Ekonomi alanından birileri durumu izah etse çok daha iyi olur, fakat bu konuda söylemek istediğim birkaç şey var. Birincisi Hindistan GDP (gross domestic product) göze alındığında dünyanın en büyük 5. ekonomisine sahip (nominal). Her ne kadar fakir kesimi görmeye ve böyle bir çoğunluk olsa da bu ülkenin fakir olmasını gerektirmiyor. Bu gelir dağılımıyla alakalı bir durum. Keza Pakistan gibi ülkelerin bile uzay araştırmalarında, yazılım biliminde kayda değer yol kat ettiğini görüyoruz.
Benim söylemek istediğim ise şu anda birçok ülkenin, ilgili yatırım kararıyla diğer tüm ülkeleri geride bırakabilecek bir bilim yatırımı olması. Örneğin NASA'nın bütçesi ABD Federal bütçesinin yalnızca %0.48'i. Bu da 22.5 milyar dolar gibi bir değere karşılık geliyor.
İşin ilginç yanı soğuk savaş döneminde bunun %4.4'e kadar yükseltilmiş olması ki günümüz miktarıyla bu 46.7 milyar dolar ediyor.
ABD'nin savunma amaçlı kullandığı bütçe ise 934 milyar dolar. Kabaca 45 kat fazla diyebiliriz. 45 kat!
Yani teknik olarak kendini güvence altına almış bir ülkenin, bilime bir anda bu kadar yatırım yapacak olmasıyla, bütün dünyanın bilim merkezi haline geleceğini ön görmek çok zor değil. İşin bir diğer komik yanı da güvenliği 5 yıl kadar sağlamanın yeterli olacak olması. Keza böyle bir yatırımla 5 yılda bilimde devrim yaratır, diğer tüm ülkeler tarafından korkulur hale gelirsiniz.
Fakat bunu politikacılara anlatmak mümkün değil. Onlar için böyle şeyler ütopik ve pratik nedenlerden asla mümkün değil. Soğuk savaş dönemi bunun sıradan bir örneği değilmiş gibi...
Kaynaklar
- Investopedia. Worlds Top Economies. (18 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı