Homo Juliensis (büyük kafalı insan) Çin'in Xujiayao ve Xuchang bölgelerinde bulunan küçük gruplara ait fosiller ve kalıntılardır. Xuchang, Henan eyletinde, yani Çin'in orta batı bölgesinde iken, Xujiayao bu bölgenin kuzey kesimlerinde yer alır.
Uzmanlar bu türün sınıflandırması konusunda hala tartışmaktadır. Yeni bir homo türü olduğunu iddia edenler var iken, Asya bölgesinde yaşamış homolardan kısmen ayrılmış ufak bir grup olduğunu söyleyenler de vardır. Bulunan kemik fosillerine göre tür; modern insana ve denisovalılara ait özellikler göstermenin yanı sıra, neandertaller gibi kalın kemikli kafatasına sahiptir.
Konuyu biraz daha anlayabilmek için hikayeyi biraz başa saralım. Afrika Kıtası'nı ilk terk eden tür homo erectus (dik yürüyen insan) olarak bilinir. Fosil kayıtları 2.000.000 yıl öncesine kadar gider ve Asya'nın büyük bölümü, Doğu Hint Adaları dahil olmak üzere, Avrupa Kıtası'nda yaşam izlerine rastlanmıştır. Tür avcı toplayıcı olarak oldukça başarılı sayılır, göç etme ve bölgelere yayılma konusunda ise ellerine çok nadir tür su dökebilir. İlk ortaya çıkmalarından itibaren sadece 200.000 yıl içinde Cava Adası dahil pek çok yerde kalıntıları bulunmuştur (ilginçtir en son yok olduğu yer, tahminen 110.000 yıl önce gene burasıdır, nedeni ise iklim değişikliği olarak kabul edilmiştir). Bu rakamların büyüklüğünü şöyle düşünün; bizler yani modern insan 300.000 yıldır var, erectus tam tamına 1.9 milyon yıl boyunca var olmuştur. Belki bizim türümüz bile bu kadar uzun süre varlığını sürdüremeyecektir. Yani homo türleri içinde en uzun süre var olma rekoruna sahipler.
Kafa karıştıran bir durum daha var, anlatmadan geçemeyiz. İlginçtir gene Çin bölgesinde 2.1 milyon yıl öncesine ait erectus kalıntıları da var(Afrika buluntularından daha eskiye tarihlenmiş), bu durumda ilk terk eden tür erectusun atası kabul edilen homo habilis (becerikli, alet yapan insan) olabilir. Asya bölgesinde erectuslara evrimleşen türün bir kolu tekraradan Afrika'ya gelmiş olabilir ve bizler erectusun Afrika'dan ilk çıkan homo olduğunu düşünmüş olabiliriz.
Oldukça hareketli olan tür, yayıldığı bölgelerin arkasında gene kendi türünden pek çok grubu bölgede bırakmıştır. Kendi bölgelerinde izole yaşayan gruplar olduğu gibi, izole olan grupların tekrardan diğer gruplar ile etkileşimi çok karmaşık ve birbirlerinden farklı türlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Kısaca sayalım: Homo Georgicus, adındanda anlaşıldığı üzere Gürcistan bölgesinde bulunan bir grup ve atalarının erectus olduğu düşünülüyor. Homo antecessor; gene Güney İspanya'da bulunan erectus varyantlarından birisi. Homo cepranesis; Güney İtalya bölgesinde bulunan erectus ile heidelbergensis arasındaki geçiş formu olarak düşünülür ve elbette heidelbergensis de erectusun bir alt türü olarak bilinir. Homo floresiensis; Endenozya'nın Flores adasında bulunan minyon ve cüce tipli homo kalıntıları. Muhtemelen beslenme yetersizliği erectus türünü bu yönde evrimleştirmiştir. Pekin insanı, Cava insanı, homo luzonensis (Filipinler bölgesinden), homo longi bilinen diğer türler.
Yukarıda uzun uzun anlatmaya çalıştığım şey aslında Juliensisin hikayesinin diğerlerinden pek farklı olmadığıdır. Kim bilir belki neandertallerin bir kolu Asya'nın bu uzak bölgelerine kadar göç edebildi ve diğer türler ile etkileşerek farklı bir tür ortaya çıktı. Veya erectusun varyantaları farklı bir grup oluşturdu ve özellikleri itibari ile diğer türleri ile ortak yanları olduğu gibi, farklı özellikleri de oluştu. Veya tamamen izole kalan grup çevre şartları ve seçilim baskısı ile başkaca bir türe evrilmiş oldu. Şimdilik bunlar için ancak tahmin yapabiliriz.
Sonuçta kesin olarak bildiğimiz şu ki; juliensis arkaik bir homo türüdür.