Aslında tüm hidrojen atomlarında nötron yoktur diyemeyiz. Hidrojenin üç izotopu bulunur. En bilinen formunda bir proton ve çekirdek vardır. Döteryum formunda bir proton ve bir nötron bulunur. Trityum formunda ise bir proton ve iki nötron bulunur. İlk ikisi dengelidir ama Trityum radyoaktiftir.
Sorunun cevabına gelirsek, önce fizikteki dört temel kuvvetten, elektromanyetik kuvvet ile güçlü nükleer kuvveti anlamamız lazım. Eğer protonlar birbirlerine çok yaklaşırsa, elektromanyetik kuvvet tarafından ikisi de pozitif olarak yüklenir ve birbirlerini iterler. Yani sadece iki protonla kararlı bir çekirdek oluşmaz. Ancak bir nötron eklersek, güçlü nükleer kuvvet devreye girer, protonları ve nötronları öyle sıkı bir arada tutar ki, elektromanyetik kuvvetin oluşturduğu itme etkileşimini yener. Böylelikle kararlı bir atom oluşur ama etki mesafesi çok sınırlıdır. Yaklaşık olarak 1 femtometre kadar. (10-15metre) Bu mesafeden sonra güçlü nükleer kuvvet etkisini kaybeder.
Ancak Hidrojende bir proton vardır. Yani bir proton ve bir çekirdek kararlıdır. İki proton olursa atom bozulacaktır. Bir proton ve bir nötron olursa zaten Döteryum formunda olur. Görüldüğü gibi en basit haliyle tek protonlu bir atomun olması gerekir. Biz de buna Hidrojen diyoruz.