo neardentelis geni içeriyor. Bunun en mantıklı açıklaması bu oluşan ara türlerin insan genetiğine katılmış olması ki bu üreme ile oluyor. Ancak evrim ağacına baktığımızda homo erectus, homo neardentelise göre homo saphiensden uzak. Yani verimli döl oluşturma ihtimali daha zor. Ancak kronolojik olarak şu anki bilgilerimizle homo erectus 108 bin yıl önce yok olmuştur ve homo saphiens 200 bin yıl önce var olmuştur. Bu da minimum olarak 92 bin yıl beraber yaşadıkları anlamına gelir. Bu kadar uzun bir süreçte etkileşim olması neredeyse kesin. Homo erectusun doldurulmuş fotoğrafına baktığımızda net bir şekilde insan türüne benzediğini görürüz yani o dönemde bu iki türün çiftleşmemesinin önünde bir engel yok. Verimli döl oluşturup oluşturamamasına genetik testler ile ulaşacağız. Ancak senin için kaynak bulamadım. Şahsi fikrim bu kadar uzun bir etkileşimde üreyip verimli bir döl oluşturduğuna yönelik.

175 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Anıl Aybars Bağ
Diş Hekimiyim/bilimin ışığında düşünen, sorgulayan bir canlıyım

Selamlar,bir canlının üreyebilmesi için özellikle bu örnek gibi gelişmiş bir organizma ise kendisi ile aynı türün farklı cinsyetindeki eşi ile verimli döl oluşturabilmesi gereklidir.

Türü oluşturan popülasyon,zamanla sayısını çoğaltabilir ve belli etkiler(coğrafi izolasyon,göçler vb.) sonucu tek bir büyük popülasyondan ayrı popülasyonlara ayrılabilir .Bu ayrışmanın ilk anından itibaren; tıpkı, zaman kavramının maddesel evrendeki durdurulamaz etkisi gibi biyolojik evrimin de, her canlı bireyin en küçük parçasına kadar etkisi durmaksızın devam edecektir.Bu etki hep var ve var olacak ancak değişen koşullara göre bu etkinin sonucu görülen değişiklikler, aynı türün uzaklaşan popülasyonlarının da farklı farklı türlere doğru yolculuğuna vesile olacaktır.Bu farklılaşmanın sonucu,bir noktada öyle bir hale gelecek ki iki tarafa giden bireyler artık evlenseler bile çocukları olamayacak seviyeye geleceklerdir diyebiliriz amiyane tabirle tabiki.

Neandartellerle saphiens çiftleşip yavru oluşturdumu bu araştırma konusu hala ancak olabilir çünkü kronolojik olarak yakın tarihlerde var olmuşlar ancak erectusla çok mümkün gözükmüyor çünkü arada uzun bir evrimsel kronolojik zaman dilimi ve farklılaşım gözüküyor.Eğer neandartel ile saphiens çocuk yapmaya karar verseler ve bu birleşim sonucu bir şekilde bebek oluşuyor ise oluşabilecek bebeğin ,türlerin kendi bireyleri arasında oluşturduğu bebeğe göre şöyle farklılıkları olabilirdi; ölü doğum oranı yüksekliği, konjenital hastalıkların fazlalığı,kalıtımsal anomalilerin yüksekliği,zor hamile kalma, bebeğin yaşam süresinin kısalması,kromozomal hastalıkların oransal artışı gibi vb..

Tüm Reklamları Kapat

Yani demek istediğim verimli döl oluşturmak bir noktada zorlaşacak ve yavaş yavaş imkansız hale gelecektir.Köylerde yaşayan insanımızın kendi köyünden bireyler ile evlenmesinin temelinde verimli çoğalmanın, bu içgüdüsel korunması olabilir hatta zorlarsak hemşehriciliğin güven vermesi bile, neden olmasın.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close