Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
3

Hidrojen klorür, benzen'in içinde moleküler nasıl çözülür?

neden dibe batmıyor HCl' nin benzen içindeki çözünmesinin mekanizmasını DETAYLI bir şekilde açıklar mısınız
814 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Özgür Alperen Gezici
Öğrenci , Okur

Sorunuz sanırım Hidroklorik asitin neden tıpkı sudaki gibi iyonlarına ayrışacak şekilde benzende proton yoğunluklu bir çözelti meydana getirmediğini ve nasıl moleküler ayrışabileceğini soruyor. Açıklayalım.

Öncelikle Neden İyonlarına Ayrışarak Çözünmüyor ?

Tüm Reklamları Kapat

Bir madde , elektrostatik dengesi kutuplu halde olan bir çözücüye bırakıldığında ; kutupluluğu çözücünün kutupluluğuna ne kadar yakınsa , çözücü moleküllerinin kutuplu uçlarının uygulayacağı elektrostatik kuvvetin değeri bir o kadar artacak ve böylece maddenin bir molekülünün kendi içindeki bağı koparmaya yetecek bir değer oluşacaktır.

Aslında bu başka açıdan , elektronegatifliği fazla olan grubun , diğer bir gruba yada atoma bırakacağı pozitif yoğunluğun artması sonucu elektron alabilmesine bağlıdır. Örneğin H-Cl bağındaki hidrojenin elektron yoğunluğunun azlığı , suyun bir molekülündeki ortaklanmamış elektronlara bu hidrojenin tutunmasını sağlar. Bu aslında elektrostatik kuvveti etkileyen kutupluluk kıstasını yaratan nedenin açıklanmış halidir.

Tüm Reklamları Kapat

Benzen ise , Hidrojenin kısmi pozitifliğini dindirebilecek bir elektron yoğunluğuna sahip uç barındırmamaktadır , çünkü kutupluluk dengesi farklıdır - bu molekülün kendi içindeki kovalent bağı ayrıştırmaz.

Gelelim Nasıl Moleküler Çözünür ?

Elbette iki HCl molekülü arasındaki yüksek kutupluluğun yol açtığı çekim kuvvetlerini , kutupluluğu düşük Benzen ile HCl arasındaki bir çekim kuvvetinin yenmesi olası değildir. Ama uygun geometride bunların çevrelenendiği düşünüldüğünde 1e1 bir yakınlaşma yerine çoklu etkileşim gözlenir. Bu yüzden bir net kuvvet diyagramı çizip az sayıda düşük büyüklükte kuvvetin bir yüksek büyüklükte kuvveti dengeleyebileceğini görebilirsiniz. Bu aslında HCl'nin hiç etkileşmemesi ihtimalini sıfıra indirerek moleküler çözünmesini sağlar.

218 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Çözücülerin Kutupluluğunun Kıyaslanması , Osu Biyokimya Departmanı. (29 Mart 2020). Alındığı Tarih: 29 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close