Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Muhsin Alperen Yılmaz
Üye 16 Aralık 2020
0

Hintliler ekonomik anlamda çok iyi olmamalarına karşın neden ve nasıl uzay teknolojilerinde epey yol katetmiş görünüyorlar?

396 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi 18 Aralık 2020

Ekonomi alanından birileri durumu izah etse çok daha iyi olur, fakat bu konuda söylemek istediğim birkaç şey var. Birincisi Hindistan GDP (gross domestic product) göze alındığında dünyanın en büyük 5. ekonomisine sahip (nominal). Her ne kadar fakir kesimi görmeye ve böyle bir çoğunluk olsa da bu ülkenin fakir olmasını gerektirmiyor. Bu gelir dağılımıyla alakalı bir durum. Keza Pakistan gibi ülkelerin bile uzay araştırmalarında, yazılım biliminde kayda değer yol kat ettiğini görüyoruz.

Benim söylemek istediğim ise şu anda birçok ülkenin, ilgili yatırım kararıyla diğer tüm ülkeleri geride bırakabilecek bir bilim yatırımı olması. Örneğin NASA'nın bütçesi ABD Federal bütçesinin yalnızca %0.48'i. Bu da 22.5 milyar dolar gibi bir değere karşılık geliyor.

İşin ilginç yanı soğuk savaş döneminde bunun %4.4'e kadar yükseltilmiş olması ki günümüz miktarıyla bu 46.7 milyar dolar ediyor.

Tüm Reklamları Kapat

ABD'nin savunma amaçlı kullandığı bütçe ise 934 milyar dolar. Kabaca 45 kat fazla diyebiliriz. 45 kat!

Yani teknik olarak kendini güvence altına almış bir ülkenin, bilime bir anda bu kadar yatırım yapacak olmasıyla, bütün dünyanın bilim merkezi haline geleceğini ön görmek çok zor değil. İşin bir diğer komik yanı da güvenliği 5 yıl kadar sağlamanın yeterli olacak olması. Keza böyle bir yatırımla 5 yılda bilimde devrim yaratır, diğer tüm ülkeler tarafından korkulur hale gelirsiniz.

Fakat bunu politikacılara anlatmak mümkün değil. Onlar için böyle şeyler ütopik ve pratik nedenlerden asla mümkün değil. Soğuk savaş dönemi bunun sıradan bir örneği değilmiş gibi...

118 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Investopedia. Worlds Top Economies. (18 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close